Νέα Υόρκη: Διόδια 15 δολαρίων για τη διέλευση των οδηγών στο Μανχάταν

Τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στο Μανχάταν νότια της 60ης οδού κατά τις περιόδους αιχμής θα χρεώνονται με διόδια έως και 15 δολάρια την ημέρα από τις 30 Ιουνίου, δήλωσαν την Παρασκευή οι υπεύθυνοι των μέσων μεταφοράς της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το λεγόμενο σχέδιο τιμολόγησης της κυκλοφοριακής συμφόρησης, το τέλος των 15 δολαρίων θα ισχύει για τους περισσότερους οδηγούς που εισέρχονται στο Μανχάταν νότια της 60ης

οδού κατά τις ώρες της ημέρας. Τα διόδια θα είναι υψηλότερα για τα μεγαλύτερα οχήματα και χαμηλότερα για τις νυχτερινές εισόδους στην πόλη, καθώς και για τις μοτοσικλέτες.

Το πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από το νομοθετικό σώμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης το 2019, στοχεύει να συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση των δημόσιων συγκοινωνιών για τα 4 εκατομμύρια καθημερινών επιβατών της πόλης.

«Το 90% και πλέον των ανθρώπων εισέρχονται στη ζώνη συμφόρησης, στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή, περπατώντας, κάνοντας ποδήλατο και κυρίως χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών (ΜΤΑ) Janno Lieber στο WABC. «Είμαστε μια πόλη μαζικής μεταφοράς και θα την κάνουμε ακόμα καλύτερη».

Οι υποστηρικτές λένε ότι, εκτός από την αύξηση των χρημάτων για τα λεωφορεία και το μετρό, η τιμολόγηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης θα μειώσει τη ρύπανση αποθαρρύνοντας την οδήγηση στο Μανχάταν. Οι αντίπαλοι του μέτρου λένε ότι τα τέλη θα επιβαρύνουν τους μετακινούμενους και θα αυξήσουν τις τιμές των βασικών αγαθών που μεταφέρονται στην πόλη με φορτηγά.

Η πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ έχει καταθέσει αγωγή για το σχέδιο τιμολόγησης της συμφόρησης που θα είναι το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Lieber δήλωσε ότι είναι «αρκετά αισιόδοξος» για το πώς θα επιλυθεί η αγωγή του Νιου Τζέρσεϊ.

Η τιμολόγηση της συμφόρησης θα ξεκινήσει στις 12:01 π.μ. στις 30 Ιουνίου, δήλωσε ο Lieber, οπότε οι πρώτοι οδηγοί θα χρεωθούν με το νυχτερινό τέλος των 3,75 δολαρίων. Τα διόδια των 15 δολαρίων θα τεθούν σε ισχύ στις 9 π.μ.

Οι οδηγοί με χαμηλό εισόδημα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έκπτωση στα διόδια συμφόρησης στην ιστοσελίδα της MTA, ενώ τα άτομα με αναπηρία μπορούν να υποβάλουν αίτηση για απαλλαγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα