Μεσανατολικό: 2.300 οι νεκροί σε Ισραήλ και Γάζα, εκτός λειτουργίας ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη Γάζα

Οι ρουκέτες της Χαμάς αναχαιτίζονται από πυρά αντιπυραύλων από το Iron Dome πάνω από τον ουρανό της Ασκελόν, Ισραήλ, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023.

Θηριωδίες, που ο ανθρώπινος νους είναι δύσκολο να μπορέσει να ”επεξεργαστεί”, έρχονται συνεχώς στο φως για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με τελευταίατην σφαγή σε κιμπούτς στο Κφαρ Αζα όπου ολόκληρες οικογένειες

δολοφονήθηκαν και σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων ακόμη και παιδιά βρέθηκαν αποκεφαλισμένα. 

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν το απόγευμα σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ, προειδοποιώντας για την παρουσία εχθρικού αεροσκάφους. Η δημόσια τηλεόραση KAN μετέδωσε ότι βλήματα έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ ενώ το Reuters μετέδωσε ότι η Χαμάς, δήλωσε την Τετάρτη ότι βομβάρδισε τη Χάιφα με ρουκέτα R-160. Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι δεν υπάρχει κάποιο περιστατικό παραβίασης στο εναέριο χώρο του βόρειου τμήματος της χώρας κι ότι ο συναγερμός που ενεργοποιήθηκε ήταν λάθος.

Λευκός Οίκος, ΟΗΕ και Αραβικός Σύνδεσμος ανησυχούν για περαιτέρω κλιμάκωση και επέκταση των μαχών, σε μια προφανή αναφορά στις λιβανέζικες μαχητικές ομάδες Χεζμπολάχ. 

Ο δε αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ έχει πλέον φτάσει τους 1.200,  η χερσαία επιχείρηση στην Γάζα θεωρείται πως είναι θέμα ωρών να αρχίσει. Οι άμαχοι στον παλαιστινιακό θύλακα περνούν δραματικές ώρες, αποκλεισμένοι πλέον από ξηρά και θάλασσα ενώ οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί είναι συνεχείς και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.110. Tην ίδια ώρα η Παλαιστινιακή Αρχή αναφέρει ότι οι νεκροί στη Δυτική Οχθη είναι 28. 

Το Ισραήλ συγκροτεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης πολέμου, ανακοίνωσαν από κοινού την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα διεκόπη, αφού ο μοναδικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός σταμάτησε να λειτουργεί, ενώ στο Ισραήλ ακούστηκαν σειρήνες στα βόρεια και στα νότια. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι τα νοσοκομεία πρέπει πλέον να περιορίσουν τη δουλειά τους στη θεραπεία μονάχα όσων κινδυνεύει η ζωή τους, οπότε προς το παρόν δεν θα περιθάλψουν κανέναν άλλον ασθενή.

Χαμάς: Ο ηγέτης και η οργάνωση με το όνομα «Φωτιά» στη Λωρίδα της Γάζας που πολεμάει το Ισραήλ «Δεν είναι πεδίο μάχης, είναι σφαγή»: Κτηνωδίες από τη Χαμάς στο κιμπούτς Κφαρ Αζά (σκληρές εικόνες)Όλες οι εξελίξεις:

22.34 Ο Ταγίπ Ερντογάν διαπραγματεύεται με τη Χαμάς την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς με σκοπό την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, μετέδωσε απόψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

«Διαπραγματεύονται για την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το τουρκικό δίκτυο Habertürk.

22.23 Η Χαμάς αρνείται ότι οι μαχητές της αποκεφάλισαν παιδιά και επιτέθηκαν σε γυναίκες

Η Χαμάς αρνήθηκε ότι οι μαχητές της αποκεφάλισαν παιδιά και επιτέθηκαν σε γυναίκες όταν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, η οποία άφησε πίσω της σχεδόν 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς και ανώτερος αξιωματούχος Ιζάτ αλ-Ρισέκ ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ότι δημοσιεύματα ”διαδίδουν ψέματα για τον παλαιστινιακό λαό μας και την αντίσταση, υποστηρίζοντας ότι μέλη της παλαιστινιακής αντίστασης αποκεφάλισαν παιδιά και επιτέθηκαν σε γυναίκες, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς και ψέματα”.

