Γάζα: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας» λέει ο επικεφαλής της Χαμάς

.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ και η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση είναι κοντά σε συμφωνία για «εκεχειρία» στον πόλεμο στη Γάζα.

Σε δήλωσή του o Χανίγιε, που εδρεύει στη Ντόχα, λέει ότι η Χαμάς έδωσε την απάντησή του στο Κατάρ και άλλους διαμεσολαβητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Μάχες στη Γάζα, εντάσεις στο ινδονησιακό νοσοκομείο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε τη Δευτέρα πως πίστευε ότι κάποια συμφωνία

ήταν κοντά. «Είμαστε πιο κοντά τώρα από ό,τι ήμασταν πριν» είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σχετικά με συμφωνία περί απελευθέρωσης κάποιων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και παύση των συγκρούσεων, που θα επέτρεπε να μπει στη Γάζα αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

Δύο πηγές ενήμερες για τις συνομιλίες είπαν στο AFP πως η συμφωνία περιλαμβάνει πενθήμερη εκεχειρία, με κατάπαυση πυρός στο έδαφος και όρια στις αεροπορικές επιχειρήσεις του Ισραήλ πάνω από τη νότια Γάζα, με αντάλλαγμα απελευθέρωση 50 με 100 ομήρων που κρατούν η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, μεταξύ των οποίων άμαχοι Ισραηλινοί και άλλων υπηκοοτήτων, μα όχι στρατιωτικούς. Επίσης, σύμφωνα με το AFP, υπάρχουν πληροφορίες πως θα απελευθερωθούν 300 Παλαιστίνιοι από φυλακές. 

Ο Κίρμπι είπε πως «πιστεύουμε ότι είμαστε πιο κοντά από ό,τι ποτέ ξανά» σε εκεχειρία, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε, μα υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Σημειώνεται πως η δήλωση του Χανίγιε, που ζει στο Κατάρ, έλαβε χώρα μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην πρωτεύουσα, Ντόχα.

Αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Al Jazeera πως η συμφωνία που συζητάται τώρα θα περιελάμβανε την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών καθώς και Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που είναι υπό κράτηση από το Ισραήλ. Επίσης, αναμένεται να επιτραπεί να μπει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Στο μεταξύ, το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa έκανε λόγο για τουλάχιστον 17 νεκρούς σε αεροπορική επίθεση στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα τη νύχτα, ενώ νωρίτερα ο διευθυντής του ινδονησιακού νοσοκομείου της Γάζας είπε ότι ακούγονταν πυροβολισμοί τη νύχτα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι η 162η Μεραρχία έχει ολοκληρώσει την περικύκλωση της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα και είναι έτοιμη να εμπλακεί σε περαιτέρω συγκρούσεις, με το πυροβολικό και την πολεμική αεροπορία να προβαίνουν σε σφοδρούς βομβαρδισμούς προετοιμάζοντας το έδαφος. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δυνάμεις της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και της Ταξιαρχίας Πεζικού Ναχάλ συγκρούονταν με ενόπλους της Χαμάς στα περίχωρα της Τζαμπάλια. Επίσης, βρέθηκαν και καταστράφηκαν εκτοξευτές ρουκετών. Δυνάμεις της 551ης Ταξιαρχίας Εφέδρων και ειδικές δυνάμεις επιχειρούσαν στο βόρειο τμήμα της Τζαμπάλια, σύμφωνα με τις IDF, που πρόσθεσαν ότι είχαν σκοτωθεί πολλοί ένοπλοι της Χαμάς, είχαν καταληφθεί όπλα και καταστραφεί σήραγγες.

Με πληροφορίες από Times of Israel, Guardian ,Reuters, ΒΒC

Keywords
Τυχαία Θέματα