Κυριακάτικο τραπέζι: Μοσχαρίσια σπάλα λεμονάτη με κονιάκ, μπαχαρικά και μελωμένα καρότα
Μαγειρεύουμε μοσχαρίσια σπάλα λεμονάτη με κονιάκ, μπαχαρικά και μελωμένα καρότα για το κυριακάτικο τραπέζι.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδια ξερά, χυμό λεμόνι, ζωμό κρέατος, δάφνη, καπνιστή πάπρικα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και κύμινο.
Για γλυκό δοκιμάζουμε το ελληνικό τσίζκεϊκ, μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
Καλή όρεξη.
Μοσχαρίσια σπάλα λεμονάτη με κονιάκ, μπαχαρικά και μελωμένα καρόταΜερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 45′
Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε κύβους των 2-2½ εκ.
100
2 ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
1 φύλλο δάφνης
3 μπαχάρια σπόροι, κοπανισμένοι
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
100 ml κονιάκ
50 ml λεμόνι χυμό
600 ml ζωμό κρέατος ή νερό
1 κ.γ. πάπρικα σε σκόνη - κατά προτίμηση καπνιστή
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τα μελωμένα καρότα
500 γρ. καρότα, σε φέτες πάχους 1 εκ.
50 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
½ κ.γ. κύμινο σε σκόνη
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, με βαρύ πυθμένα, ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και όταν κάψει σοτάρουμε τα κομμάτι του κρέατος, τα οποία έχουμε αλατοπιπερώσει, για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας προσεχτικά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τη δάφνη, τα μπαχάρια, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουνν το άρωμα τους.
Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και το ζωμό ή το νερό, φροντίζοντας το υγρό να καλύπτει το κρέας κατά τα 2/3. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ακόμα. Ρίχνουμε την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και όταν κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει, αλλά να μείνει ζουμέρο.
για τα μελωμένα καρότα
Σε μέτρια κατσαρόλα, κατά προτίμηση με βαρύ πάτο, βάζουμε τα καρότα, το λάδι, το μέλι, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. Το ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
Όυαν πάρουν μια βράση, μετριάζουμε τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και τα καρότα να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε λίγο.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και αποσύρουμε από τη φωτιά.
για το στήσιμο
Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα καρότα, ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε αμέσως.
Συνοδεύουμε με απλό πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή πουρέ πατάτας, αρωματισμένο με κύμινο.
Tip
Αντι για κύμινο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξερό κόλιανδρο σε σκόνη.
για τον ζωμό κρέατος
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα 3-4 κόκαλα από μοσχάρι που έχουμε ζητήσει από τον χασάπη ή 1 κομμάτι κρέατος για βραστό, 2 κ.σ. ξερό θυμάρι, 2 δαφνόφυλλα, 1 ξερό κρεμμύδι - στα τέσσερα, 2 καρότα σε ροδέλες, 1 πράσο σε ροδέλες και τα βράζουμε σε 3 λίτρα νερό για περίπου 1 ώρα.
Σουρώνουμε το ζωμό και τον αφήνουμε στο ψυγείο γαι 2 ώρες τουλαχιστον, ώστε να παγώσει στην επιφάνεια το λίπος, το οποίο θα αφαιρέσουμε μετά.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #66» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.
Γλυκιά μυζηθρόπιταΜερίδες: 12-14
Προετοιμασία: 45′
Ψήσιμο: 50′
Υλικά
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
450 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 κιλό μυζήθρα ανάλατη
1 σφηνάκι κονιάκ (περίπου 50 ml)
60 gr. κορν φλάουρ
6 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
150 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα στο μούλτι, σε σκόνη
για το σερβίρισμα
μέλι και κανέλα
Εκτέλεση
Βάζουμε τη μυζήθρα, σε δόσεις, στο μπλέντερ και χτυπάμε ώστε να πολτοποιηθεί καλά και να αποκτήσει λεία υφή.
Χτπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα ή σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός, τα ασπράδια, με 100 γρ. ζαχαρη σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα.
Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ και καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ. Βάζουμε το βούτυρο και την υπόλοιπη ζαχαρη και χτυπάμε με το «φτερό» μέχρι να ενωθούν. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε με τη σειρά τη μυζήθρα, την αμυγδαλόσκονη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα - χυμό λεμόνι και το κονιάκ. Στο τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα και τη «διπλώνουμε» μέσα στο μείγμα με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24-26 εκ και ψήνουμε για 50 λεπτά.
