Επίσημο ελληνικό αίτημα προς ΗΠΑ για απόκτηση μαχητικών F-35

Υπεγράφη και, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τετάρτης, θα αποστελλόταν σύντομα, το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την απόκτηση μαχητικών F-35.

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε κάνει σχετική αναφορά κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σχετικά ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου Άμυνας και

πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό». Όπως σημειώνουν, «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία». Από πλευράς τους οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν με LOA (Letter of Acceptance). 

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στα μέσα Ιουλίου στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, είχε συνάντηση με στελέχη του προγράμματος (JSF PO - Joint Strike Fighter Program Office) για το F-35, στα τέλη Μαΐου. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε τονίσει ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, θα άρχιζε άμεσα, η διαδικασία απόκτησης F-35. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε εκφράσει την επιθυμία να μπει η χώρα μας στο πρόγραμμα των F-35 και να αγοράσει μία μοίρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό αυτή την εβδομάδα, εγκρίθηκε και προχωρά και το πρόγραμμα αναβάθμισης 38 ελληνικών F-16 Block 50, στο πλαίσιο του οποίου θα αξιοποιηθούν συσκευές που θα προκύψουν από την εν εξελίξει αναβάθμιση των ελληνικών F-16 Block 52 Plus και Block 52 Plus Advanced. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν σχετικές υποδομές στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου και θα παρασχεθεί η σχετική τεχνογνωσία. 

Great to talk with Minister @npanagioto about Greece acquiring

Keywords
Τυχαία Θέματα