Ιαπωνία: Από λάθος του Πύργου Ελέγχου το δυστύχημα με τα δύο αεροσκάφη; Τι ερευνούν οι αρχές

Τις συνθήκες του δυστυχήματος που σημειώθηκε στην πίστα του αεροδρομίου Χανέντα με δύο αεροσκάφη να τυλίγονται στις φλόγες, εξετάζουν οι αρχές της Ιαπωνίας.

Οι 379 επιβάτες και μέλη του πληρώματος της επιβατικής πτήσης 516 της Japan Aairlines, χάρη στην άριστη ανταπόκριση των μελών του πληρώματος εκκένωσαν το αεροσκάφος σε μόλις 90 δευτερόλεπτα  μετά τη σύγκρουσή του κατά τη διάρκεια της προσγείωσης με μικρότερο αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής, το οποίο ετοιμαζόταν να απογειωθεί. Ωστόσο, πέντε από τα έξι μέλη πληρώματος του δεύτερου,

σκοτώθηκαν. 

Τραγική ειρωνεία: Το αεροσκάφος της ακτοφυλακής ετοιμαζόταν να απογειωθεί για να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την  Δευτέρα στην Ισικάουα.

Daylight Aerial View of #JapanAirlines JAL516 A350 and Coast Guard Dash8!

- My heartfelt condolences go out to the families, friends, and colleagues of the 5 individuals who lost their lives in this devastating incident!#JapanAirlines#Haneda#Tokyo#Dash8#Japan#箱根駅伝pic.twitter.com/4rDZDOgBZG

— Parikh Vedant (@ParikhVedant3) January 3, 2024

What remains of Japan Airlines A350 JA13XJ the morning after it collided with a Japan Coast Guard Dash 8 while landing in Tokyo.

Flightradar24 data and updates regarding the accident are available at https://t.co/0rlbZ6G5RN#JL516pic.twitter.com/9MGE1dHSMb

— Flightradar24 (@flightradar24) January 3, 2024

«Japan 516, συνεχίστε την προσέγγιση»

Το Airbus της Japan Airlines είχε άδεια να προσγειωθεί; Όταν ρωτήθηκε σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπουαξιωματούχος της αεροπορικής εταιρείας απάντησε: «Με βάση τα όσα έχουμε κατανοήσει, είχε δοθεί (άδεια)».

Οι συνομιλίες μέσω ασυρμάτου μεταξύ του πύργου ελέγχου και των πιλότων της πτήσης JAL516, τις οποίες είδε το AFP μέσω του ιστότοπου LiveATC.net, φαίνεται να το επιβεβαιώνουν.

«Japan 516, συνεχίστε την προσέγγιση», είχε δηλώσει χθες ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας στις 17:43 (τοπική ώρα, 10:43 ώρα Ελλάδας), δηλαδή τέσσερα λεπτά πριν από τη σύγκρουση.

Ο πύργος ελέγχου θα έπρεπε να έχει ζητήσει από το αεροσκάφος της ακτοφυλακής να περιμένει στον διάδρομο απογείωσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, το οποίο επικαλέστηκε πηγή στο υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας.

Όμως, σύμφωνα με αξιωματούχο της ακτοφυλακής, λίγο πριν από το δυστύχημα ο πιλότος του αεροσκάφους της ακτοφυλακής δήλωσε ότι είχε λάβει άδεια να απογειωθεί.

Η Japan Airlines, η ακτοφυλακή και το υπουργείο Μεταφορών αρνούνται προς το παρόν να κάνουν περισσότερα επίσημα σχόλια για την υπόθεση.

379 Passengers on Japan Airlines flight JL516 touching death at #Haneda but discipline of passengers and quick action of trained crew saved them all from a burning

Keywords
Τυχαία Θέματα