Γιούνκερ: Αίσθηση ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να αποφευχθεί

Για αυξανόμενη πεποίθηση ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να αποφευχθεί έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως μετέδωσε το ΜΝΙ την Τρίτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Γιούνκερ είπε ότι η εντύπωσή του, αφού μίλησε με μια σειρά συναδέλφων του, είναι ότι εντείνεται η αίσθηση πως μια χρεοκοπία
θα αποφευχθεί».

«Από την άλλη, όλοι με όσους μίλησα επιμένουν στην ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ» πρόσθεσε.

Παράλληλα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου και να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία χρηματοδότησης, χωρίς να πτωχεύσει, εάν συγκεντρώσει όλες τις πληρωμές στο ΔΝΤ που επίκεινται τον Ιούνιο και τις καταβάλει στα τέλη του μήνα.

«Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή”, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης προσκείμενος στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος προσκείμενος στις συνομιλίες δήλωσε επίσης ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

«Είναι βασικά μια τεχνική διευθέτηση του υπουργείου Οικονομικών και θα μπορούσαν να πουν ότι έτσι θέλουν να το κάνουν- και το ΔΝΤ πιθανότατα θα έπρεπε να πει ότι είναι εντάξει με αυτό», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος.

Ωστόσο, και οι δύο αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε τέτοιο τέχνασμα μόνο εάν υπήρχε βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις αγορές και στους Έλληνες πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων (bank run) στην Ελλάδα, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.

«Θα μπορούσαν να κερδίσουν μερικές επιπλέον εβδομάδες. Αλλά εάν δεν υπάρξει κάποια προοπτική για το πώς θα χειριστούν την πληρωμή (στο ΔΝΤ) στο σύνολό της, αυτό θα ήταν κάτι ριψοκίνδυνο για τους Έλληνες. Και οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες», εξήγησε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα