Ανασυγκρότηση ενός γερασμένου συστήματος υγείας προς όφελος των πολιτών

Σήμερα είναι επιτακτικό για την επιβίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μία οργανωμένη μεταρρύθμιση με δημιουργική φαντασία και με κύριο άξονα τον πολίτη σε όλα τα επίπεδα τόσο στο Οργανωτικό όσο και στο Διοικητικό.

Σήμερα παρά ποτέ, λόγω της οικονομικής περιδίνησης που έιχε εμπλακεί η χώρα μας να αναδιοργανώσουμε το ΕΣΥ και να ελέγξουμε τις δαπάνες. Θα είναι μία επίπονη διαδικασία η οποία δεν θα αποδώσει άμεσα αλλά ξέρουμε ότι οι ανάγκες του ΕΣΥ δεν είναι ίδιες με εκείνες πριν 35-40 χρόνια και επιβάλλεται να το αλλάξουμε γιατί κατασπαταλούνται πολύτιμοι πόροι που δεν υπάρχουν. 

Η

ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ ως ισχυρού παίχτη όχι μόνο στον δημόσιο αλλά κυρίως στον ιδιωτικό τομέα θα του δώσει τη δυνατότητα να ελέγξει τις δαπάνες, να διαπραγματευτεί το κόστος, να επανεξετάσει τα ΚΕΝ, το χρόνο νοσηλείας, τις επιπλοκές, τις επανεισαγωγές, την ποιότητα παροχής υπηρεσιών, την ικανοποίηση των πολιτών και να κοστολογήσει ανάλογα αυτά, βάζοντας υψηλότερα τις μονάδες με καλά αποτελέσματα και δίνοντας μπόνους από την ρήτρα που θα έχουν όσοι δεν ακολουθήσουν την εξελικτική πορεία. 

Ο Εθνικός Υγειονομικός Χάρτης Υγείας είναι μία βασική προϋπόθεση ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου και την άσκηση της Εθνικής Πολιτικής Υγείας από το 2008 που βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και δεν ολοκληρώνεται. Όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη το έχουν πάντα υπόψιν στην χάραξη της πολιτικής γιατί με αυτό παρατηρούμε σε πραγματικό χρόνο και συλλέγονται στοιχεία για τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, το επίπεδο υγείας, τις υπηρεσίες πρόληψης νοσημάτων, τις ανάγκες με λίγα λόγια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας. Ο υγειονομικός χάρτης υγείας εκπονείται τόσο σε τοπικό περιφερικό επίπεδο όσο και σε Εθνικό παρέχοντας την σωστή πληροφόρηση για μία σύγχρονη Εθνική Πολιτική Υγείας και την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου και βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. 

Μακροπρόθεσμα οι δαπάνες υγείας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και των νεότερων διαγνωστικών μεθόδων υψηλού κόστους MRI PET scan ακτινοθεραπείες κα, αλλά και τα πολύ ακριβότερα φάρμακα θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα με οδυνηρές συνέπειες γιατί ουδείς μπορεί να φανταστεί σε μία χώρα ευρωπαϊκή να μην μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή και θα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη.

Το υπουργείο Υγείας πρέπει να αλλάξει μορφή, να έχει επιτελικό ρόλο, να εποπτεύει και να ελέγχει και να μην είναι υπουργείο νοσοκομείων, γιατρών, νοσηλευτών και προσφάτως εμβολίων. 

Οι ΥΠΕ θα πρέπει να αλλάξουν προσανατολισμό να έχουν εποπτικό ρόλο και να υπάγονται στο υπουργείο, πχ η 2η Υγειονομική Περιφέρεια ελέγχει, 23 νοσοκομεία, 25 κέντρα υγείας, 5 κέντρα ψυχικής υγείας, 24 μονάδες υγείας, 37 πολυδύναμα περιφερικά ιατρεία, 130 αγροτικά ιατρεία, 1 παιδιατρική πολυκλινική Πειραιά, 8 περιφερικά ιατρεία κα. 

Προτάσεις

Manager στα νοσοκομεία με γνώσεις στα οικονομικά υγείαςΜετατροπή όπως στο εξωτερικό σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήραΊδρυση τμημάτων ΤΕΠ ανεξάρτητα από τις κλινικές με δικό τους προσωπικόΒελτίωση της αποδοτικότητας των που είναι σήμερα στο 50% με θέσπιση οικονομικών κινήτρωνΆνοιγμα των ΜΕΘΣύμπραξη με γιατρούς πιστοποιημένους με προκαθορισμένη δαπάνη από τους ίδιους για την παρακολούθηση προσωπικών ασθενών και την χρησιμοποίηση δομών του νοσοκομείουΠρομήθεια υλικών φαρμάκων σε κεντρικό επίπεδο για τον έλεγχο των δαπανών και καλύτερες τιμέςΑνακατανομή ανά νόμο των ΚΥ-ΠΙ πολλών μικρών νοσοκομειακών μονάδων και ενίσχυση των νομαρχιακών για κάλυψη όλων των περιστατικώνΔημιουργία ανά νόμο ανεξάρτητου ΕΚΑΒ για γρήγορη διακομιδή των περιστατικών με την εξοικονόμηση πόρων από τις συγχωνεύσειςΗλεκτρονική μηχανοργάνωση όλων των τμημάτωνΤακτική επιθεώρηση των δομώνΔυνατότητα ιδιωτών να παρέχουν υπηρεσίες και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα σε απομακρυσμένα νοσοκομείαΗλεκτρονική κάρτα υγείαςΘεραπευτικά πρωτόκολλαΣύμβαση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίεςΙατρικός τουρισμός- θα αποτελέσει την ατμομηχανή της οικονομίαςΠρος τούτο συνεργασία Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου     Τουρισμού.Μονάδες ημερήσιας νοσηλείαςΈλεγχος από Περιφέρεια Νομαρχία Υπουργείο– διοικητικός διαχωρισμόςΕκπόνηση πολιτικής υγείαςΕποπτεία του τομέα υγείαςΠιστοποίηση όλων των δημόσιων ιδιωτικών προμηθευτών υγείας. 

Οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων θα πρέπει να ανήκουν/αναφέρονται σε ένα φορέα διαφορετικής νομικής μορφής από τη σημερινή, όπως ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ή μιας εταιρείας ή πολλών εταιρειών υπό την εποπτεία μιας Holding.

Επίσης, θα πρέπει να δημιουργηθεί τεχνοκρατική στελέχωση των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Εδώ θα μπορούσε πιλοτικά για ορισμένα νοσοκομεία η διοίκηση να αναθέτει σε εξειδικευμένες εταιρείες για ένα ορισμένο χρονικά διάστημα όπου η μεταφορά τεχνογνωσίας θα ήταν πολύτιμη (outsourcing).

Κατάρτιση προϋπολογισμών δημοσίων δαπανών υγείας και τμηματικοί προϋπολογισμοί στα συστήματα υγείας. Τριμηνιαίος απολογισμός για τυχόν παρεκκλίσεις και διορθωτικές κινήσεις.

Εγκατάσταση ενός ενιαίου συστήματος διοικητικής πληροφόρησης (ERP ή MIS) το οποίο θα έχει διάφορες ενότητες (controlling, purchasing, operations) θα βασίζεται σε ενιαίο κλαδικό πρότυπο λογιστικής και το οποίο θα δώσει την δυνατότητα για μία κεντρική οικονομική διεύθυνση και για μία κεντρική διεύθυνση προμηθειών. 

Αυτό θα δώσει τις δυνατότητες για:

Κοστολόγηση όλων των υπηρεσιών και παρακολούθηση παραγωγικότητας.Προϋπολογισμός/απολογισμόςΔημοσίευση ισολογισμών και ενιαίου ισολογισμούΚεντρικό προγραμματισμό και υλοποίηση προμηθειών και ηλεκτρονική, διαβαθμισμένη, έγκριση παραγγελίας και τελικής δαπάνηςΗλεκτρονική παραλαβή και αντιστοίχιση παραγγελίαςΗλεκτρονική παρακολούθηση συμβάσεων και έργων και αντιστοίχιση με τις δαπάνεςΕ-procurement για ορισμένες δαπάνες

Διαφοροποίηση από το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου και θέσπιση κινήτρων οικονομικής και κλινικής αποδοτικότητας που θα διαφοροποιήσουν τις αμοιβές των γιατρών, των νοσηλευτών και των διοικητικών υπαλλήλων με στόχο:

Την αύξηση της παραγωγικότητας των εσόδωνΤον περιορισμό των δαπανών στα ιδιωτικά νοσηλευτήριαΜείωση της σπατάλης


***

Του Δρ. Αναστάσιου Καρανδρέας MD, Ph.D, FACS- Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών - Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου. Μέλος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας -Υποψήφιος Βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία - Β1 Αθηνών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανασυγκρότηση,anasygkrotisi