Αντιπολεμικές διαδηλώσεις «σαρώνουν» κορυφαία πανεπιστήμια στις ΗΠΑ φέρνοντας μνήμες του ΄68

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει διχάσει μερικά από τα κορυφαία πανεπίστημια στις ΗΠΑ, με πολλούς να συγκρίνουν τον Απρίλιο του 2024 με τον Μάιο του 1968.

Τις τελευταίες επτά εβδομάδες, οι φοιτητές του Κολούμπια, ενός από τα κορυφαία Πανεπίστημια στον κόσμο, είχαν στήσει σκηνές έξω από το Stern School of Business, διαδηλώνοντας κατά του πολέμου στη Γάζα και υπέρ των Παλαιστινίων και της ελευθερίας

του λόγου, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου.

Όπως έκαναν οι φοιτητές του Κολούμπια και τότε, στις 23 Απριλίου του 1968, λίγο πριν τον Μάη, όταν αντιδρούσαν στον πόλεμο του Βιετνάμ κάνοντας κατάληψη σε πέντε από τα κτίρια του πανεπιστημίου.

Δεκάδες σκηνές είναι στημένες στο campus του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Μια εικόνα που επαναλαμβάνεται μετά από 56 χρόνια, από τον Μάη του 1968.

Η κατάσταση που εξαπλώνεται στα Πανεπιστήμια, πρωτόγνωρη για τα Αμερικανικά δεδομένα, τότε και τώρα, οδήγησε στην παρέμβαση της αστυνομίας στο Κολούμπια συλλαμβάνοντας δεκάδες φοιτητές ... 56 χρόνια μετά. 

Το 1968, η παρέμβαση της αστυνομίας οδήγησε σε 700 συλλήψεις φοιτητών που έμειναν στην ιστορία ως οι μαζικότερες στην Νέα Υόρκη.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε 108 φοιτητές μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, άλλους 50 στις διαδηλώσεις του Γέιλ, του Μπέρκλεϊ και του ΜΙΤ της Βοστώνης. Χθες, συνελήφθησαν άλλοι 9 στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η αστυνομία μπήκε στο χώρο του Πανεπιστημίου συλλαμβάνοντας 108 φοιτητές.

Ο πόλεμος στη Γάζα, που δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, φουντώνει επικίνδυνα τη συζήτηση περί αντισημιτισμού στις ΗΠΑ, εντός κι εκτός των πανεπιστημίων.

Το γεγονός ότι πολλλοί από τους φοιτητές των κορυφαίων αυτών πανεπιστημίων είναι εβραϊκής καταγωγής, όπως και οι ισχυροί χρηματοδότες των προβεβλημένων σχολών τους, έχει πολιτικοποιήσει έντονα την σύγκρουση, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στα Ιδρύματα που βασίζονται στα εκατομμύρια των δωρεών.

Ένα από τα αιτήματά των φοιτητών στο Μπέρκλει άλλωστε, ήταν να σταματήσουν τα «χρηματοδοτούμενα προγράμματα και οι δωρεές από κατασκευαστές όπλων και εταιρείες που συνεργάζονται άμεσα ή έμμεσα με το Ισραήλ».

Αποσύρουν τις γενναίες δωρεές 

Ο Ρόμπερτ Κραφτ, ένας από τους σημαντικούς χρηματοδότες του  Κολούμπια, που έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια, απείλησε να αποσύρει την οικονομική του στήριξη εξαιτίας «της ελλιπούς προστασίας που παρέχει το πανεπιστήμιο στους Εβραίους φοιτητές. 

 «Δεν νιώθω άνετα να στηρίζω το πανεπιστήμιο μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα» είπε, επικαλούμενος στις δηλώσεις Εβραίων φοιτητών στο CNN, ότι τις τελευταίες εβδομάδες δεν νιώθουν ασφαλείς στην πανεπιστημιούπολη.

Ωστόσο, το ζήτημα του αντισημιτισμού τέθηκε από τον πρώτο κιόλας μήνα του πολέμου στη Γάζα, με τους Financial Times, να αναφέρουν από τον περασμένο Οκτώβριο ότι πολλοί από τους δισεκατομμυριούχους ευεργέτες των πανεπιστημίων, όπως ο Μάρκ Ρόουαν της Apollo Global Management και ο Λέσλι Γουέξνερ, ιδρυτής της Limited Brands, είχαν κάνει λόγο για τέτοια φαινόμενα.

Ζητούσαν μάλιστα, να υπάρξει παρέμβαση της διοίκησης των Πανεπιστημίων κατά όσων φοιτητών τάσσονταν κατά του Ισραήλ, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αυτό είχε οδηγήσει το θέμα στο Κογκρέσο, με τους Πρυτάνεις των πανεπιστημίων Πενσιλβάνια, Χάρβαρντ και MIT να καλούνται να δώσουν εξηγήσεις οι οποίες όμως δεν κρίθηκαν επαρκείς, οδηγώντας σε παραίτηση τις Πρυτάνεις του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι, και του Pen, Ελίζαμπεθ Μαγκίλ.

Η Πρύτανης του Κολούμπια, κατά την ακρόασή της την προηγούμενη εβδομάδα στο Κογκρέσο, διαβεβαίωσε ότι «ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία θέση στο πανεπιστήμιό μας» και αρνήθηκε να παραιτηθεί.

Αιχμές κατά Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον οποίο επικρίνουν έντονα οι διαδηλωτές, λόγω της άνευ όρων στήριξης και χρηματοδότησης του Ισραήλ με όπλα, σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την εβραϊκή κοινότητα».

Και συμπλήρωσε λέγοντας, ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει παρενοχλήσεις και εκκλήσεις για την άσκηση βίας εναντίον των Εβραίων», κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρο αντισημιτισμό που είναι κατακριτέος και επικίνδυνος και δεν έχει απολύτως καμία θέση στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας».

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη πάντως (Columbia University Apartheid Divest και Columbia Students for Justice in Palestine), ανέφεραν σε δήλωση τους, ότι «είναι ειρηνικοί» και απέτρεψαν τη συμμετοχή μη φοιτητών διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν έξω από την πανεπιστημιούπολη, αποκαλώντας τους «τοξικά άτομα που δεν μας εκπροσωπούν».

«Απορρίπτουμε σθεναρά κάθε μορφή μίσους ή μισαλλοδοξίας και είμαστε σε επαγρύπνηση απέναντι σε μη φοιτητές που προσπαθούν να διαταράξουν την αλληλεγγύη που σφυρηλατείται μεταξύ των φοιτητών -Παλαιστίνιων, Μουσουλμάνων, Άραβων, Εβραίων, Μαύρων και φιλοπαλαιστίνιων - που αντιπροσωπεύουν την πλήρη ποικιλομορφία της χώρας μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Όμως, το καζάνι στα πανεπιστήμια βράζει και η ιστορία έχει δείξει, ότι τέτοιες θύελες έχουν μεν τη δύναμη να ανατρέψουν κοινωνικές αξίες αλλά μπορεί να αντιμετωπιστούν με μεσαιωνικές πρακτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα