Νέες ταινίες: Όταν η έφηβη «Priscilla» συνάντησε τον Ελβις και βραβευμένο «Animal»

«Priscilla»

Η βραβευμένη ταινία «Animal» της Σοφίας Εξάρχου -μια ιστορία για την άλλη όψη της «“Live your myth in Greece” φαντασίωσης που, αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να καεί ακόμα και τη νύχτα», «Priscilla» από τη Σοφία Κόπολα και μία ρομαντική κομεντί με τη Σίντνεϊ Σουίνι.

Ακόμη, το ντοκιμαντέρ «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας», που προβάλλεται από τις 10 Φεβρουαρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και ένα animation με τη Μάγια τη Μέλισσα. 

Αυτές είναι οι έξι ταινίες

πρώτης προβολής της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας.

Priscilla

Όταν η έφηβη Πρισίλα Μπολιέ συναντά τον Έλβις Πρίσλεϊ σε ένα πάρτι, ο άντρας που είναι ήδη ένας σούπερ σταρ του ροκ εν ρολ, γίνεται κάποιος άλλος σε ιδιωτικές στιγμές: ένας συναρπαστικός σύντροφος, ένας σύμμαχος στη μοναξιά, ένας ευάλωτος καλύτερος φίλος. Στην αρχή τουλάχιστον. 

Μέσα από τα μάτια της Priscilla, η Σοφία Κόπολα αφηγείται στην όγδοη ταινία της την αθέατη πλευρά ενός μεγάλου αμερικανικού μύθου, με τη μεγάλη αγάπη αλλά και τον ταραχώδη γάμο, από την εποχή που εκείνος υπηρετούσε στο στρατό μέχρι τη ζωή στο ονειρεμένο κτήμα του, τη Graceland.

«Συγκινήθηκα από τα απομνημονεύματα της Πρισίλα Πρίσλεϊ για την εμπειρία της ως νεαρή γυναίκα στη Graceland και προσπάθησα να αποτυπώσω πώς ένιωθε όταν μπήκε στον κόσμο του Έλβις και τελικά αναδύθηκε για να βρει τη δική της ζωή», λέει η Κόπολα. «Είναι σημαντικό για μένα ως καλλιτέχνιδα να δείξω τον κόσμο μέσα από τα μάτια του χαρακτήρα μου χωρίς κριτική. Πάντα με ενδιέφεραν τα ζητήματα ταυτότητας & μεταμόρφωσης. Αυτή η ταινία εξετάζει πώς η Πρισίλα γίνεται αυτή που είναι και τι σημαίνει η ζωή της ως γυναίκα για την ίδια και τη γενιά μετά από αυτήν. Βιώνει τόσα πολλά από τα ίδια πράγματα που βιώνουν όλες οι νεαρές γυναίκες στο ταξίδι τους προς την ενηλικίωση, αλλά σε ένα τόσο μεγαλειώδες και ασυνήθιστο περιβάλλον. Η ιστορία της είναι μοναδική.»

Παίζουν Κέιλι Σπέινι, Τζέικομπ Ελόρντι, Νταγκμάρα Ντομινιτσίκ.

Animal

Κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο, οι ανιματέρ ενός παραθαλάσσιου θέρετρου ετοιμάζονται για την τουριστική σεζόν. Η Κάλια είναι η αρχηγός της ομάδας, η πιο «παλιά», και δίπλα της ο Σίμος, η μικρή του κόρη Μαίρη, η νεοφερμένη Εύα, ο Θωμάς, ο Vladimir, η Φανή, όλοι τους μέλη μιας ιδιότυπης, παράταιρης οικογένειας. Χάρτινα ντεκόρ, νάιλον κοστούμια, κωμικά σκετς και φάλτσα καραόκε γεμίζουν την υπαίθρια σκηνή του ξενοδοχείου κάθε βράδυ. Καθώς το καλοκαίρι συνεχίζεται και η πίεση της δουλειάς αυξάνεται, οι νύχτες τους γίνονται ολοένα πιο σκοτεινές. Όταν όμως τα φώτα ανάψουν ξανά, το σόου πρέπει να συνεχιστεί.

