Επτά πεντανόστιμα φαγητά που ούτε φανταζόμασταν ότι θα τα φτιάχναμε στο φούρνο μικροκυμάτων

Όταν αναφέρουμε σε κάποιον ότι πρόκειται να ετοιμάσουμε ένα γρήγορο γεύμα στο φούρνο μικροκυμάτων, κατά πάσα πιθανότητα, στο μυαλό του έρχεται η εικόνα ενός θλιβερού δείπνου μπροστά στην τηλεόραση, χωρίς καθόλου θρεπτικά συστατικά και πρωτοτυπία.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό το σπουδαίο εργαλείο της κουζίνας είναι υποτιμημένο, αλλά και παρεξηγημένο, καθώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε μια σειρά από πεντανόστιμα φαγητά με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια.

Αυγά

Η συγγραφέας του «Cook This Book», Μόλι Μπαζ παραδέχεται ότι όπως πολλοί

σεφ, έτσι και εκείνη, κοίταζε αφ’ υψηλού τον φούρνο μικροκυμάτων για μια μεγάλη περίοδο. Όταν όμως έμαθε πως να τον χρησιμοποιεί ακόμα για την παρασκευή αυγών, αμέσως άρχισε να τον βλέπει με άλλο μάτι.

«Επισκεπτόμουν τους γονείς μου και πάντα έτρωγα για πρωινό ένα αυγό ποσέ. Η μαμά μου μού έμαθε ότι αντί να βράσω μια ολόκληρη κατσαρόλα με νερό μόνο και μόνο για ένα αυγό, μπορούσα απλώς να χρησιμοποιήσω το φούρνο μικροκυμάτων», εξηγεί η Μπαζ.

Για να φτιάξουμε αυγό ποσέ, γεμίζουμε ένα μικρό μπολ ή μια κούπα με 200ml νερό, σπάμε το αυγό μέσα στο νερό και καλύπτουμε αεροστεγώς με μια πλαστική μεμβράνη. Έπειτα ψήνουμε στο μικροκύματα διακόπτοντας τη διαδικασία και ελέγχοντας κάθε 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να σταθεροποιηθούν τα ασπράδια και οι κρόκοι να είναι ακόμα ρευστοί.

Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εν λόγω συσκευή για να φτιάξουμε ομελέτα. Απλώς σπάμε μερικά αυγά, προσθέτουμε λίγο τυρί και λαχανικά και τα τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό. Τόσο απλά.

Αυγόφετες

Κόβουμε το ψωμί, και βάζουμε τις φέτες σε ένα δοχείο κατάλληλο για το φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά που απαιτούνται για τις αυγοφέτες μας, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημένων αυγών, της ζάχαρης, του βουτύρου και του ηλιέλαιου και τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για δύο έως πέντε λεπτά.

Πατάτες φούρνου

Οι ψητές πατάτες ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη και μια ώρα για να γίνουν στο φούρνο. Η βίγκαν σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Άλι Λαζάρ χρησιμοποιεί το φούρνο μικροκυμάτων μειώνοντας το χρόνο μαγειρέματος σε περίπου 10 λεπτά. Μπορούμε εύκολα να «ψήσουμε» μια γλυκοπατάτα ή μια πατάτα στον φούρνο μικροκυμάτων χαράζοντας τα ψιλοκομμένα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι, προκειμένου να απελευθερωθεί ο ατμός. Στη συνέχεια βάζουμε τις πατάτες σε ένα γυάλινο πιάτο ή μπολ και τις ψήνουμε στα μικροκύματα για περίπου 10 λεπτά.

Τσιπς

Δεν χρειαζόμαστε απαραιτήτως φριτέζα αέρος για να φτιάξουμε πατατάκια πιο υγιεινά από αυτά που θα βρούμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Τα τσιπς μικροκυμάτων γίνονται πανεύκολα και είναι πεντανόστιμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πατάτες, γλυκοπατάτες, ακόμα και κολοκυθάκια.

Το κλειδί για προκειμένου να γίνουν τα πατατάκια μας ωραία και τραγανά είναι να κόψουμε τα λαχανικά σε πολύ λεπτές φέτες και να τα αλατίσουμε πριν τα μαγειρέψουμε.

Απλώνουμε τις λεπτοκομμένες πατάτες σε ένα φύλλο χαρτί κουζίνας και πασπαλίζουμε με αλάτι. Τις αφήνουμε έτσι για 15 με 20 λεπτά και στη συνέχεια τις στεγνώνουμε, ώστε να είναι έτοιμες για το φούρνο μικροκυμάτων. Τις τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων για τρία έως έξι λεπτά, παρακολουθώντας τις προσεκτικά, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται να καούν.

Τηγανητά κρεμμύδια

Τα τηγανητά κρεμμύδια προσφέρουν γεύση σε οποιαδήποτε συνταγή: Από τις σαλάτες μας μέχρι ψητά λαχανικά και τις σούπες μας. Πλέον, μπορούμε να τα φτιάχνουμε και στο φούρνο μικροκυμάτων, κόβοντάς τα σε φέτες και περιλούζοντάς τα με λίγο λάδι. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο φρουνάκι μας για 30 έως 45 δευτερόλεπτα. Τα κρεμμύδια μας θα βγούν τόσο τραγανά όπως αν τα τηγανίζαμε.

Ανθισμένα Μπαχαρικά

Μα τί είναι τα ανθισμένα μπαχαρικά; Είναι το κλειδί για να προσθέσουμε έξτρα γεύση σε κάθε πιάτο. Το ζέσταμα των αποξηραμένων μπαχαρικών με λίγο ελαιόλαδο εκχυλίζει την ουσία του μπαχαρικού, καθιστώντας το πιο πικάντικο και γευστικό. Μπορούμε να το δοκιμάσουμε τόσο σε αλεσμένα μπαχαρικά, όσο και σε αυτά που βρίσκουμε με τη μορφή σπόρων, όπως ο κόλιανδρος ή οι σπόροι μουστάρδας.

Βάζουμε το μπαχαρικό μας σε ένα μικρό μπολ με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε στα μικροκύματα για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα εμποτισμένο έλαιο γεμάτο γεύση και άρωμα, έτοιμο να περιχυθεί πάνω από λαχανικά, κρέας και φρέσκιες σαλάτες.

Μπράουνις και κέικ

Όλοι μας έχει τύχει να μπούμε στο σπίτι γεμάτοι λαχτάρα για κάτι γλυκό, χωρίς όμως να θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να φτιάξουμε ένα κέικ ή μπράουνις προκειμένου να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας. Εκεί έρχονται συνταγές όπως τα κέικ ή τα μπράουνι μέσα σε κούπα. Απλώς προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια κούπα, ανακατεύουμε καλά, και βάζουμε το μείγμα στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου δύο λεπτά. Στο Google μπορούμε να βρούμε εκατοντάδες συνταγές για λαχταριστά μίνι σουφλέ και κέικ. Σίγουρα μια δοκιμή θα μας πείσει.

Πριν φύγετε...Σεφ αποκαλύπτουν τα μυστικά τους για πεντανόστιμα πιάτα κατευθείαν από τον φούρνο μικροκυμάτωνΤα δυο συστατικά στο φαγητό μας που ρίχνουν με τρόπο μαγικό την αρτηριακή πίεσηΜύθοι γύρω από την υγεία που κυριαρχούν στις αναζητήσεις στο Google ενώ είναι εντελώς αβάσιμοι
Keywords
Τυχαία Θέματα