Κυριακάτικο τραπέζι: Ψαρονέφρι με βαλσαμικό ξίδι και μαυροδάφνη

Μαγειρεύουμε ψαρονέφρι με βαλσαμικό ξίδι και μαυροδάφνη για το κυριακάτικο τραπέζι.

Θα προσθέσουμε μπαχάρι, κόλιανδρο, κρεμμύδι ξερό και σκόρδο.

Για γλυκό, μια τάρτα με κάστανο.

Ψαρονέφρι με βαλσαμικό ξίδι και μαυροδάφνη

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10′

Μαγείρεμα: 15′

Υλικά

3 ψαρονέφρια, 250γρ. το καθένα, κομμένα σε φέτες πάχους 1½ εκ.

5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γ. κοφτή μπαχάρι, σε σκόνη

½ κ.γ. κόλιανδρο, σε σκόνη

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

40

ml ελαιόλαδο

200 ml Μαυροδάφνη

40 ml βαλσαμικό ξιδι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπαχάρι, τον κόλιανδρο και λίγο πιπέρι. Αλευρώνουμε τις φέτες κρέατος στο μείγμα αυτό και τις τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι.

Αν δεν έχουμε μεγάλο τηγάνι, χωρίζουμε σε δύο δόσεις τις αλευρωμένες φέτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη Μαυροδάφνη και το βαλσαμικό ξίδι.

Αν το φτιάξουμε σε δύο δόσεις ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Ζεσταίνουμε το λάδι της δόσης σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε μέχρι να σκορπίσει το άρωμα του και βάζουμε στο τηγάνι τις μισές φέτες κρέατος. Τις σοτάρουμε για 2 λεπτά, τις γυρίζουμε και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.

Σβήνουμε με τη Μαυροδάφνη και το βαλσαμικό ξίδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα για να μην κολλήσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μια μεγάλη πιατέλα και την βάζουμε σε χλιαρό φούρνο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη δεύτερη δόση.

Μόλις ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα, μοιράζουμε το φαγητό στα πιάτα και το συνοδεύουμε με απλό πιλάφι.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε αντί για πιλάφι να το συνοδεύσουμε με πατάτες τηγανητές ή πουρέ.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο, τεύχος #49» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Τάρτα με κάστανα

Υλικά

για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. βούτυρο αγελαδινό

100 γρ. ζάχαρη άχνη

1 αυγό

για τη γέμιση

125 γρ βούτυρο αγελαδινό

125 γρ. αμύγδαλα τριμμένα

125 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 αυγό 

15 γρ. κορν φλάουρ

10 γρ. ρούμι

300 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα

Εκτέλεση

για την ζύμη

Ανακατεύουμε στο μίξερ όλα τα υλικά έως ότου ομογενοποιηθούν και γίνουν ένα ζυμάρι. Αφήνουμε τη ζύμη για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε  τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλ. σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 20-22 εκ.  και ύψους 4 εκ.

για την γέμιση

Βράζουμε τα κάστανα για 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C.

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψει. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας την αμυγδαλόσκονη, το αυγό, το ρούμι και στο τέλος το κορν φλάουρ.

Σταματάμε το χτύπημα.  αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην τάρτα.

για το ψήσιμο

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην τάρτα.

Τοποθετούμε πάνω τα κάστανα και ψήνουμε την τάρτα μας στον φούρνο στους 170 °C για περίπου 40 λεπτά.

Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Πόπης Χρυσανθίδου.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚυριακάτικο τραπέζι: Κοτόπουλο κρασάτο με πέστο λιαστής ντομάτας και πλιγούρι με μυρωδικάΚυριακάτικο τραπέζι: Πέρκα μαγειρευτή με σπαράγγιαΚυριακάτικο τραπέζι: Ρολό κατσικάκι στην κατσαρόλα σιγοψημένο με πορτοκάλι και μυρωδικά
Keywords
Τυχαία Θέματα