Φίδι «ηθοποιός» προσποιείται το θάνατό του χρησιμοποιώντας ακόμη και ειδικά εφέ (Φωτό)

Το να το παίζεις νεκρός είναι μια γνωστή αμυντική στρατηγική στο ζωικό βασίλειο, αλλά ορισμένα φίδια έχουν πάει το «έργο» σε άλλο επίπεδο.

Πρόκειται για τα Natrix tessellata - Λιμνόφιδο - τα οποία κάνουν ορισμένα εκπληκτικά ειδικά εφέ ως καμουφλάζ για να μην μπλέξουν σε καυγά. Θα αφοδεύσουν και θα αλείψουν το δέρμα τους με κόπρανα. Επίσης επιστήμονες τα έχουν δει να αιμορραγούν από το στόμα. Πρόκειται  για τους πιο «ρεαλιστικούς θανάτους» που προσποιήθηκαν ποτέ στη φύση.

Μπορεί να φαίνεται λίγο υπερβολικό, αλλά υπάρχει μια ανταμοιβή. Οι επιστήμονες που μελέτησαν αυτές τις δεξιότητες

υποκριτικής ανακάλυψαν ότι η προσθήκη λίγων παραπάνω εφέ επιτρέπει στο φίδι Natrix tessellata να δραπετεύσει πιο γρήγορα και να μην σκοτωθεί σε μια μάχη σε σχέση με άλλα φίδια που δεν κάνουν κάτι παρόμοιο.

«Τα αποτελέσματά μας», γράφουν οι ζωολόγοι Vukašin Bjelica και Ana Golubović του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου στη Σερβία, «τονίζουν τη λειτουργική ενσωμάτωση των συμπεριφορών κατά των θηρευτών σε διάφορες φάσεις των αλληλεπιδράσεων αρπακτικών-θηραμάτων, τονίζοντας την ανάγκη για μελλοντική έρευνα να δοθεί προτεραιότητα στη μελέτη της διαδοχικής εμφάνισης του συμπεριφορές».

Μια συμπεριφορά γνωστή ως φαινομενικός θάνατος - ή τονική ακινησία - είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένη στη φύση, σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, αναφέρει το Science Alert.

Η πανταχού παρουσία του υποδηλώνει ότι είναι μια αποτελεσματική άμυνα κατά των αρπακτικών, αν και το γιατί ακριβώς δεν είναι σαφές. 

Ωστόσο, όπως και να λειτουργεί, μερικά φίδια φαίνεται να έχουν βρει έναν τρόπο να ανατρέψουν τις πιθανότητες ακόμη περισσότερο υπέρ τους. Τα φίδια «Ετερόδων ο πλατύρρινος» - Heterodon platirhinos - , για παράδειγμα , γυρίζουν στην πλάτη τους τρέμουν και εκκρίνουν μόσχο. Αυτή είναι μια δύσοσμη ουσία που παράγεται σε αδένες κοντά στην κλοάκα του φιδιού, όπως οι πρωκτικοί αδένες των κουναβιών.

.

Το λιμνόφιδο - ένα μη δηλητηριώδες είδος που τρώει κυρίως ψάρια - είναι γνωστό ότι έχουν πολλά εργαλεία για την άμυνά του.  

Αυτά τα φίδια θεωρούνται ένα νόστιμο έδεσμα για αρκετά αρπακτικά, συμπεριλαμβανομένων των ερπετών, των πτηνών και των θηλαστικών.

Ο Bjelica και ο Golubović ήθελαν να μάθουν πώς λειτουργούν οι άμυνες αυτού του φιδιού στη φύση. Κατευθύνθηκαν στο νησί Golem Grad της Βόρειας Μακεδονίας για να μάθουν πως συμπεριφέρονται  στο φυσικό τους περιβάλλον.

Κατάφεραν να εντοπίσουν 263 φίδια. Σχεδόν τα μισά φίδια - 124 - προσποιήθηκαν ότι είχαν πεθάνει, ενώ ένας πολύ μικρότερος αριθμός - 28 - αιμορραγούσαν από το στόμα. 

«Τα ευρήματά μας παρέχουν στοιχεία για τη λειτουργική ενσωμάτωση διακριτών συμπεριφορών κατά των θηρευτών σε διαδοχικές φάσεις της αλληλεπίδρασης θηρευτή-θηράματος», γράφουν οι ερευνητές.

Όλα τα φίδια που συμμετείχαν στη μελέτη απελευθερώθηκαν στο σημείο όπου βρέθηκαν

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Biology Letters.

Related...Αρχαίο φίδι ήταν μεγαλύτερο από λεωφορείο και ζύγιζε έναν τόνο (Εικόνες)«Τρελός» επιστήμονας ανακάλυψε φίδι με το μεγαλύτερο κεφάλι και κολύμπησε μαζί του (Βίντεο)Φίδια για φαγητό: Η νέα υπερτροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη
Keywords
Τυχαία Θέματα