Μεγάλης κλίμακας ρωσική πυραυλική επίθεση σε πόλεις ανά την Ουκρανία

Φωτογραφία αρχείου

Σειρήνες αεράμυνας ηχούσαν ανά την Ουκρανία το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι αρχές ανέφεραν μεγάλης κλίμακας ρωσική πυραυλική επίθεση σε πολλές πόλεις.

Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν, σε πλήγματα κοντά στο μέτωπο στα ανατολικά, καθώς και στο κεντρικό και το δυτικό τμήμα της χώρας.

Δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία συγκέντρωνε απόθεμα πυραύλων cruise προετοιμαζόμενη για μια στρατηγική

χειμερινών βομβαρδισμών, καθώς ο κακός καιρός κρατά το 1.500 χλμ μέτωπο σε μεγάλο βαθμό στατικό μετά από 22 μήνες πολέμου. Αντίθετα με τον προηγούμενο χειμώνα, που οι ρωσικές δυνάμεις στόχευαν τις υποδομές ηλεκτροδότησης της χώρας, η Ρωσία τώρα εστιάζει στην αμυντική βιομηχανία, όπως λένε. Ωστόσο στα σχεδόν καθημερινά πλήγματα έχουν πληγεί επανειλημμένα περιοχές με αμάχους. 

Οι επιθέσεις της Δευτέρας έπληξαν μια σειρά αστικών περιοχών, μεταξύ των οποίων σπίτια και ένα εμπορικό κέντρο, ανά την Ουκρανία. Η Ρωσία εκτόξευσε 51 πυραύλους διαφόρων τύπων, καθώς και οκτώ drones Shahed, κατά της Ουκρανίας, είπε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Βαλέρι Ζαλούζνι. Η ουκρανική αεράμυνα αναχαίτισε 18 πυραύλους και όλα τα drones, πρόσθεσε. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι οι δυνάμεις του χρησιμοποίησαν πυραύλους ακριβείας, εκτοξευόμενους από θάλασσα και από αέρα, μεταξύ των οποίων πολυηχητικοί πύραυλοι Kinzhal, για να χτυπήσουν αυτά που χαρακτήρισαν «εγκαταστάσεις του στρατιωτικού- βιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας». 

Πλήγματα έλαβαν χώρα στο Ντιπροπετρόβσκ, στο Κρίβι Ριχ, στο Χάρκοβο, στο Χμελίντσκι και στη Ζαπορίζια. Επίσης βομβαρδισμοί με πυροβολικό έγιναν στην περιφέρεια της Χερσώνας.  

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, dpa, Reuters, AP

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεγάλης, Ουκρανία,megalis, oukrania