ΗΠΑ: «Κατάλληλη στιγμή» το Ισραήλ να αποκλιμακώσει τον πόλεμο στη Γάζα

Ο Λευκός Οίκος είπε την Κυριακή πως «είναι η σωστή στιγμή» για το Ισραήλ να αποκλιμακώσει τις πολεμικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ισραηλινή ηγεσία δεσμεύεται να συνεχίσει την επιχείρηση εναντίον της Χαμάς- υποδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ των στενών συμμάχων ΗΠΑ και Ισραήλ στον πόλεμο, που έχει κλείσει 100 ημέρες.

lang="el-GR">Την Κυριακή επίσης ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη χτύπησαν στόχους στον Λίβανο μετά από πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ισραηλινοί άμαχοι στο βόρειο Ισραήλ. Τα εν λόγω περιστατικά αύξησαν τις ανησυχίες πως ο πόλεμος στη Γάζα, που ξέσπασε μετά τη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, θα μπορούσε να εξαπλωθεί περαιτέρω στην ευρύτερη περιοχή. Η Χαμάς από πλευράς της υποστήριξε πως πάνω από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα τη νύχτα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς με στόχο τη Χαν Γιούνις και τη Ράφα, στη νότια Γάζα, και σε άλλες περιοχές του θύλακα.

Μιλώντας στο CBS, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, είπε πως οι ΗΠΑ μιλούσαν στο Ισραήλ για «μια μετάβαση σε επιχειρήσεις χαμηλής έντασης» στη Γάζα.

«Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτή μετάβαση. Και τους μιλάμε για να το κάνουν αυτό» πρόσθεσε.

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς που άφησε πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ, ενώ περίπου 250 πιάστηκαν όμηροι. Οι ελεγχόμενες από τη Χαμάς παλαιστινιακές αρχές της Γάζας υποστηρίζουν ότι περίπου 24.000 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να συνεχίσει μέχρι την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των περίπου 100 ομήρων που παραμένουν στα χέρια παλαιστινιακών οργανώσεων.

Αργά την Κυριακή, η Χαμάς δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο στο οποίο τρεις Ισραηλινοί όμηροι, εμφανώς υπό πίεση/ πειθαναγκασμό, φαίνονται να καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει τέλος στον πόλεμο και να τους φέρει πίσω στις εστίες τους. Είναι ασαφές το πότε τραβήχτηκε το βίντεο.

Με πληροφορίες από Associated Press-ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Huffington Post Greece
ΗΠΑ, Κατάλληλη, Ισραήλ, Γάζα,ipa, katallili, israil, gaza