Έρευνα: Υψηλά επίπεδα αντισωμάτων για τουλάχιστον 6 μήνες στους ασθενείς που ανέρρωσαν από Covid-19

Σχεδόν όλοι όσοι νόσησαν με Covid-19 έχουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων για τουλάχιστον έξι μήνες, που είναι πολύ πιθανό να τους προστατέψουν από νέα μόλυνση από την ασθένεια, έδειξαν τα αποτελέσματα μεγάλης βρετανικής έρευνας την Τετάρτη.

Οι επιστήμονες είπαν πως η μελέτη, η οποία μέτρησε τα επίπεδα προηγουμένων μολύνσεων με Covid-19 σε πληθυσμούς ανά τη Βρετανία, καθώς και πόσο παρέμεναν τα αντισώματα σε αυτούς που είχαν νοσήσει, θα έπρεπε να

παρέχει κάποια βεβαιότητα πως γρήγορες περιπτώσεις επαναμόλυνσης θα είναι σπάνιες.

«Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων διατηρούν εντοπίσιμα αντισώματα για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη μόλυνση με τον κορονοϊό» είπε η Ναόμι Άλεν, καθηγήτρια και επικεφαλής επιστήμονας της UK Biobank, όπου διεξήχθη η μελέτη.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν βρεθεί θετικοί, το 99% διατηρούσαν αντισώματα στον SARS-CoV-2 για τρεις μήνες, έδειξαν τα αποτελέσματα. Μετά από έξι ολόκληρους μήνες, το 88% τα είχαν ακόμα.

«Αν και δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πώς αυτό σχετίζεται με την ανοσία, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως οι άνθρωποι μπορεί να προστατεύονται από ακόλουθη μόλυνση για τουλάχιστον έξι μήνες μετά» είπε η Άλεν, προσθέτοντας πως τα ευρήματα συνάδουν επίσης με τα αποτελέσματα άλλων ερευνών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισλανδία, που έδειξε πως τα αντισώματα στον κορονοϊό έτειναν να παραμένουν για αρκετούς μήνες σε αυτούς που ανέρρωσαν από την ασθένεια.

Στο μεταξύ, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca που ανέπτυξε το εμβόλιο ανέφερε πως ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση των παραλλαγών θα μπορούσε να είναι έτοιμο από το φθινόπωρο ακόμα, εάν χρειαστεί.

Ο καθηγητής Άντι Πόλαρντ είπε πως η τροποποίηση ενός εμβολίου ήταν μια σχετικά γρήγορη διαδικασία και θα χρειάζονταν μόνο μικρές δοκιμές πριν αρχίσει η διάθεσή του.

Υπενθυμίζεται πως είναι ακόμα ισχυρές οι ενδείξεις πως τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων που έχουν εμφανιστεί.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Ο ανάρμοστος "έρωτας" της καθηγήτριας με τον ανήλικο, οι φωτογραφίες και το ταξίδι στο εξωτερικό Τσιόδρας: Ο ιός θα πιέσει κι άλλο- μεγάλη αύξηση στην Αθήνα Η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Κασατόνοβ» στο λιμάνι του Πειραιά
Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνα, Υψηλά, Covid-19,erevna, ypsila, Covid-19