για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε σε κομμάτια με μέλι και κανέλα.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #72» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επεισόδια στου Ρέντη: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό… και στο βάθος lockdown
- Φωτιά στα Πατήσια: Καταγγελία του πατέρα της 40χρονης που κάηκε – Τι απαντά η Πυροσβεστική
- Φως στο Τούνελ: Στραγγάλισαν τον φοιτητή στα Σπάτα και μετά τον κρέμασαν στην ντουλάπα
- Μασούτης: Το πρώτο Grand Μασούτης στην Αττική και τα επόμενα καταστήματα
- Πέθανε ο ηθοποιός του Love Story Ράιαν Ο΄ Νιλ – H ερμηνεία του στο «Love Story» που είχε προκαλέσει «θόρυβο»
- Σαν σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, πεθαίνει ο Άλκης Θρύλος η πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός στην Ελλάδα
- Υγεία: Με τι να πλένετε τα χέρια σας για να «σκοτώνονται» οι ιοί
- Ήταν θέμα… χρόνου: «Αρπάχτηκαν» στο Fame Story Αντώνης Ρέμος και Light
- ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ: «Επανεκκίνηση» σχέσεων σε επικίνδυνο ΝΑΤΟικό πλαίσιο
- ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ: Οχι άλλα βάρη στο λαϊκό εισόδημα για τα κέρδη των ομίλων!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- «Αποχαιρετισμός στα όπλα»: Το αριστούργημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ γίνεται ταινία
- Κυριακάτικο τραπέζι: Μοσχαρίσια σπάλα λεμονάτη με κονιάκ, μπαχαρικά και μελωμένα καρότα
- Πίσσα
- Σπάνια έκλειψη: Αστεροειδής θα περάσει μπροστά από το αστέρι Μπετελγκέζ - Ορατή και στην Ελλάδα
- «Βίρα τις άγκυρες»: Το αγαπημένο έργο των Παπαθανασίου-Ρέππα στο ΚΘΒΕ
- Ανθρωμπότ: Μικροσκοπικά ζωντανά ρομπότ φτιαγμένα από ανθρώπινα κύτταρα
- Ηλικιωμένη ισχυρίζεται ότι ζει μόνο με νερό και αναψυκτικά εδώ και 50 χρόνια
- Τα εκθαμβωτικά χρώματα ματιών στις γάτες ίσως προέρχονται από έναν ασυνήθιστο πρόγονο
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Κυριακάτικο τραπέζι: Μοσχαρίσια σπάλα λεμονάτη με κονιάκ, μπαχαρικά και μελωμένα καρότα
- «Αποχαιρετισμός στα όπλα»: Το αριστούργημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ γίνεται ταινία
- «Βίρα τις άγκυρες»: Το αγαπημένο έργο των Παπαθανασίου-Ρέππα στο ΚΘΒΕ
- Τα εκθαμβωτικά χρώματα ματιών στις γάτες ίσως προέρχονται από έναν ασυνήθιστο πρόγονο
- Ηλικιωμένη ισχυρίζεται ότι ζει μόνο με νερό και αναψυκτικά εδώ και 50 χρόνια
- Ανθρωμπότ: Μικροσκοπικά ζωντανά ρομπότ φτιαγμένα από ανθρώπινα κύτταρα
- Σπάνια έκλειψη: Αστεροειδής θα περάσει μπροστά από το αστέρι Μπετελγκέζ - Ορατή και στην Ελλάδα
- Πίσσα
- Μπρους Γουίλις: «Δεν ξέρουμε πόσος χρόνος του απομένει» λεει η οικογένειά του
- Αράχωβα: Δεν επιβεβαιώνεται κακοποίηση του χάσκι - Οι αντιφάσεις από τις 3 καταθέσεις του ιδιοκτήτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επεισόδια στα Εξάρχεια: Επίθεση κατά διμοιρίας των ΜΑΤ με μολότοφ
- Εξάρχεια: Επεισόδια στο Πολυτεχνείο, επίθεση σε ΜΑΤ - Δύο συλλήψεις
- Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ - Καμπανάκι για το μέλλον 500 οικογενειών
- Επίθεση με μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στα Εξάρχεια - Δύο συλλήψεις
- Η σούπερ τροφή που δυναμώνει την καρδιά, ρυθμίζει το σάκχαρο και ενισχύει το ανοσοποιητικό
- «Βύθισε» τη Νάπολι και σκαρφάλωσε στην κορυφή της Serie A η Γιουβέντους - BINTEO
- Ολόκληρο το σχέδιο για την βίζα στους Τούρκους στα δέκα νησιά
- Ελεύθεροι και οι 424 προσαχθέντες για τα επεισόδια στου Ρέντη, δεν έγινε καμία σύλληψη - Μάχη για τη ζωή του δίνει ο αστυνομικός
- Στο 90% η αύξηση στις εξαγωγές ελαιόλαδου το τελευταίο 10μηνο