Κόσοβο: Ξεκίνησε η δίκη για τα εγκλήματα πολέμου του UCK

Οι πρώην αξιωματικοί του UCK Κάντρι Βέσελι, Γιάκουπ Κράσνιτσι δικάζονται για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη, Ολλανδία, 3 Απριλίου 2023. K

Ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε τη Δευτέρα αθώος στις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς ξεκίνησε η δίκη του σε ειδικό δικαστήριο στη Χάγη, με διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω για να υποστηρίξουν έναν ηγέτη που κάποτε τιμούσε η Δύση.

Ο

Θάτσι και τρεις άλλοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 10 κατηγορίες για δίωξη, δολοφονία, βασανιστήρια και εξαναγκαστική εξαφάνιση ανθρώπων κατά τη διάρκεια και λίγο μετά την εξέγερση του 1998-99 που τελικά οδήγησε στην ανεξαρτησία του Κοσόβου από τη Σερβία και τον έκανε ήρωα μεταξύ πολλών συμπατριωτών του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο εισαγγελέας Άλεξ Γουάιτινγκ είπε ότι οι τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν βάλει στο στόχαστρό τους πολιτικούς αντιπάλους, καθώς και μειονότητες Σέρβων και Ρομά, φυλακίζοντας εκατοντάδες σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο υπό τρομερές συνθήκες κράτησηςκαι δολοφονώντας 102 από αυτούς. Τα περισσότερα θύματα ανήκαν στην αλβανική πλειοψηφία του Κοσσυφοπεδίου, είπε.

«Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία... η αυθαίρετη κράτηση πολιτών και αμάχων και η υποβολή τους σε κακοποίηση, βασανιστήρια και δολοφονίες... Γι′ αυτό η εισαγγελία άσκησε αυτή την υπόθεση, για να δικαιώσει το κράτος δικαίου και την αρχή ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ακόμη και σε καιρό πολέμου», είπε ο Γουάιτινγκ.

Ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι παρευρίσκεται στη δίκη του για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη, Ολλανδία, 3 Απριλίου 2023.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, όλοι βασικοί ηγέτες του πρώην αντάρτικου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) και αργότερα σε καιρό ειρήνης της μικρής βαλκανικής χώρας, δήλωσαν όλοι αθώοι λίγο μετά την έναρξη των ακροάσεων.

«Κατανοώ το κατηγορητήριο και δεν είμαι απολύτως ένοχος», είπε ο 54χρονος Θάτσι στο δικαστήριο. 

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι διαμαρτύρονται την πρώτη ημέρα της δίκης του για εγκλήματα πολέμου, στη Χάγη, Ολλανδία, 3 Απριλίου 2023. REUTERS/Piroschka van de Wouw

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, όταν το Κοσσυφοπέδιο ήταν ακόμα επαρχία της Σερβίας υπό τον τότε ισχυρό πρόεδρο της Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Χιλιάδες Κοσοβάροι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Πρίστινα την Κυριακή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δίκη και εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο της Χάγης τη Δευτέρα, κρατώντας πανό με την εικόνα του Θάτσι και φώναζαν “UCK” για υποστήριξη του κινήματος ανεξαρτησίας.

Στην Πρίστινα, ένας κάτοικος της πόλης, ο Ναζμί Κελμέντι είπε τη Δευτέρα ότι ”όχι μόνο κρίνεται ο δίκαιος πόλεμος του UCK, αλλά δικάζεται και το κράτος του Κοσσυφοπεδίου”. Ένας άλλος, ο Mάρτιν Κούνι, είπε: «Δεν καταδικάζουν μόνο αυτούς τους ανθρώπους, αλλά καταδικάζουν την προσπάθεια, τον πόλεμο που υποστήριξε όλος ο κόσμος».

Ο Θάτσι παραιτήθηκε από την προεδρία λίγο μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου τον Νοέμβριο του 2020 και μεταφέρθηκε για κράτηση στη Χάγη.

The trial of former Kosovo President Hashim Thaci started in The Hague with the ex-leader pleading not guilty to 10 charges of war crimes and crimes against humanity.

Keywords
Τυχαία Θέματα