Μεγάλη ρωσική επιδρομή στο Κίεβο, ουκρανικά πλήγματα με drones σε περιοχές της Ρωσίας

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σε επίθεση στο Κίεβο το πρωί της Τετάρτης, έγραψε στο Telegram ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο, με συντρίμμια από στόχους που καταστράφηκαν στον αέρα να πέφτουν σε κτίρια στην ουκρανική πρωτεύουσα. Παράλληλα, ουκρανικές επιθέσεις με dronesσημειώθηκαν τη νύχτα σε περιοχές της Ρωσίας, προκαλώντας ζημιές σε στρατιωτικά αεροσκάφη και προκαλώντας προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία, είπαν Ρώσοι αξιωματούχοι, λίγες ώρες μετά την κηδεία

του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Το Κίεβο έζησε το πρωί τη μεγαλύτερη αεροπορική επιδρομή «από την άνοιξη», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. «Νυχτερινή αεροπορική επιδρομή. Το Κίεβο δεν είχε γνωρίσει τόσο ισχυρή επίθεση από την άνοιξη. Ο εχθρός εξαπέλυσε μαζική επίθεση (...) με drones και πυραύλους», ανέφερε μέσω Telegram ο Σερχίι Πόπκο, διευκρινίζοντας πως «συνολικά, καταστράφηκαν πάνω από 20 στόχοι» στον αέρα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Όσον αφορά στις ουκρανικές επιθέσεις, επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναφέρθηκαν στο Πσκοφ, το Μπριάνσκ, την Καλούγκα, το Ορλόφ και το Ριαζάν της Ρωσίας, καθώς και στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, είπαν Ρώσοι αξιωματούχοι. Η σημαντικότερη από αυτές τις επιθέσεις φαίνεται να ήταν αυτή στο Πσκοφ, περίπου 660 χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Εσθονία και Λετονία, όπου Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι υπέστησαν ζημιές τέσσερα στρατιωτικά μεταγωγικά Il-76.

Υλικό που αναρτήθηκε από τον κυβερνήτη του Πσκοφ στο Telegram έδειχνε καπνούς να υψώνονται πάνω από μια μεγάλη φωτιά, καθώς ακούγονταν σειρήνες και εκρήξεις. Άλλες αναρτήσεις σε κανάλια στο Telegram έδειχναν συστήματα αεράμυνας σε λειτουργία γύρω από την πόλη, που είναι μόλις 32 χλμ ανατολικά των συνόρων με την Εσθονία.

Ο εναέριος χώρος του αεροδρομίου Βνούκοβα, στην περιοχή της Μόσχας, έκλεισε για λίγη ώρα τις πρώτες πρωινές εξαιτίας των ουκρανικών επιθέσεων, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πηγές του στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Το αεροδρόμιο επαναλειτουργεί, ενημέρωσε κατόπιν το πρακτορείο.

Επίσης, οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως αεροσκάφος κατέστρεψε τέσσερα ταχύπλοα που μετέφεραν ως και πενήντα μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Περί τα μεσάνυχτα, «αεροσκάφος της αεροπορίας ναυτικού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας (...) κατέστρεψε τέσσερα ταχύπλοα» τα οποία μετέφεραν «μονάδες απόβασης των ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων», συνολικά «ως και 50» στρατιωτικούς, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω Telegram, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως διεξήγαγε σπάνια επιτυχή επιχείρηση καταδρομέων στη χερσόνησο της Κριμαίας, που σύμφωνα με το Κίεβο σκότωσαν Ρώσους στρατιωτικούς, ύψωσαν την ουκρανική σημαία και αποχώρησαν χωρίς απώλειες, επιχείρηση κυρίως συμβολικής σημασίας στη χερσόνησο.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Μη κρατικά ΑΕΙ: Aνταγωνισμός επί ίσοις όροιςΤι θα πάθουμε αν τρώμε το ίδιο φαγητό κάθε μέραΑκρίβεια: Στα 130 ευρώ ο τενεκές εκτινάσσεται η τιμή του ελαιολάδου - Τι πραγματικά συμβαίνει
Keywords
Τυχαία Θέματα