″Καταδικάζουμε έντονα τους κατασκευασμένους και αβάσιμους ισχυρισμούς που προωθεί η (σ.σ ισραηλινή) κατοχή σε μια προσπάθεια να καλύψει τις σφαγές, τα εγκλήματα και τη γενοκτονία που διαπράχθηκαν στη Γάζα”, πρόσθεσε.

Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι βρέθηκαν μωρά και νήπια με ”αποκεφαλισμένα κεφάλια” στο Κφαρ Αζά στο νότιο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο κιμπούτς το Σαββατοκύριακο.

Στο Kφαρ Aζά, ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν στο CNN ότι οι μαχητές πραγματοποίησαν μια ”σφαγή” κατά την οποία γυναίκες, παιδιά, νήπια και ηλικιωμένοι ”σφαγιάστηκαν βάναυσα με πανομοιότυπο τρόπο δράσης του ISIS”.

Λιγότερο από 20 χιλιόμετρα μακριά, η αγροτική κοινότητα Μπε’ερί ήταν από τις χειρότερα πληγείσες, με περισσότερα από 100 πτώματα να έχουν ανασυρθεί και αυτόπτες μάρτυρες να περιγράφουν επιτιθέμενους που πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα, εισέβαλαν σε σπίτια και εκτέλεσαν πολίτες.

Επιπλέον, τουλάχιστον 260 πτώματα ανασύρθηκαν από το χώρο του ρέιβ φεστιβάλ Nova, που πραγματοποιήθηκε σε αγροτικές εκτάσεις στο νότιο Ισραήλ.

22.16 Bίντεο με κτίρια στη Γάζα να γίνονται ερείπια μετά τις φονικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

″Δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, μόνο Παλαιστίνιοι πολίτες που βοηθούν άλλους Παλαιστίνιους”, δήλωσε μία δημοσιογράφος που άρχισε να κλαίει αφού είδε ένα παιδί να μεταφέρεται εσπευσμένα σε νοσοκομείο με αυτοκίνητο.

21.51 Reuters: «Ναι» της Αιγύπτου στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα- «Οχι» στο άνοιγμα διαδρόμων για τους πρόσφυγες 

Η Αίγυπτος έχει συζητήσει σχέδια με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους φορείς για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά απορρίπτει κάθε κίνηση για τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον θύλακα, δήλωσαν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας την Τετάρτη, αναφέρει το Reuters.

Η Αίγυπτος έχει περιορίσει εδώ και καιρό τη ροή των κατοίκων της Γάζας στο έδαφός της, ακόμη και κατά τη διάρκεια των πιο σφοδρών συγκρούσεων. Το Κάιρο, συχνός διαμεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, επιμένει πάντα ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιλύουν τις συγκρούσεις εντός των συνόρων τους, λέγοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους στην κρατική υπόσταση.

21.40 Ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη ανήλθε σε 28, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας

Ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη από το Σάββατο έχει πλέον αυξηθεί σε 28 άτομα ένω άλλα 150 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα.

Η Δυτική Όχθη διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι το πολιτικό κόμμα Φατάχ. Η Φατάχ είναι αντίπαλη παράταξη της Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα.

21.33 Στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ φωταγωγήθηκε η Βουλή της Ελλάδας

Με τη σημαία του Κράτους του Ισραήλ φωταγωγείται απόψε το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον ισραηλινό λαό για τις απάνθρωπες τρομοκρατικές επιθέσεις που υπέστη από τη Χαμάς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κώστας Τασούλας, έκανε την ακόλουθη… pic.twitter.com/tpnPRK9v0Y

— George Mylonakis (@georgemilon) October 11, 2023

Με τα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ φωταγωγήθηκε η πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής των Ελλήνων σε ένδειξη συμπαράσταση για τις απάνθρωπες τρομοκρατικές επιθέσεις που υπέστη από τη Χαμά ο ισραηλινός λαός

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας σε δήλωσή του αναφέρει πως «μαζί με άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και εμβληματικά δημόσια και μη κτήρια, που φωταγωγήθηκαν με τη σημαία του Ισραήλ, και η Ελληνική Βουλή απόψε φωταγωγείται με την ίδια σημαία, για να εκφραστεί έτσι και η ανθρώπινη συμπαράσταση, αλλά και δριμύτατη αποδοκιμασία. Συμπαράσταση σε άμαχο ιδίως πληθυσμό, που δεν γίνεται σεβαστός ούτε αφού δολοφονηθεί από αβυσσαλέα χτυπήματα πρωτοφανούς μίσους της Χαμάς, και αποδοκιμασία μιας βίαιης και απίστευτα απάνθρωπης επίθεσης σε κράτος, που καταφεύγει στο αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοάμυνας. Απόψε, δεν φωταγωγούμε μόνο με τη σημαία του Ισραήλ, αλλά μέσω αυτής, και με το δικαίωμα στην εθνική κυριαρχία, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τελικά στην ελπίδα για ειρήνη, που παρά ταύτα δικαιούται να μη κλονιστεί ανεπανόρθωτα».

