Κακοκαιρία Daniel: Οι πλημμυρισμένες περιοχές από δορυφόρο- Η υπερχείλιση του Πηνειού και παραποτάμων του

.

Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Landsat-8 που πέρασε πάνω από την Ελλάδα το πρωί της Παρασκευής δείχνουν σε υψηλή ανάλυση τις πρωτοφανείς πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Κακοκαιρία Daniel: «Μάχη» με τον Πηνειό στη Λάρισα, προβλήματα χωρίς τέλος στη Μαγνησία

Το μεγαλύτερο μέρος των νομώνΤρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στην περιοχή της Λάρισας παρατηρείται ο Πηνειός ποταμός, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της υπερχείλισης ακόμα και μέσα στην πόλη.

Οι χάρτες με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνoυν με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Η οπτικοποίηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων πραγματοποιήθηκε από την μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

..

Ώρες αγωνίας περνά η Λάρισα, καθώς η στάθμη του Πηνειού βρίσκεται πολύ πάνω από τα όρια ασφαλείας, με τη Θεσσαλία να συνεχίζει να μετρά πληγές από την κακοκαιρία Daniel και τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον στους 10.

Μάχη με την πλημμύρα δίνει η Πολιτική Προστασία στη Λάρισα, σε έναν διαρκή αγώνα ενίσχυσης των αναχωμάτων του Πηνειού ποταμού στα όρια της πόλης και απομάκρυνσης του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι. Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, να ενισχύσουν τις όχθες του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα του που διασχίζει την πόλη, δεύτερον, να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό και τρίτον να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές στις οποίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει.

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς τον οικισμό Πλατύκαμπο λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

Keywords
Τυχαία Θέματα