Διοικητής εθνικής τράπεζας Βελγίου: Κινδυνεύουμε να γίνουμε η Ελλάδα της Βόρειας Θάλασσας

Πιερ Ουνς

Ο Πιερ Ουνς, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου αναφορικά με τη δεινή κατάσταση του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας, καθώς την χαρακτήρισε ως την σοβαρότερη απειλή για την οικονομία.  

Η θλιβερή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών σημαίνει ότι το Βέλγιο πρέπει να εξοικονομήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο και μόνο για να διατηρήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού ως έχει.

«Διαφορετικά,

ένα σενάριο όπως αυτό της Ελλάδας θα μπορούσε να εμφανιστεί μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Ουνς στις 13 Μαρτίου κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της τράπεζας.

U leest het goed: Griekenland heeft zijn overheidsfinanciën beter onder controle dan België https://t.co/28EGkq5NvK
Grafiek uit #jaarverslag2023pic.twitter.com/zSfkg2uyFi

— daan killemaes (@DKillemaes) March 13, 2024

Ο Ουνς χλεύασε τους Βέλγους πολιτικούς οι οποίοι, όπως είπε, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να «μας ρίχνουν στον πάτο του βαρελιού». 

«Τα δημόσια οικονομικά μας δεν είναι υπό έλεγχο. Προφανώς, οι πολιτικοί δυσκολεύονται να θέσουν προτεραιότητες, να κάνουν σαφείς πολιτικές επιλογές και να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές προκλήσεις. Δίνουν υποσχέσεις που δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά.

«Ενώ άλλες χώρες τα πάνε καλύτερα, εμείς κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση. Τα μέτρα που λαμβάνονται εδώ αυξάνουν το έλλειμμα», δήλωσε.

Ο Ουνς προειδοποίησε ότι, με την τρέχουσα πορεία του, το Βέλγιο θα πρέπει να προβεί σε επώδυνες περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα για να παραμείνει βιώσιμο.

«Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει άσχημες αποφάσεις», είπε. Στις 9 Ιουνίου του 2024 θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο.

«Οι πολιτικοί δεν μπορούν να υποσχεθούν τίποτα στον πληθυσμό αυτή τη στιγμή. Το αντίθετο μάλιστα». 

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν χαμηλότερες κρατικές δαπάνες και ότι η κυβέρνηση, όποτε και αν αυτή αναλάβει, ίσως χρειαστεί επίσης να αυξήσει σημαντικά τους φόρους.

«Έχουμε σπαταλήσει το μαξιλάρι μας για να αντιμετωπίσουμε μια μελλοντική κρίση», δήλωσε ο Ουνς.

«Συνεπώς, αυτό θα έχει υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος».

Belgium has managed to break into the so-called “Club Med” – Mediterranean countries with higher government debt to GDP ratios – and has surpassed Portugal in such terms.@SanderLoones | @wbeke | @WouterVermeerschttps://t.co/BbqHF0yA1M

Brussels Signal (@brusselssignal) January 22, 2024Το Βέλγιο μπήκε στο λεγόμενο “Club Med” - των μεσογειακών χωρών με υψηλότερο δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ - και ξεπέρασε μάλιστα την Πορτογαλία

Ο Ουνς χαρακτήρισε την πολιτική ανικανότητα της χώρας και την κακή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών «τη μεγαλύτερη απειλή για τη βελγική οικονομία».

Πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προοπτικές δεν είναι καθόλου ρόδινες και ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επανέλθουν τα δημόσια οικονομικά σε ορθή πορεία.

Με το Βέλγιο να συσσωρεύει ελλείμματα, το χρέος κινείται εκτός ελέγχου, καθιστώντας το «μεταξύ των χειρότερων χωρών στην Ευρώπη», είπε.

Ο Ουνς επεσήμανε εξάλλου ότι, το 2023, το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε ενώ θα έπρεπε να μειωθεί με τη λήξη των προσωρινών μέτρων κατά του Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης.

«Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό», είπε.

Governor of the National Bank of Belgium, Pierre Wunsch, has warned the country's dire governmental budget woes risk seeing the nation facing a Greek-style financial crisis. https://t.co/1u3qsbJmD5

Brussels Signal (@brusselssignal) March 14, 2024

Σύμφωνα με άλλη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, η βελγική κυβέρνηση επιβαρύνεται από πάγιες δαπάνες, όπως οι συντάξεις και το κόστος προσωπικού, οι οποίες είναι εξουθενωτικές οικονομικά και μακροπρόθεσμες.

Το συνολικό εθνικό χρέος του Βελγίου αυξήθηκε από 104,3% του ΑΕΠ σε 105,2%, ενώ τα επιτόκια ανέβηκαν.

Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες πολιτικές, το έλλειμμα του Βελγίου θα αυξηθεί κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ ετησίως.

«Χωρίς αλλαγές, η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο έλλειμμα», προέβλεψε ο Ουνς.

«Και στη συνέχεια πρέπει να προστεθεί και το κόστος της γήρανσης - που αντιστοιχεί σε περίπου 4 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2050».

Πηγή: Brussels Signal

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑΣτουρνάρας στο Bloomberg: Το 2025 επιστροφή των επιτοκίων στο 2% και αυξήσεις μισθώνΣε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές του φυσικού αερίουThe Body Shop: Σε καθεστώς διαχείρισης και τα καταστήματα στη Γερμανία
Keywords
Τυχαία Θέματα