21.24 Τουλάχιστον 189 Ισραηλινοί στρατιώτες μεταξύ των 1.200 νεκρών στο Ισραήλ

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι από τους τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ μετά από επιθέσεις της Χαμάς αυτό το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον 189 ήταν Ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Χαγκάρι, επικεφαλής εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη.

20.59  Τα νοσοκομεία της Γάζας περιθάλπουν μόνο όσους κινδυνεύουν με θάνατο

Η αρχή ηλεκτρισμού της Γάζας αποφάσισε να κλείσει τον μοναδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής επειδή τα καύσιμα τελειώνουν, και αυτό θα επηρεάσει ορισμένες βασικές υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι τα νοσοκομεία πρέπει τώρα να περιορίσουν τη δουλειά τους στη θεραπεία μονάχα όσων κινδυνεύει η ζωή τους, οπότε προς το παρόν δεν θα περιθάλψουν κανέναν άλλον ασθενή.

20.56 Η Ουάσινγκτον δεν βλέπει καμιά ένδειξη για ”πρόσθετους παράγοντες” που επιδιώκουν να εμπλακούν στην επίθεση κατά του Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν καμιά ένδειξη για χώρες ή ”πρόσθετους παράγοντες” που επιδιώκουν να εμπλακούν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Τσαρλς Κ. Μπράουν, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

″Δεν έχω δει καμιά ένδειξη για πρόσθετους παράγοντες που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν σε βάρος του Ισραήλ”, δήλωσε ο Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή αμερικανικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη να προσεγγίσουν τις ισραηλινές ακτές και ενίσχυσε τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Η θέση αυτή έχει επίσης αποτρεπτική ισχύ, εξήγησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου. ”Δεν είναι μόνο για να στηρίξουμε το Ισραήλ αλλά και για να έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ”, υπογράμμισε.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ ’Οστιν, επίσης παρών σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε από την πλευρά του την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν.

″Προς οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε οργάνωση, οποιονδήποτε που θα σκεφθεί να αντλήσει οφέλη από την τραγωδία στο Ισραήλ για να προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση ή να χυθεί περισσότερο αίμα, έχουμε να πούμε μόνο αυτό: μην το κάνετε”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.

20.52 Γάζα: Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής

Η Γάζα πριν και μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό

Με τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα εδώ και μέρες, το BBC έκανε μια εκτίμηση στο μέγεθος της καταστροφής.

Μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο φαίνεται να είναι η Ριμάλ - μια πολυσύχναστη κατοικημένη γειτονιά στη βόρεια Γάζα.

Όπως δείχνουν αυτές οι δορυφορικές εικόνες, πολλά κτίρια στην περιοχή καταστράφηκαν μεταξύ 9 και 10 Οκτωβρίου.

Τα οπτικά στοιχεία στις εικόνες - όπως τα εναπομείναντα κτίρια και τα σχέδια των δρόμων - έχουν συνδυαστεί με παλαιότερες δορυφορικές εικόνες για να επιβεβαιωθεί η τοποθεσία.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) λένε ότι ορισμένες περιοχές τέθηκαν στο στόχαστρο επειδή χρησιμοποιούνταν ”από πράκτορες της αντιαρματικής δύναμης της τρομοκρατικής οργάνωσης”.

20.33 Ο Ισραηλινός Στρατός απέκλεισε ότι έγινε παραβίαση στον εναέριο χώρο από τον Λίβανο

Δεν υπάρχει ”κανένα περιστατικό ασφαλείας” στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, μετά από αναφορές για πιθανή παραβίαση δια αέρος από τον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός διερευνά τι προκάλεσε τον συναγερμό που σήμανε για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε όλο το βόρειο Ισραήλ νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ο υποπτέραρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

20.27 Σοκαριστικό βίντεο- Άνδρες της Χαμάς σε μοτοσικλέτες πυροβολούν άμαχους πολίτες στο δρόμο

19.50 Ο Επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου ζητά την άμεση κατάπαυση πυρός 

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησε την Τετάρτη την άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα.

