ΕΕ: Ξεκινά η επιχείρηση «Ασπίδα» στην Ερυθρά Θάλασσα- Πρωταγωνιστικός ρόλος για την Ελλάδα

.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα τη ναυτική επιχείρηση «Ασπίδες» για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα όπως αναμενόταν. Υπενθυμίζεται ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο θα βρίσκεται στη Λάρισα και επιχειρησιακός διοικητής έχει οριστεί ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ενώ η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για το επιχειρησιακό κομμάτι της αποστολής ”εν πλω”.

«Με την έναρξη της EUNAVFOR ASPIDES, η Ευρωπαϊκή Ένωση

ανταποκρίνεται άμεσα στην ανάγκη αποκατάστασης της θαλάσσιας ασφάλειας (από τις επιθέσεις των Χούθι) και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε έναν θαλάσσιο διάδρομο εξαιρετικήw στρατηγικής σημασίας. . Η επιχείρηση θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφαλείας, προς όφελος της ΕΕ και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.

Tο θέατρο επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα Στενά του Baab al-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Tην απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης χαιρέτησε με ανάρτησή της στο Χ η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Ευρώπη θα διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεργαζόμενη με τους διεθνείς εταίρους μας. Πέρα από την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συμφερόντων».

I welcome today’s decision to launch the EU Naval Force Operation Aspides.

Europe will ensure freedom of navigation in the Red Sea, working alongside our international partners.

Beyond crisis response, it's a step towards a stronger European presence at sea to protect our…

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 19, 2024

Την απόφαση χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Χ και ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ο οποίος επισημαίνει ότι η Ιταλία θα έχει τη διοίκηση των δυνάμεων.

«Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την προστασία των συμφερόντων της εμπορικής ναυτιλίας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση για μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα».

#Bruxelles Al CAE abbiamo appena approvato il lancio dell’operazione militare navale #Aspides, di cui

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεκινά, Ασπίδα, Ερυθρά Θάλασσα- Πρωταγωνιστικός, Ελλάδα,xekina, aspida, erythra thalassa- protagonistikos, ellada