Κάπνισμα: Πώς το τσιγάρο μικραίνει τη ζωή του καπνιστή

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων διαπιστώνει ότι αν θέλουμε να παραμείνουμε νέοι, πρέπει σίγουρα να εγκαταλέιψουμε το τσιγάρο διότι το κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης μέσω της σύμπτυξης των άκρων των χρωμοσωμάτων του DNA.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 500.000 άτομα δείχνει ότι το κάπνισμα μειώνει το μήκος των τελικών τμημάτων του DNA -που ονομάζονται τελομερή- στα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τα μικρότερα τελομερή συνδέονται με την ταχύτερη γήρανση και με μειωμένες δυνατότητες επιδιόρθωσης των κυττάρων.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το κάπνισμα και η ποσότητα των τσιγάρων μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του μήκους των τελομερών των λευκοκυττάρων, που αποτελεί δείκτη της αυτοεπιδιόρθωσης των ιστών, της αναγέννησης και της γήρανσης», αναφέρει ο Δρ Σιγιού Νταΐ, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Κλινικής Ιατρικής του Hangzhou Normal University, σε δελτίο τύπου. «Με άλλα λόγια, το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης, ενώ η διακοπή του μπορεί να μειώσει σημαντικά τον σχετικό κίνδυνο».

Mοριακή αναπαράσταση από ανθρώπινο τελομερές DNA.

Τα τελομερή μπορούν να συγκριθούν με τα προστατευτικά καλύμματα που βρίσκονται στις άκρες των κορδονιών των παπουτσιών, γιατί κι αυτά παίζουν προστατευτικό ρόλο για τα άκρα των χρωμοσωμάτων. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή του μικραίνουν. Τελικά, όταν γίνονται πολύ μικρά, το κύτταρο δεν μπορεί πλέον να διαιρείται και τελικά πεθαίνει, γεγονός που συμβάλλει στη διαδικασία της γήρανσης.

Και παλαιότερα το κάπνισμα είχε συνδεθεί με μικρότερα τελομερή στα λευκά αιμοσφαίρια (γνωστά ως λευκοκύτταρα), ωστόσο, δεν είχε γίνει ουσιαστική έρευνα για την αιτιώδη σχέση μεταξύ του καπνίσματος, του αριθμού των τσιγάρων που καταναλώνονται και του μήκους των τελομερών.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ των καπνιστικών συνηθειών και του μήκους των τελομερών. Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που χρησιμοποιεί τις γενετικές παραλλαγές που κληρονομούνται από τους γονείς για να προσδιορίσει την αιτιώδη σχέση μεταξύ ενός τροποποιήσιμου παράγοντα (όπως το κάπνισμα) και της κατάστασης της υγείας.

Τα ευρήματα από τα δεδομένα 472.174 συμμετεχόντων στη βρετανική βιοτράπεζα κατέδειξαν σαφή σύνδεση μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης καπνίσματος όσων συμμετείχαν και του μειωμένου μήκους των τελομερών. Εκείνοι που κάπνιζαν περισσότερα τσιγάρα παρουσίασαν ισχυρότερη σμίκρυνση των τελομερών τους.

«Τα τελευταία χρόνια, μελέτες παρατήρησης έχουν συνδέσει το μειωμένο μήκος των τελομερών των λευκοκυττάρων με πολλές ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η μυϊκή απώλεια», σημειώνει ο Δρ Νταΐ.

Οι επιστήμονες θα διεξάγουν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα και σχεδιάζουν να εμβαθύνουν στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στη γήρανση των ιστών, ιδίως όσον αφορά τα παιδιά.

(Πηγή: Study Finds)

Related...Εύα Καϊλή: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά το QatargateΞεσπά εμπορικός πόλεμος Ε.Ε. - Κίνας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνηταΗ σημασία του 112 και οι χιλιάδες άδικα χαμένες ψυχές στη Λιβύη
Keywords
Τυχαία Θέματα