Ο Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ, γενικός γραμματέας του οργανισμού που εδρεύει στο Κάιρο, προειδοποίησε για ”σοβαρές πιθανότητες” περαιτέρω κλιμάκωσης και επέκτασης των μαχών, σε μια προφανή αναφορά στις λιβανέζικες μαχητικές ομάδες Χεζμπολάχ.

″Κανείς δεν ήθελε τέτοιου είδους κλιμάκωση ... Αρνούμαι πλήρως οποιαδήποτε βία κατά αμάχων χωρίς περιστροφές”, δήλωσε.

Τα σχόλια του Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ έγιναν κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης μια έκτακτης συνεδρίασης των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας.

19.46 Τουλάχιστον 22 Αμερικανοί νεκροί από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 22 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τους θανάτους τουλάχιστον 22 Αμερικανών πολιτών», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 14 Αμερικανούς νεκρούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση στο Ισραήλ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι συνομίλησε νωρίτερα σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Η σημερινή συνομιλία ήταν η τέταρτη μεταξύ των δύο ηγετών τις τελευταίες μέρες.

19.37 Ο Γ.Γ του ΟΗΕ και ο Λευκός Οίκος ανησυχούν για τις επιθέσεις από το νότιο Λίβανο

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τις αναφερθείσες επιθέσεις από το νότιο Λίβανο, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης στο Ισραήλ.

″Απευθύνω έκκληση σε όλα τα μέρη και σε όσους έχουν επιρροή πάνω σε αυτά τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση”.

Παρομοίως, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC, δήλωσε πως «ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου» και έκανε λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις».

«Είδαμε πυρά ρουκετών από το νότιο Λίβανο ... προς το βόρειο Ισραήλ. Προφανώς το παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε να δούμε αυτή τη σύγκρουση να διευρύνεται ή να επεκτείνεται», τόνισε ο Κίρμπι.

19.28 Λίβανος: Δεν μας τρομάζουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, διαμηνύει η Χεζμπολάχ

Το φιλοϊρανικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα πως η αποστολή αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν τρομάζει ούτε τους μαχητές της ούτε τον λαό.

«Διαμηνύουμε πως αυτή η κίνηση δεν θα τρομάξει ούτε τον λαό ούτε τις παρατάξεις μας. Οι αντιστασιακές ομάδες είναι έτοιμες για αντιπαράθεση μέχρι την τελική νίκη και την πλήρη απελευθέρωση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η Χεζμπολά επισημαίνει πως δεν εξεπλάγη από τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την υποστήριξή της στο Ισραήλ. «Θεωρούμε τις ΗΠΑ συμμέτοχες στη σιωνιστική επίθεση και τις καθιστούμε συνυπεύθυνες για τις δολοφονίες, τα εγκλήματα, την πολιορκία, την καταστροφή σπιτιών και τις φριχτές σφαγές ανυπεράσπιστων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων», υπογραμμίζει.

Απηύθυνε επίσης κάλεσμα σε όλες τις αραβικές και ισλαμικές χώρες, «που γνωρίζουν τη μαύρη αλήθεια για τις ΗΠΑ και τις επιθέσεις τους εναντίον των λαών του Ιράκ, της Συρίας και του Αφγανιστάν», να καταδικάσουν την αμερικανική παρέμβαση.

19.25 Παλαιστινιακή Αρχή: Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη 

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών δυνάμεων και εποίκων στην Κούσρα κοντά στην πόλη Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής. Εννέα άλλοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε. 

19.21 Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του αγνοούμενου Βρετανού πολίτη Τζέικ Μάρλοου

Οι γονείς του 26χρονου Βρετανού πολίτη Τζέικ Μάρλοου επιβεβαίωσαν, μαζί με την ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο, ότι σκοτώθηκε στην επίθεση του Σαββάτου.

″Είμαστε συντετριμμένοι που πρέπει να σας ενημερώσουμε για τη συντριπτική είδηση ότι ο γιος μας Τζέικ επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκρός στο Νότιο Ισραήλ.

