Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας: Διάθεση συνεργασίας και «κόκκινες» γραμμές

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι συνεχείς ενώ το ίδιο συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες και στα γραφεία των υπουργών που θα μετάσχουν στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) με την τουρκική πλευρά, αύριο Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου.

Περίπου 24 ώρες πριν από την άφιξη

στην Αθήνα της επίσημης τουρκικής αποστολής με επικεφαλής τον Τούρκο Πρόεδρο, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο ΑΣΣ με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην θετική ατζέντα που την χαρακτηρίζει ως αμοιβαία επωφελή.

Οι ελληνικές «κόκκινες» γραμμές

Το μεγαλύτερο βάρος, όπως είναι επόμενο, δίνεται στην συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς από το αποτέλεσμα της και κυρίως από τις θέσεις που θα εκφράσει ο Τούρκος Πρόεδρος, θα διαφανεί αν το ήρεμο κλίμα του τελευταίου διαστήματος μεταξύ των δύο χωρών, θα συνεχιστεί. Αυτό είναι κάτι που σαφώς επιδιώκει η ελληνική πλευρά, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στο μπρίφινγκ της Δευτέρας, βάζοντας όμως και «κόκκινες» γραμμές στα όσα μπορούν να συζητηθούν.

«Είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια των δύο πλευρών να εμπεδωθεί το κλίμα διαλόγου», είχε πει μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «προσερχόμαστε στο διάλογο χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Σύμφωνα με στενούς συνομιλητές του Πρωθυπουργού, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο. Δηλαδή θα εστιάσουν στον πολιτικό διάλογο, στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στη θετική ατζέντα.

Στη συνάντηση θα μετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, οι κκ Γεραπετρίτης και Φιντάν καθώς και διπλωματικοί σύμβουλοι. Οι διμερείς επαφές των υπουργών που θα λάβουν μέρος στο ΑΣΣ και η υπογραφή των συμφωνιών και των μνημονίων συνεργασίας που θα προκύψουν- περίπου 20 αναφέρουν πληροφορίες- θα γίνουν σε αίθουσες του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι τομείς συνεργασίας των δύο χωρών

Κάποιες από αυτές τις συμφωνίες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως του Entreprise Greece και του Invest In Turkey, συμφωνίες για συνεργασία σε θέματα τουρισμού, συνδυασμένων μεταφορών, διαχείρισης αποβλήτων, περιβαλλοντικής προστασίας, Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης της κλιματικής απειλής.

Από την κυβέρνηση σημειώνουν τους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας και τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.

Σημαντικές εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν και στο μείζον θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος και κυρίως της δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών. Μάλιστα δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί η συγκρότηση δύο ομάδων –μία από κάθε πλευρά- που θα συνεργάζονται με στόχο την άμεση ενημέρωση για τις κινήσεις των διακινητών μεταναστών σε Έβρο και Αιγαίο.

Το πρόγραμμα του ΑΣΣ της 7ης Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά την άφιξη του στην Αθήνα, θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στη συνέχεια θα τον υποδεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά τη συνάντηση τους θα γίνουν δηλώσεις προς τον Τύπο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά το πέρας των δηλώσεων θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους κκ. Μητσοτάκη και Ερντογάν με τους συμμετέχοντες υπουργούς, υπό τη μορφή του γεύματος εργασίας. Θα έχουν προηγηθεί οι διμερείς συναντήσεις των συμμετεχόντων υπουργών.

Related...Κυβέρνηση για επίσκεψη Ερντογάν: Καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματαΙστορικό υψηλό στις νέες αιτήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τον ΝοέμβριοΝομοσχέδιο για τα δάνεια: Οκτώ αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών
Keywords
Τυχαία Θέματα