Μαριούπολη: «Άνθρωποι λιώνουν χιόνι για να πιουν, πτώματα στους δρόμους και σε διαμερίσματα»

Το πολιορκημένο λιμάνι της Αζοφικής, η πόλη της Μαριούπολης, έχει γίνει θέατρο ορισμένων από τις πιο απελπισμένες σκηνές του πολέμου, με πολίτες να αγωνίζονται να επιβιώσουν χωρίς νερό, θέρμανση, βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής ή τηλέφωνα για αρκετές ημέρες, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου.

Με τη διακοπή της παροχής νερού, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μαζεύουν νερό από

ρυάκια ή από χιόνι που λιώνουν.

Οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού της Ουκρανίας προσπαθούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους τις χρειάζονται περισσότερο, αλλά οι πόροι είναι ελάχιστοι.

«Δεν υπάρχει θέρμανση, ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο... Με άλλα λόγια δεν υπάρχει τίποτα. Κανένα οικιακό αγαθό. Το νερό συλλέγεται από τις στέγες μετά τη βροχή», λέει στο πρακτορείο ο Aleksey Berntsev, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού της Μαριούπολης.

Είναι μία δραματική περιγραφή, που συμπληρώνει ο Ουκρανός βουλευτής Ντμίτρο Γκούριν, μέσα από πολλές, διαδοχικές αναρτήσεις σε καθημερινή βάση τα τελευταία 24ωρα. 

Ο Γκούριν γράφει στις 8 Μαρτίου 2022: «Μαριούπολη. Κορμιά νεκρών κείτονται σε διαμερίσματα, από όπου κανένας δεν τα μαζεύει πλέον. Μία ευθεία βολή κατέστρεψε ένα νοσοκομείο, μία μονάδα εντατικής φροντίδας, και δεν υπάρχει κανένας να σώσει τους ανθρώπους από σοβαρούς τραυματισμούς».

38/ Mariupol. Corpses lie in apartments that are no longer cleaned. A direct hit destroyed a hospital, an intensive care unit, and there is nowhere to save people from serious injuries.

— Dmytro Gurin, Ukrainian MP (@DmytroGurinMP) March 8, 2022

Ο Γκούριν συνοδεύει τις αναρτήσεις του με φωτογραφίες (παραπάνω και παρακάτω) όπου διακρίνονται διαλυμένα, βομβαρδισμένα κτίρια κατοικιών και άνθρωποι που περπατούν σε ένα απόκοσμο τοπίο.

Σε άλλη ανάρτηση στις 8 Μαρτίου 2022 γράφει: «Οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν στους ανθρώποςυ να βγουν έξω στη Μαριούπολη, ώστε να εξασφαλίσουν τρόφιμα, νερό για να αυτοσυντηρηθούν, και περιορίζουν τις προμήθειες για τους υπερασπιστές της πόλης. Οι Ρώσοι κάνουν διαρκή αεροπορική επιτήρηση και επιθέσεις κατά παντός στόχου».

39/ Russians do not let people out of Mariupol so that they continue to consume food, water for themselves, and reduce supplies for the city's defenders. Russians conduct aerial surveillance non stop and strikes at any target.

— Dmytro Gurin, Ukrainian MP (@DmytroGurinMP) March 8, 2022

Άνθρωποι στεγασμένοι σε υπόγεια υπόγεια, περιμένοντας με αγωνία τα νέα για τις προσπάθειες εκκένωσης, καθώς προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε μια πόλη όπου τα πτώματα έχουν αφεθεί στους δρόμους, επιβεβαιώνει με την δική του περιγραφή το πρακτορείο Associated Press.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Μαριούπολη Μπερέντσεφ είπε ότι «εκτός από την παροχή βοήθειας, η παροχή πληροφοριών στους κατοίκους της περιοχής είναι ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα. Μερικές φορές οι πληροφορίες είναι πιο σημαντικές για τους ανθρώπους από το φαγητό».

Οι διακοπές ρεύματος σημαίνουν ότι πολλοί κάτοικοι έχουν χάσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και πλέον βασίζονται στα ραδιόφωνα του αυτοκινήτου τους για πληροφορίες, λαμβάνοντας ειδήσεις από σταθμούς που μεταδίδονται από περιοχές που ελέγχονται από ρωσικές ή υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις.

35/ The house is right next to my school. It had a store where we ran for buns during breaks between lessons. pic.twitter.com/xWEgGpYlU5

— Dmytro Gurin, Ukrainian MP (@DmytroGurinMP) March 8, 2022

1/I am a member of the Ukrainian Parliament. My parents are now in Mariupol, in a district with 150,000 residents that was razed to the ground.

— Dmytro Gurin, Ukrainian MP (@DmytroGurinMP) March 7, 2022

Πριν από μερικά 24ωρα ο Ουκρανός δημοσιογράφος Ίλια Πονομαρένκο είχε αναρτήσει στο Twitter βίντεο με λεηλασίες στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Μαριούπολης, στο λιμάνι της πόλης, σχολιάζοντας: Απόλυτη ντροπή.

Absolute shame.
In Mariupol, locals loot the Port City, the biggest mall. pic.twitter.com/q6Y2ooIUnv

— Illia Ponomarenko
Keywords
Τυχαία Θέματα