″Τα σχέδια επαναπατρισμού της σορού του τίθενται σε εφαρμογή, περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν. Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε την ιδιωτική μας ζωή σε αυτή την πιο άσχημη στιγμή”.

Ο Mάρλοου είχε μετακομίσει στο Ισραήλ από τη Βρετανία πριν από δύο χρόνια και εργαζόταν ως φρουρός ασφαλείας στο μουσικό φεστιβάλ Supernova, όπου 260 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εισέβαλαν ένοπλοι που είχαν εισέλθει στο Ισραήλ από τη Γάζα.

19.17 Η Κολομβία επιβεβαιώνει το θάνατο μίας Κολομβιανής 

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο ενός υπηκόου της στο Ισραήλ - μιας γυναίκας με διπλή υπηκοότητα Κολομβίας και Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι η Ιβόνε Ρούμπιο βρισκόταν με τον φίλο της στο μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ που δέχθηκε επίθεση από μαχητές της Χαμάς. Ο φίλος της Ρούμπιο, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Aντόνιο Μασίας και είναι επίσης Κολομβιανός πολίτης, εξακολουθεί να αγνοείται.

Οι αρχές στέλνουν δύο Boeing 737 της κολομβιανής πολεμικής αεροπορίας στο Ισραήλ για να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που θέλουν να φύγουν από την περιοχή.

19.13 Η Χαμάς αναφέρει ότι εκτόξευσε ρουκέτα κατά της Χάιφας - Σειρήνουν ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφερε σήμερα ότι εκτόξευσε μια ρουκέτα τύπου R-160 κατά της ισραηλινής βόρειας πόλης Χάιφα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για πιθανή παραβίαση από τον Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Σειρήνες συναγερμού προειδοποίησης εισερχόμενων ρουκετών ηχούν σε πολλές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

Η ισραηλινή πολιτική άμυνα (υπεύθυνη για την προστασία του πληθυσμού) από την πλευρά της έκανε λόγο για επίθεση «μεγάλης κλίμακας» στις περιοχές Τιβεριάδα και Μπέιτ Σεάν.

Οι κάτοικοι σε όλο το βόρειο Ισραήλ κλήθηκαν να μπουν αμέσως σε καταφύγια και να παραμείνουν εκεί.

Το Ιατρικό Κέντρο Ραμπάμ στη Χάιφα τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η δημόσια τηλεόραση KAN μετέδωσε ότι βλήματα έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ.

Οι κάτοικοι της Άνω Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, έλαβαν εντολή από τις IDF να πάνε σε καταφύγια ”με φόντο την ανησυχία για παραβιάση από αέρος στην περιοχή”, ανέφερε το περιφερειακό συμβούλιο στον λογαριασμό του στο Facebook την Τετάρτη.

Στους κατοίκους της πόλης Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ δόθηκε εντολή να μπουν ”αμέσως” σε κτίρια και να κλειδώσουν τις πόρτες και τα παράθυρα και να σβήσουν τα φώτα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο δήμος της Χάιφα.

″Μην βγείτε από το κτίριο μέχρι να ενημερωθείτε ότι ο συναγερμός έχει λήξει”, ανέφερε ο δήμος στον λογαριασμό του στο Facebook. ”Η κυκλοφορία στην περιοχή απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας”.

Δεν έχουν εντοπιστεί συντριβές ούτε έχουν αναφερθεί θύματα μέχρι στιγμής στο έδαφος του Ισραήλ μετά τις αναφορές αυτές, ανακοίνωσε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία στο X, πρώην Twitter.

″Οι δυνάμεις των IDF σαρώνουν την περιοχή από το έδαφος και από τον αέρα”, ανέφερε, καλώντας τον κόσμο να ”συνεχίσει να υπακούει στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου και να ενεργεί αναλόγως”.

19.10 Εντεκα υπάλληλοι οργανισμού του ΟΗΕ σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

Αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) επιβεβαίωσαν ότι 11 συνάδελφοί τους έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν πέντε δάσκαλοι, ένας γυναικολόγος, ένας μηχανικός, ένας ψυχολογικός σύμβουλος και τρεις βοηθοί, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

«Το προσωπικό του ΟΗΕ και οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Καλούμε να τερματιστούν οι μάχες για να μην χαθούν κι άλλες ζωές αμάχων».

19.05  Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 1100

Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αυξήθηκε σε 1.100, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στην περιοχή.

Σε προηγούμενη ενημέρωση ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 1.000.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, που αναρτήθηκαν στο Facebook, το υπουργείο αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ανέρχεται πλέον σε 5.339.

