Χάρτης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προκαλεί φρενίτιδα για κυνήγι θησαυρού των Ναζί σε ολλανδικό χωριό

Λεπτομέρειες ενός χάρτη στο Εθνικό Αρχείο της Ολλανδίας στη Χάγη ο οποίος δείχνει πού θάφτηκαν τα λάφυρα των Ναζί στο χωριό Ομερεν, κοντά στο Άρνεμ, Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023.

Ένας χειροποίητος χάρτης από το Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο με ένα κόκκινο «Χ» που υποτίθεται ότι δείχνει τη θέση που θάφτηκαν πολύτιμα κοσμήματα που λεηλάτησαν οι Ναζί από ένα θησαυροφυλάκιο τράπεζας, πυροδότησε ένα σύγχρονο κυνήγι θησαυρού σε ένα μικροσκοπικό χωριό της Ολλανδίας, περισσότερα από 75

χρόνια αργότερα. 

Χρησιμοποιώντας ανιχνευτές μετάλλων, φτυάρια και αντίγραφα του χάρτη σε κινητά τηλέφωνα, οι ανιχνευτές κατέβηκαν στο χωριό Ομερεν - με πληθυσμό 715 κατοίκους - περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Άμστερνταμ για να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν το θησαυρό του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου με βάση το σχέδιο που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 3 Ιανουαρίου.

«Ναι, είναι φυσικά υπέροχα νέα που έχουν συναρπάσει ολόκληρο το χωριό», είπε ο κάτοικος της περιοχής, Μάρκο Ρούντβελντ, στο Associated Press. «Αλλά όχι μόνο το χωριό μας, αλλά και πολλούς άλλους που δεν κατάγονται από εδώ».

Τόνισε ότι «κάθε λογής άνθρωποι σκάβουν αυθόρμητα σε μέρη όπου νομίζουν ότι είναι θαμμένος ο θησαυρός, χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή μετάλλων».

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει αναφέρει ότι έχει εντοπίσει κάτι. Το κυνήγι του θησαυρού ξεκίνησε φέτος όταν το Ολλανδικό Εθνικό Αρχείο δημοσίευσε, όπως κάθε Ιανουάριο, χιλιάδες έγγραφα προκειμένου να τα διαβάσουν οι ιστορικοί.

Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές εάν οι αρχές θα επιτρέψουν σε κάποιον να κρατήσει τα λάφυρα εφόσον τα βρει ή αν θα γίνει δήμευσή τους.  

Η Aννέτ Βάαλκενς, ερευνήτρια στο Εθνικό Αρχείο της Ολλανδίας, εμφανίζει τον χάρτη όπου τα λάφυρα των Ναζί φέρεται να θάφτηκαν στο χωριό Ομερεν, κοντά στο Aρνεμ, στη Χάγη, Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023.

Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι «χρυσοθήρες» έχουν περάσει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητοι, αλλά ο χάρτης, ο οποίος περιλαμβάνει ένα σκίτσο μιας διατομής ενός επαρχιακού δρόμου και ένα άλλο με ένα κόκκινο Χ στη βάση ενός από τα τρία δέντρα, ήταν ένα απροσδόκητο viral που τάραξε για λίγο τη μεσοχειμωνιάτικη γαλήνη του Ομερεν.

«Εχουμε μείνει έκπληκτοι με αυτή την ιστορία. Αλλά το ενδιαφέρον που έχει προσελκύσει είναι επίσης απίστευτο», είπε η ερευνήτρια του Εθνικού Αρχείου της Ολλανδίας, Aννέτ Βάαλκενς. 

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές Ιανουαρίου έδειχναν ανθρώπους να σκάβουν τρύπες σε βάθος μεγαλύτερο από ένα μέτρο μερικές φορές ακόμη και σε ιδιωτική περιουσία, με την ελπίδα να κάνουν την τύχη τους. 

