Έβρος: Σε Λευκίμη και Προβατώνα το ενεργό μέτωπο της φωτιάς που καίει για 16η ημέρα

Σε Λευκίμμη και Προβατώνα έχει περιοριστεί σήμερα το  ενεργό μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στον Έβρο για 16η συνεχόμενη ημέρα. 

Το Σάββατο όμως ήταν ακόμη μια εφιαλτική ημέρα για τους κατοίκους κυρίως στην περιοχή της Λευκίμης όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης προς το Τυχερό.

Στα μέτωπά του Έβρου επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος 8 αεροσκαφών και 2 ελικοπτέρων.

Με τις διαδοχικές ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και την μείωση της

έντασης των ανέμων, μειώθηκε σταδιακά η μεγάλη δυναμική του μετώπου της πυρκαγιάς. Οι εστίες σε Σουφλί και Δαδιά είναι σε ύφεση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε διάσπαρτες ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ, Γιαννούλη, ενώ από νωρίς το πρωί της Κυριακής μπήκαν στη μάχη και τα εναέρια μέσα.

“Πρόκειται για μια ασυνήθιστη μεγα-πυρκαγιά σε συμπαγές δάσος, που ξεκίνησε από 19 φωτιές”, σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, με αποτέλεσμα το νερό να μη μπορεί να φτάσει στο έδαφος και να σβήσει τη φωτιά..

Επίσης, ανέφερε ότι όλα τα υπόλοιπα μέτωπα έχουν αντιμετωπιστεί.

Όπως τόνισε η κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και θα χρειαστεί να περάσουν μέρες μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς που έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί ότι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή είναι πολύ υψηλός.

Γενικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Κυριακή για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές: 

Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

Related...«Oικοκτονία»: H περιβαλλοντική καταστροφή ανάγεται σε έγκλημαΜπορεί να σκοτώσαμε κατά λάθος ζωή που βρήκαμε στον Άρη πριν 50 χρόνιαΤρελή θεωρία συνωμοσίας: Τα μπλε αντικείμενα ήταν τα μόνα που γλίτωσαν από τις φωτιές στο Μάουι
Keywords
Τυχαία Θέματα