18.55 Πληροφορίες για επίθεση στο βόρειο Ισραήλ από το έδαφος του Λιβάνου

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή το βόρειο Ισραήλ δέχεται εναέρια επίθεση η οποία προέρχεται από το έδαφος του Λιβάνου. Αυτή την ώρα ηχούν σειρήνες σε πολλές πόλεις στο βόρειο Ισραήλ και μάλιστα σύμφωνα με το Reuters, ηχούν σειρήνες και στα υψίπεδα του Γκολάν. Επίσης, το Reuters μετέδωσε ότι η Χαμάς χτυπά με ρουκέτες τη Χάιφα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι υπάρχουν υποψίες ότι παραβιάζεται ο εναέριος χώρος του Ισραήλ από τον Λίβανο, δηλαδή στα βόρεια του Ισραήλ. Δεν είναι ακόμα σαφές αν μιλάμε για κάποιου είδους πυραυλική επίθεση από την Χεζμπολάχ ή αν μιλάμε για κάποιου είδους παραβίαση του εναέριου χώρου.

Ο ισρηαλινός στρατός δεν διευκρίνισε το είδος του αεροσκάφους. Αλλά η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι Παλαιστίνιοι μαχητές είναι γνωστό ότι διαθέτουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ανεμόπτερα.

Η είδηση ήρθε αφού η Χεζμπολάχ εκτόξευσε αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων νωρίτερα την Τετάρτη, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι σκότωσε και τραυμάτισε στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση, αλλά δεν σχολίασε τις πιθανές απώλειες. Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε την περιοχή στο νότιο Λίβανο όπου εξαπολύθηκε η επίθεση.

18.46 Ισραηλινός Στρατός Αναφορές για ύποπτη παραβίαση στον εναέριο χώρο του Ισραήλ από τον Λίβανο

Keywords
ισραηλ, γαζα, νεκροι, λωρίδα της γάζας, iron, νους, φως, reuters, στρατος, οηε, οχθη, afp, cnn, nova, αιγυπτος, βουλη, twitter, october, βρυξέλλες, ηπα, ισχύ, bbc, επιρροή, τίθενται, boeing, times, israel, facebook, βγείτε, νέα, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, ελλαδα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, βγείτε, october, ιατρικο κεντρο, βιντεο, χωρες, αυτοκινητο, δουλεια, εθνικη, εικονες, ηγετης, ηπα, θανατος, θαλασσα, θεμα, ιραν, ιρακ, λονδινο, μωρα, οηε, σημερινη, τα νεα, τηλεοραση, φως, χρωματα, ψεματα, ωρα, afp, bbc, cnn, reuters, times, αγροτικη, αιμα, αμυνα, αξιοπρεπεια, απιστευτα, ασθενοφορα, βοηθεια, βορεια, βρυξέλλες, γειτονια, γινεται, γινονται, γονεις, δημος, δηλωση, δηλωσεις, δολοφονιες, δικτυο, δυτικη οχθη, δυτικη, δοθηκε, εγινε, εγκληματα, εδαφος, υπαρχει, ειρηνη, εκτιμηση, ελπιδα, ενημερωση, ενημερωθειτε, επιρροή, ερντογαν, ερχονται, ζωη, ζητα, ιδια, ειδος, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κινηση, κομμα, κτιριο, κτιρια, χτυπα, λαθος, λογο, λωρίδα της γάζας, μακρια, μηχανικος, νικη, νοσοκομεια, νηπια, ξηρα, παντα, οικος, ονομα, οπτικα, οχθη, παιδι, παιδια, πεδιο, περιφερειακο, πλοια, ροη, πολεμικη αεροπορια, πορτες, πορτα, σαββατο, σπιτια, σχεδια, σχολια, τίθενται, υπουργειο υγειας, τριτη, υπηκοοτητα, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φαταχ, φεστιβαλ, φοντο, χεζμπολαχ, χειροτερα, κωνσταντινος, ωρες, ασχημη, boeing, δικαιωμα, εφαρμογη, εννεα, χωρα, ιατρικο, iron, υπουργειο, israel, κωστας, νοσοκομειο, νους, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, σημαια, ουασινγκτον, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Μεσανατολικό, 2 100, Χαμάς, Ισραήλ, Γάζα,mesanatoliko, 2 100, chamas, israil, gaza