Το Μπούρεν, ο δήμος που υπάγεται το Ομερεν, ανακοίνωσε ότι ισχύει απαγόρευση ανίχνευσης μετάλλων για τον δήμο και προειδοποίησε ότι η περιοχή περιέχει βόμβες και νάρκες από την εποχή του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η αναζήτηση εκεί είναι επικίνδυνη λόγω πιθανών βομβών που δεν έχουν εκραγεί, ναρκών ξηράς και οβίδων», ανέφερε ο δήμος σε ανακοίνωσή του. «Σας συμβουλεύουμε να μην πάτε να αναζητήσετε τον ναζιστικό θησαυρό».

Τρύπες που σκάβουν oι κυνηγοί του θησαυρού στο Ομερεν. 

Οι πρόσφατοι κυνηγοί του θησαυρού δεν είναι οι πρώτοι που εγκαταλείπουν το χωριό με άδεια χέρια.

Η ιστορία ξεκινά, σύμφωνα με την Βάαλκνες, το καλοκαίρι του 1944 στην κατεχόμενη από τους Ναζί πόλη του Άρνεμ -που έγινε διάσημη μέσα από τη γνωστή ταινία του 1977 «Η γέφυρα του Άρνεμ» - όταν μια βόμβα χτύπησε μια τράπεζα, τρύπησε το θησαυροφυλάκιό της και σκόρπισε το περιεχόμενό της — συμπεριλαμβανομένων χρυσών κοσμημάτων και μετρητών στους γύρω δρόμους!

Οι Γερμανοί στρατιώτες που βρισκόντουσαν σταθευμένοι εκεί κοντά «τσέπωσαν ό,τι μπορύσαν να πάρουν και τα έβαλαν σε κουτιά πυρομαχικών», είπε η Βάαλκενες. Καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του το 1945, οι Γερμανοί κατακτητές στην Ολλανδία απωθήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις. Οι στρατιώτες που ήταν στο Άρνεμ βρέθηκαν στο Oμερεν και αποφάσισαν να θάψουν τα λάφυρα.

Ο ήλιος αντανακλάται στον πρώην χωματόδρομο όπου υποτίθεται ότι θάφτηκε ένας θησαυρός των Ναζί στο Oμερεν, κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας, Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023.

«Τέσσερα κιβώτια πυρομαχικών και μετά μόνο μερικά κοσμήματα που φυλάσσονταν τυλιγμένα σε μαντήλια ή ακόμα και μετρητά διπλωμένα. Και τα έθαψαν ακριβώς εκεί», είπε, επικαλούμενη την αφήγηση ενός Γερμανού στρατιώτη που έδωσε συνέντευξη μετά τον πόλεμο από τις ολλανδικές στρατιωτικές αρχές στο Βερολίνο και ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον χάρτη. Το Εθνικό Αρχείο της Ολλανδίας δεν γνωρίζει εάν ο στρατιώτης είναι ακόμα ζωντανός και δεν έχει δημοσιοποιήσει το όνομά του, επικαλούμενο τους κανονισμούς προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ολλανδικές αρχές χρησιμοποιώντας τον χάρτη και τα λεγόμενα του Γερμανού στρατιώτη άρχισαν να ψάχνουν τα κλοπιμαία το 1947. Την πρώτη φορά, το έδαφος ήταν παγωμένο και δεν έκαναν καμία πρόοδο. Όταν επέστρεψαν μετά την απόψυξη του εδάφους, δεν βρήκαν τίποτα, τόνισε η Βάαλκνες.

Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες, ο Γερμανός στρατιώτης δήλωσε ότι «κάποιος άλλος έχει ήδη ανασκάψει τον θησαυρό». 

Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια μάλον διέφυγε σε μεγάλο βαθμό από τους κυνηγούς θησαυρών που ταξίδεψαν στο Oμερεν τις ημέρες μετά τη δημοσίευση του χάρτη...

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤα μοναδικά πλάνα του Μαρκ Τουέιν δια χειρός Τόμας ΕντισονΚυνηγοί θησαυρών βουτάνε στο Ιστ Ρίβερ μετά από πληροφορία για βυθισμένα «προϊστορικά οστά μαμούθ»Επιστήμονες ανακάλυψαν νεκροταφείο καρχαριών στο βυθό του Ινδικού Ωκεανού
Keywords
Τυχαία Θέματα