Κλιματική Κρίση: Ακρως δυσοίωνες προβλέψεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία ως το 2050

Μια χήνα ψάχνει για νερό στην αποξηραμένη κοίτη της λίμνης Velence στο Velence της Ουγγαρίας,

Μία επιστημονική έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τετάρτη (17/4) προειδοποιεί πως η κλιματική κρίση θα έχει όχι απλά ζοφερές, αλλά πραγματικά καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία του πλανήτη. 

Την Τρίτη, στο Ντουμπάι έβρεξε σε λίγες ώρες ισόποση βροχή όση πέφτει σε 1,5 χρόνο, στη ισχυρότερη νεροποντή που έχει καταγραφεί στα Εμιράτα εδώ και 75 χρόνια. 

Το κόστος της περιβαλλοντικής ζημίας θα είναι έξι
φορές υψηλότερο από την τιμή του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου

Τo μέσο εισόδημα των μισθωτών θα μειωθεί κατά σχεδόν το 1/5 μέσα στα επόμενα 26 χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature. Η εν λόγω έρευνα προβλέπει ότι το κόστος των ζημιών θα είναι έξι φορές υψηλότερο από το τίμημα του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι βαρύτερες βροχοπτώσεις και τα συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφές ύψους 38 τρισ. δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του είδους της που έχει γίνει ποτέ.

Το βαρύ τίμημα - το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις - θεωρείται ήδη δεδομένο στην παγκόσμια οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες ως αποτέλεσμα των τεράστιων εκπομπών που έχουν διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης φυσικού αερίου, πετρελαίου, άνθρακα και δέντρων.

Η μελέτη αναφέρει ότι η μόνιμη μέση απώλεια εισοδήματος παγκοσμίως θα είναι 19% μέχρι το 2049. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη η μείωση θα είναι περίπου 11%, ενώ στην Αφρική και τη νότια Ασία θα είναι 22%, με ορισμένες μεμονωμένες χώρες να βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά που αναφέραμε πριν.

Οι ζημιές στις καλλιέργειες, τις υποδομές, την παραγωγικότητα και την υγεία από την κλιματική αλλαγή θα κοστίζουν έως και 38 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2050 και το ποσό αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί, καθώς από την ανθρώπινη δραστηριότητα εκπέμπονται περισσότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Είναι ολέθριο», δήλωσε η Λεόνι Βεντς, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Πότσδαμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων (ΡΙΚ) και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Έχω συνηθίσει στη δουλειά μου να μην έχω ευχάριστες προβλέψεις για την κοινωνία, αλλά πραγματικά εξεπλάγην από το πόσο μεγάλες προβλέπονται οι ζημιές».

Ποια είναι η αντιστοιχία μεταξύ των μειώσεων των εκπομπών με τις απώλειες εισοδήματος

Η μελέτη εξέτασε επίσης το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα, όπου οι τωρινές ανθρώπινες ενέργειες μπορούν ακόμη να κάνουν μεγάλη διαφορά. Εάν συνεχιστεί η συνήθης ανθρώπινη δραστηριότητα ρύπανσης και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, οι συγγραφείς προβλέπουν απώλειες του μέσου εισοδήματος άνω του 60% έως το 2100. Αν όμως οι εκπομπές μειωθούν στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα, η μείωση του εισοδήματος θα σταθεροποιηθεί μέχρι τα μέσα του αιώνα στο 20% περίπου.

Το οικονομικό πλήγμα στην τσέπη που προβλέπει η μελέτη είναι υπερδιπλάσιο από κάθε προηγούμενη ανάλυση.

Ενώ οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες εξέταζαν μόνο τις ζημιές που σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας σε εθνικό επίπεδο, η νέα μελέτη ενσωμάτωσε επίσης τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων χρησιμοποιώντας δεδομένα 40 ετών από 1.600 υποεθνικές περιοχές. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο καιρός είναι ένα τοπικό και όχι εθνικό φαινόμενο. Η μελέτη εξέτασε επίσης πώς οι επιπτώσεις τείνουν να παραμένουν επί μήνες και χρόνια, αντί να αποτελούν μόνο βραχυπρόθεσμο πλήγμα.

38 trillion dollars in damages each year: World economy already committed to income reduction of 19 % due to climate change.

Keywords
Τυχαία Θέματα