Καρκίνος του μαστού: Το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευσή του

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ογκολογίας Vall d’Hebron (VHIO) στη Βαρκελώνη αποκάλυψαν ότι το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού κι αυτό γιατί το μητρικό γάλα των ασθενών περιέχει DNA όγκου (ctDNA), το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα νέο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της λοχείας έχουν συχνά χειρότερη πρόγνωση, καθώς η διάγνωση γίνεται συνήθως

σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου. Αυτό οδήγησε στην ανάγκη για αποτελεσματικότερες μεθόδους έγκαιρης ανίχνευσης.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν μια ασθενής με καρκίνο του μαστού, η οποία είχε θηλάσει τη δεύτερη κόρη της μέχρι λίγο πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έφερε ένα κατεψυγμένο δείγμα του μητρικού της γάλακτος στους επιστήμονες του VHIO.

Καρκίνος του μαστού

Παρά το γεγονός ότι η ομάδα γνώριζε ότι ο καρκίνος του μαστού δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος, αποφάσισε να αναλύσει το δείγμα για δείκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την έρευνά της. Προς έκπληξή τους, ανακάλυψαν DNA με την ίδια μετάλλαξη με τον όγκο της ασθενούς, παρόλο που το μητρικό γάλα είχε καταψυχθεί πάνω από ένα χρόνο πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην εγγύτητα του μητρικού γάλακτος με τον όγκο και στην ευκολία της υγρής βιοψίας ως πιθανά πλεονεκτήματα για την έγκαιρη ανίχνευση. Η υγρή βιοψία είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται συνήθως σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού για την ανίχνευση ή την παρακολούθηση συγκεκριμένων μεταλλάξεων. Ωστόσο, έχει περιορισμένη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, καθώς απαιτεί σημαντική ποσότητα ctDNA στο αίμα για να είναι αποτελεσματική.

Η μελέτη συνέλεξε δείγματα μητρικού γάλακτος και αίματος από ασθενείς με καρκίνο του μαστού που διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, καθώς και από υγιείς γυναίκες που θήλαζαν. Η ανάλυση με τη χρήση τεχνικών αλληλούχισης επόμενης γενιάς (NGS) και Droplet Digital PCR (ddPCR) αποκάλυψε ότι στο μητρικό γάλα υπήρχε ctDNA καρκινικής προέλευσης, με μεταλλάξεις από τους όγκους των ασθενών να ανιχνεύονται σε 13 από τα 15 δείγματα μητρικού γάλακτος. Αντίθετα, το ctDNA ανιχνεύθηκε μόνο σε ένα δείγμα αίματος από την ίδια ομάδα.

(Πηγή: StufyFinds)

Related...Κι όμως, ο θυμός μας μπορεί να έχει αναπάντεχα οφέλη. Τι δείχνει νέα έρευνα«JFK: Μία Ημέρα στην Αμερική»: Οι τελευταίοι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας Τζον ΚένεντιEurostat: Αυξήθηκε στο 3,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καρκίνος,karkinos