Με ξεχωριστό τρόπο γιορτάστηκαν στο Κοινοβούλιο τα 20 χρόνια της μεγαλύτερης διεύρυνσης της ΕΕ

Ποιος, αλήθεια, θυμάται ότι την 1η Μαΐου 2004, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μάλιστα η στιγμή ήταν ιστορική καθώς

τότε έγινε η μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ.

Σήμερα, ευρισκόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου, που κατακλύστηκε από κόσμο στην τελευταία Ολομέλεια πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, έγινε μια όμορφη τελετή για τον εορτασμό των 20 χρόνων.

Και ήταν χιλιάδες οι νέοι που μπήκαν, σταδιακά βέβαια, στο Κοινοβούλιο και ορισμένοι από αυτούς, που είχαν γεννηθεί κοντά στην Πρωτομαγιά του 2004, είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις σε ευρωβουλευτές και εκπροσώπους των θεσμών της ΕΕ και των κρατών μελών.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της γιορτής – τελετής, ήταν ότι ολοκληρώθηκε με την Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν, που εκτελέστηκε από τη χορωδία VoixdeStras.

Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα είπε, μεταξύ άλλων, ότι: «Καταλάβαμε ότι ακόμη και με όλες τις αδυναμίες και τις ατέλειές της, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για όλους τους λαούς μας. Η μεταμόρφωση που επέφερε η διεύρυνση της ΕΕ στη ζωή ολόκληρων γενεών Ευρωπαίων είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι εμφανής σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη μας. Από τα εφαρμόσιμα δικαιώματα που παρέχονται στους πολίτες της έως τις ευκαιρίες που προσφέρονται τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους. Από την ενιαία αγορά που ενισχύει τις οικονομίες μας έως την πολιτική συνοχής που υλοποιεί τη δέσμευσή μας για την ισότητα των Ευρωπαίων.

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αφορά μόνο τη ενσωμάτωση της νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο. Πηγαίνει πολύ βαθύτερα και πολύ πιο πέρα από αυτό. Ενότητα δεν σημαίνει ομοιογένεια. Η Ευρώπη δεν επιδιώκει να κάνει τους πάντες ίδιους. Είμαστε περήφανοι για τις διαφορές μας.

Περήφανοι για τις μοναδικές παραδόσεις μας, τους πολιτισμούς μας, τις γλώσσες μας και την ποικιλομορφία μας. Αντίθετα, η Ευρώπη έχει να κάνει με την αποδοχή των διαφορών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισότητα των ευκαιριών. Όλοι πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, αλλά όχι απαραίτητα τις ίδιες απόψεις. Αυτή είναι η δύναμή μας. Αυτή είναι η Ευρώπη μας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμμετοχή είναι νίκη για όλους».

Καταλήγοντας, παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των 10 κρατών που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004, που είχαν διατελέσει πρωθυπουργοί και υπουργοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοινοβούλιο,koinovoulio