Ιαπωνική αποστολή στη Σελήνη: Πότε εκτοξεύεται και γιατί είναι σημαντική

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA)ανέβαλε τη Δευτέρα την εκτόξευση αυτού που ελπίζει ότι θα γίνει το πρώτο ιαπωνικό διαστημόπλοιο που προσεδαφίζεται στη Σελήνη λόγω ισχυρών ανέμων.

Η Ιαπωνία επιδιώκει να εκτοξεύσει το SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) στο Διάστημα κατά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, και μια προσελήνωση αναμένεται κάπου κατά τον Ιανουάριο. Αν όλα πάνε καλά, η Ιαπωνία

θα γίνει η πέμπτη χώρα που καταφέρει να πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσελήνωση μετά τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Ινδία, η οποία προ ολίγων ημερών σημείωσε μεγάλη διαστημική επιτυχία, προσεληνώνοντας το Chandrayaan-3- λίγες ημέρες μετά την αποτυχία ρωσικής αποστολής η οποία φιλοδοξούσε να γίνει η πρώτη της χώρας στην επιφάνεια της Σελήνης μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Η Ιαπωνία, από πλευράς της, αντιμετωπίζει και αυτή δυσκολίες τελευταία όσον αφορά στις διαστημικές αποστολές της.

Η ιαπωνική σεληνιακή αποστολή

Το πρόγραμμα SLIM διαρκεί εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες και εστιάζει στην χρήση προηγμένης , βασιζόμενης σε εικόνες τεχνολογίας πλοήγησης και ελαφρού εξοπλισμού για την πραγματοποίηση μιας προσελήνωσης υψηλής ακριβείας.

Το SLIM, ένας αποκαλούμενος «ελεύθερος σκοπευτής της Σελήνης» (moon sniper), προορίζεται να προσεληνωθεί όχι παραπάνω από 100 μέτρα από το σημείο- στόχο. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πολύ σημαντικό «άλμα» σε σχέση με αυτά που ισχύουν ως τώρα, καθώς με «συμβατικά» μέσα η ακρίβεια στην προσελήνωση είναι θέμα χιλιομέτρων, σύμφωνα με την JAXA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια είναι η επόμενη διαστημική αποστολή της Ινδίας μετά την προσελήνωση του Chandrayaan-3

Φτιάχνοντας ένα ελαφρύ σκάφος προσελήνωσης, η JAXA θέλει να μειώσει το κόστος εκτόξευσης, επιτρέποντας να γίνονται αποστολές με μεγαλύτερη συχνότητα. Το SLIM ζυγίζει κάτι παραπάνω από 700 κιλά κατά την εκτόξευση- λιγότερο από το μισό του ινδικού Chandrayaan-3. Επίσης, χρησιμοποιεί προηγμένο σύστημα χημικής προώθησης και ηλεκτρονικές συσκευές σε σμίκρυνση. Το συνολικό κόστος ανάπτυξής του ήταν περίπου 15 δισεκατομμύρια γεν – γύρω στα 102 εκατομμύρια δολάρια. Συγκριτικά, η Ινδία εκτόξευσε το δικό της σκάφος με προϋπολογισμό περίπου 75. εκατ. δολαρίων.

Η σημασία της τεχνολογίας

Η τεχνολογία προσελήνωσης ακριβείας βοηθά πολύ στην αναζήτηση βράχων και υδάτινων πόρων και επίσης αυξάνει την επιβιωσιμότητα του σκάφους, επιτρέποντάς του να βρει την καλύτερη τοποθεσία για συλλογή ηλιακής ενέργειας, μα και την αποφυγή του ανώμαλου εδάφους, λέει η JAXA.

Το SLIM προορίζεται να προσεληνωθεί στην πλαγιά του κρατήρα Σιόλι, κοντά στη Mare Nectaris. Η επιλογή του σημείου έγινε με βάση εικόνες υψηλής ανάλυσης από άλλα σκάφη. Το σκάφος χρησιμοποιεί πλοήγηση που βασίζεται στην οπτική επαφή (vision-based navigation) για να αναγνωρίζει πού πετάει κατά τη φάση της προσελήνωσης. Αυτό του επιτρέπει να συγκρίνει τις εικόνες που βλέπει σε πραγματικό χρόνο από την κάμερά του με αυτές που έχει ήδη για την επιφάνεια της Σελήνης.

Η σημασία του ιαπωνικού διαστημικού προγράμματος

Αν και η Ιαπωνία έχει στείλει στο Διάστημα 14 αστροναύτες- στην τέταρτη θέση μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία (και ΕΣΣΔ) και την Κίνα, εστιάζει στην ανάπτυξη πυραύλων και διαστημικών σκαφών και βασίζεται στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για να στέλνει τους αστροναύτες της σε τροχιά.

Σκοπός της είναι η αποστολή αστροναύτη στην επιφάνεια της Σελήνης στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 2020, στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις» της NASA. Επίσης, η προηγμένη τεχνολογία απεικόνισής της, όπως αυτή στο SLIM, θεωρείται σημαντικός πυλώνας της απάντησης της χώρας στην αυξανόμενη κινεζική στρατιωτική παρουσία στο Διάστημα.

Τα πρόσφατα προβλήματα

Η εκτόξευση του SLIM καθυστέρησε για μερικούς μήνες, αφού η JAXA προκάλεσε την καταστροφή του αρχικού μοντέλου του νέου πυραύλου H3 λόγω προβλήματος στον κινητήρα μετά την εκτόξευσή του τον Μάρτιο.

Η JAXA επίσης είχε άλλη μια αποτυχία, στην εκτόξευση ενός μικρού πυραύλου Epsilon τον Οκτώβριο του 2022, που ακολουθήθηκε από έκρηξη κινητήρα σε δοκιμή τον προηγούμενο μήνα.

Η κυβέρνηση λέει πως θα έπρεπε να παίζουν σημαντικότερο ρόλο projects του ιδιωτικού τομέα. Startups όπως η ispace και η Astroscale, εταιρεία απομάκρυνσης διαστημικών απορριμμάτων σε τροχιά, έχουν εισέλθει στην αγορά και έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια, δίπλα σε γνωστούς κολοσσούς της βιομηχανίας όπως η Mitsubishi Heavy Industries.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Μαρία Σάκκαρη: Παράπονα για τη μυρωδιά μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της ήττας στο US OpenΒρετανός λέει ότι «πέθανε» για επτά λεπτά και αποκαλύπτει τι είδεΖωντανό σκουλήκι 8 εκατοστών βρέθηκε σε εγκέφαλο ασθενούς
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιαπωνική, Σελήνη, Πότε,iaponiki, selini, pote