Μεσανατολικό: Πάνω από 1.500 οι νεκροί - Η Χαμάς απειλεί με εκτελέσεις αιχμάλωτων

Για τρίτη ημέρα σήμερα το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με τις δυνάμεις του στοχεύουν διαρκώς την Λωρίδα της Γάζας που αποτέλεσε το εφαλτήριο της αιφνιδιαστικής, πρωτοφανούς οργάνωσης και εκτέλεσης επίθεσης της παλαιστινιακής Χαμάς. Πλέον δόθηκε και διαταγή και για πλήρη  αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα. 

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ ανήλθε σε τουλάχιστον 900, με 2.616 τραυματίες.

Πάνω από 100 οι όμηροι.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 687 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα και άλλοι 3.726 έχουν τραυματιστεί.

Σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανέφεραν ότι μόνο τη Δευτέρα έπληξαν τουλάχιστον 2.400 στόχους της Χαμάς.

Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η Χαμάς εξαπέλυσε το απόγευμα ρουκέτες κατά της Ιερουσαλήμ και σε πόλεις του νότιου Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι ”ένας αριθμός Παλαιστίνιων ενόπλων βρίσκεται ακόμη μέσα στο Ισραήλ”. Νωρίτερα, ο Νετανιάχου φέρεται να είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. 

Άγνωστη παραμένει η τύχη των περίπου 100 ομήρων, πολιτών και στρατιωτών, που πήρε η Χαμάς και φαίνεται να κρατούνται σε διάφορα σημεία εντός της Γάζας, κυρίως κατακόμβες και υπόγειες στοές ενώ ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο περιοχών κοντά στα σύνορα  Λωρίδα της Γάζας που δέχθηκαν επίθεση ενώ κάποιες περιοχές εκκενώνονται. Η Χαμάς απειλεί να εκτελέσει τους ομήρους εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί κατοικιών στη Γάζα. 

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε αργότερα ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή ανακωχή με το Ισραήλ, αφού «πέτυχε τους στόχους της».

Ύστερα από αρκετές συζητήσεις και αντιδράσεις σχετικά με το αν θα πρέπει να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, ο Ζοζέπ Μπορέλ διευκρλινισε ότι «Η ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται».

Οι ισραηλινές δυνάμεις αντάλλαξαν πυρά με ένοπλα άτομα στο βόρειο Ισραήλ που πέρασαν τα σύνορα από το Λίβανο. Οι μαχητές σκοτώθηκαν, ενώ οι ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Η ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ σε απάντηση για τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων μελών του κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών, ανέφεραν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Reuters.

Τα ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα έπληξαν το εσωτερικό του Λιβάνου και οι Ισραηλινοί που ζουν κοντά στα λιβανέζικα σύνορα ενημερώθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο μέχρι νεωτέρας.

«Καταστροφική αποτυχία»: Αίνιγμα το γιατί το Ισραήλ δεν «είδε» την επίθεση της Χαμάς

Πώς η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ: Ο τρόπος που έγινε η μεγάλη τρομοκρατική επίθεσηΗ φρίκη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μέσα από τον φωτογραφικό φακό του APΌλες οι εξελίξεις 

23.24 Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος καλεί τον ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως για να σταματήσει τη ”συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση”

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της ”συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης, ειδικά στην Γάζα”, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τόνισε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο ότι η χώρα του θα συνεχίσει την υποστήριξή της προς τους Παλαιστίνιους, θα σταθεί στο πλευρό τους και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Την ίδια ώρα, στο Κάιρο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν ότι πρέπει να πρυτανεύσει η ”φωνή της λογικής” στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Ο Σίσι και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που συζήτησαν τις εξελίξεις στη σύγκρουση σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, συμφώνησαν ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

23.07 Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη συμβολή των λεωφόρων Κατεχάκη και λεωφόρο Κηφισίας και στα δύο ρεύματα, προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας η Αστυνομία λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που έγινε από διάφορες συλλογικότητες, έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη πρεσβεία του Ισραήλ. Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη πρεσβεία του Ισραήλ. Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη πρεσβεία του Ισραήλ. Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

22.50 Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, εάν τα δύο μέρη το θελήσουν

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ανέφερε το Reuters.

Προέτρεψε το Ισραήλ να σταματήσει να βομβαρδίζει παλαιστινιακά εδάφη και την Παλαιστίνη να σταματήσει να παρενοχλεί ισραηλινούς άμαχους οικισμούς, προσθέτοντας:

«Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή χωρίς μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη Παλαιστίνη».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο Τούρκος ηγέτης είπε στον Αμπάς ότι η Άγκυρα ”καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην περιοχή και να εξασφαλιστεί η ηρεμία το συντομότερο δυνατό”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, όπως μετέδωσε το AP.

Στο τηλεφώνημά του με τον Χέρτζογκ, ο Ερντογάν ”τόνισε ότι κάθε βήμα που θα μπορούσε να βλάψει συλλογικά και αδιακρίτως τον λαό της Γάζας θα αυξήσει περαιτέρω τον πόνο και την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή”, ανέφερε η ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου.

Ο Ερντογάν είπε επίσης στον ισραηλινό ομόλογό του ότι είναι ”απαραίτητο να ενεργήσουμε με κοινή λογική και ότι η εγκαθίδρυση της ηρεμίας στην περιοχή το συντομότερο δυνατό έχει μεγάλη σημασία για την ευημερία ολόκληρης της περιοχής”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

22.41 Πρόεδρος Ισραήλ: Από το Ολοκαύτωμα είχαν να δολοφονηθούν τόσοι πολλοί Εβραίοι σε μια μέρα

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, συνέκρινε την εισβολή των μαχητών της Χαμάς το Σαββατοκύριακο με τις ”αποτρόπαιες και απερίγραπτες” ενέργειες του Isis, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να χαρακτηρίσουν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και να υποστηρίξουν το Ισραήλ ”με λόγια και πράξεις”.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, είπε:

«Κατά τη γνώμη μου, από το Ολοκαύτωμα δεν έχουν σκοτωθεί τόσοι πολλοί Εβραίοι μέσα σε μια μέρα. Και από το Ολοκαύτωμα, δεν έχουμε δει σκηνές με Εβραίες γυναίκες και παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες - ακόμη και επιζώντες του Ολοκαυτώματος - να στοιβάζονται σε φορτηγά και να μεταφέρονται σε αιχμαλωσία.

Η Χαμάς εισήγαγε, υιοθέτησε και αναπαρήγαγε την αγριότητα του Isis, μπαίνοντας σε σπίτια πολιτών και δολοφονώντας εν ψυχρώ ολόκληρες οικογένειες. Νέους και ηλικιωμένους, βιάζοντας και καίγοντας σώματα, ξυλοκοπώντας και βασανίζοντας τα αθώα θύματά τους, Εβραίους και Μουσουλμάνους».

Israel’s President Herzog: “Not since the Holocaust have so many Jews been killed on one day. And not since the Holocaust, have we witnessed scenes of Jewish women and children, grandparents – even Holocaust survivors – being herded into trucks and taken into captivity.” pic.twitter.com/3puHZwWK4E

— Michael Shuval
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεσανατολικό, Πάνω, 1 100, Ισραήλ, Γάζα - Σφαγή, 260,mesanatoliko, pano, 1 100, israil, gaza - sfagi, 260