Φαγούρα: Τα, υψηλά σε ισταμίνη, τρόφιμα στα οποία καλό είναι να μην απλώσουμε το χέρι μας

.

Η κνίδωση είναι μια δερματική αντίδραση που ταλαιπωρεί αρκετά άτομα τόσο για λίγες ώρες όσες και για αρκετές εβδομάδες. 

Οπως γράφει η Κατερίνα Νταλέ, διαιτολόγος – διατροφολόγος, με έδρα την  Κύμη Ευβοίας:

Tι είναι η κνίδωση

Η κνίδωση είναι μια δερματική αντίδραση που εμφανίζεται με κόκκινες κηλίδες στο δέρμα μας που ποικίλλουν σε μέγεθος και συνοδεύεται με έντονη φαγούρα. Η οξεία κνίδωση μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από έξι εβδομάδες ενώ συχνά εξαφανίζεται σε λίγες ώρες ή μέρες.

Από την άλλη πλευρά η χρόνια κνίδωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από έξι

εβδομάδες. Ενώ συχνά η αιτία εμφάνισης της δεν είναι ξεκάθαρη.

Η χρόνια κνίδωση μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο μας αλλά και τις καθημερινές μας δραστηριότητες.  Για πολλούς ανθρώπους λοιπόν τα φάρμακα κατά της φαγούρας (αντιισταμινικά) μπορεί να παρέχουν ανακούφιση.

Από τι προκαλείται

Τα αίτια εμφάνισης της κνίδωσης δεν είναι ξεκάθαρα αλλά στην συνέχεια σου παρουσιάζω μια λίστα από πιθανές αιτίες

Στρες και άγχοςΞύσιμο του δέρματοςΑλλεργίες σε ζώαΕξωτερικές αλλεργίες και περιβαλλοντικά ερεθίσματαΜολύνσεις και λοιμώξεις απο βακτήρια, μύκητες και ιουςΟρισμένα φάρμακα (όπως η πενικιλίνη, η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη)Στενά ρούχα (Η επιπλέον πίεση στο δέρμα μας μπορεί να οδηγήσει σε κνίδωση. Για παράδειγμα ένα πολύ στενό τζιν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα.)Συμπτώματα

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:

Κηλίδες σε ολόκληρο το σώμαΚηλίδες κόκκινες, μωβ ή στο χρώμα του δέρματος, ανάλογα με το χρώμα του δέρματός σαςΚηλίδες που ποικίλλουν σε μέγεθος, αλλάζουν σχήμα, εμφανίζονται και ξεθωριάζουν επανειλημμέναΚνησμός ο οποίος μπορεί να είναι έντονοςΕπώδυνο οίδημα (αγγειοοίδημα) γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα ή τα χείληΕξάρσεις που προκαλούνται από ζέστη, άσκηση ή στρεςΣυμπτώματα που επιμένουν για περισσότερο από έξι εβδομάδες και επαναλαμβάνονται συχνά και οποτεδήποτε, μερικές φορές για μήνες ή και χρόνιαΤι διατροφή να ακολουθήσουμε αν παρουσιάσουμε κνίδωση

Έρευνες έχουν δείξει πως η διατροφή δεν αποτελεί αιτία για την εμφάνιση κνίδωσης. Ωστόσο υπάρχουν κάποια τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της. Αυτά αποτελούν:

αλκοόλ,πρόσθετα τροφίμων,θαλασσινά,ορισμένα λαχανικά και φρούτα,τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωσηΠοιες τροφές βοηθούν και ποιες όχι

Τα υψηλά επίπεδα ισταμίνης φαίνεται επίσης πως μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς πολλά άτομα με κνίδωση ανταποκρίνονται καλά, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, στα αντιισταμινικά φάρμακα.

Για τα άτομα λοιπόν που έχουν κνίδωση και δεν ανταποκρίνονται καλά στα αντιισταμινικά φάρμακα, μπορεί να αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουν μια διατροφή χαμηλή σε ισταμίνη.

Τρόφιμα υψηλά σε ισταμίνη αποτελούν:

Αλλαντικά, κονσερβοποιημένα και επεξεργασμένα κρέαταΚατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα και καπνιστά ψάρια, όπως ο τόνος, ο γαύρος και η σαρδέλας Γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τυρί γιαούρτι, κεφίρΛαχανικά όπως το σπανάκι, οι ντομάτες και οι μελιτζάνεςΛαχανικά ΤουρσίΦρούτα, όπως φράουλες και κεράσιαΓρήγορο και επεξεργασμένο φαγητόΞύδιΑλκοολούχα ποτά

Αν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία ατόμων, ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την κατανάλωση αυτών των τροφίμων στην καθημερινή μας διατροφή.

Αντίθετα μπορούμε να επιλέξουμε τρόφιμα χαμηλά σε ισταμίνη δηλαδή:

Φρέσκο κρέας και ψάριΑυγάΦρούτα και λαχανικά (εκτός της παραπάνω λίστας)Δημητριακά χωρίς γλουτένη, όπως κινόα και ρύζιΥποκατάστατα γαλακτοκομικών, όπως γάλα καρύδας και γάλα αμυγδάλουΜαγειρικά έλαια, όπως το ελαιόλαδοΚαταλήγοντας

Η κνίδωση λοιπόν αποτελεί μια δερματική πάθηση που ταλαιπωρεί αρκετά άτομα με τα δυσάρεστα συμπτώματα που εμφανίζει αλλά και σε αυτή την πάθηση η διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός έτσι και διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν τον οργανισμό μας. Ας προσπαθήσουμε να κρατάμε ένα ημερολόγιο τροφίμων ώστε να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ώστε να τα αποφεύγουμε. 

ΠΗΓΗ: fmh.gr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ανοιξιάτικες αλλεργίες; Οι τροφές που πρέπει να προσθέσουμε —και να αποφύγουμε— στη διατροφή μαςΑλλεργία στα φιστίκια: Το παράδοξο κόλπο που μειώνει τον κίνδυνο για το μωρό μας κατά 77%Σε έξαρση η στοματική αλλεργία: ποιοι κινδυνεύουν και ποια τα πιο ένοχα φρούτα και λαχανικά
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φαγούρα,fagoura