«… Το Animal ακολουθεί τους ήρωές του μπροστά και πίσω από τα φώτα της σκηνής. Πώς είναι να φοράς το ίδιο κοστούμι, να παίζεις τους ίδιους ρόλους και να εκτελείς το ίδιο πρόγραμμα  με ενέργεια και  χαμόγελο κάθε μέρα; Εκεί που γυρίζουν τα γρανάζια της “Live your myth in Greece” φαντασίωσης και που, αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να καεί ακόμα και τη νύχτα...», σημειώνει η Σοφία Εξάρχου για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της μετά το επίσης πολυβραβευμένο «Park».

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, όπου η πρωταγωνίστριά της, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας, ενώ πρόσφατα έγραψε ιστορία ως η πρώτη ελληνική ταινία που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έπειτα από τριάντα ολόκληρα χρόνια.

Στο 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης απέσπασε ακόμα το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου  και το Bραβείο της Crew United.

Λατρεύω Να Σε Μισώ

H Μπέα και ο Μπεν μοιάζουν να είναι το ιδανικό ζευγάρι, αλλά μετά από ένα απίστευτο πρώτο ραντεβού κάτι συμβαίνει και η μεταξύ τους έλξη τους παγώνει. Η μοίρα, όμως, τα φέρνει έτσι και βρίσκονται και οι δύο καλεσμένοι σε ένα γάμο στη μακρινή Αυστραλία όπου, κάνουν ό,τι θα έκανε κάθε ενήλικος, παριστάνουν το ζευγάρι. Μόνο που στην πορεία όλα αλλάζουν.

Ρομαντική κομεντί σε σκηνοθεσία Γουίλ Γκλουκ με πρωταγωνιστές τη Σίντνεϊ Σουίνι και τον Γκλεν Πάουελ.

Σιδερένια Γροθιά

Η αληθινή ιστορία των αχώριστων αδελφών Φον Έριχ, που έγραψαν ιστορία στον ανταγωνιστικό κόσμο της επαγγελματικής πάλης στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Μέσα από τραγωδίες και θριάμβους, κάτω από τη σκιά του επιβλητικού πατέρα και προπονητή τους, τα αδέλφια επιδιώκουν με κάθε κόστος να αφήσουν το ανεξίτηλο σημάδι τους στα πιο διάσημα ρινγκ. 

Σκηνοθεσία Σον Ντέρκιν με πρωταγωνιστές τους Ζακ Έφρον, Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ, Χάρις Ντίκινσον, Χολτ ΜακΚάλανι, Μόρα Τίρνι και Λίλι Τζέιμς.

Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας

Official Trailer "Mighty Afrin: in the time of floods" from AR Productions on Vimeo.

Με φόντο τα υπό εξαφάνιση νησιά κατά μήκος του επικίνδυνα φουσκωμένου ποταμού Βραχμαπούτρα στο Μπαγκλαντές, το γυρισμένο σε διάστημα πέντε ετών ντοκιμαντέρ του Άγγελου Ράλλη αναδεικνύει το γενναίο αγώνα της 12χρονης Αφρίν, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο που πολιορκείται από τις ανελέητες δυνάμεις της φύσης.

Όταν το σπίτι της βουλιάζει από τις πλημμύρες, η Αφρίν εκτοπίζεται με τη σχεδία της στη Ντάκα, μια μητρόπολη που σφύζει από ζωή. Εκεί θα αναζητήσει τον πατέρα της ανάμεσα σε αμέτρητους κλιματικούς πρόσφυγες, και θα ξεκινήσει το δικό της ταξίδι ενηλικίωσης.

Αυτή η αποστολή φέρνει τελικά την Αφρίν αντιμέτωπη με την αναπόφευκτη πολυπλοκότητα του προβλήματος των εγκαταλελειμμένων ορφανών αναγκάζοντάς την να αποδεχτεί απότομα την ενηλικίωσή της. Αναγκασμένη να μεγαλώσει γρήγορα, η Αφρίν πρέπει να αντιμετωπίσει τα μυστήρια ενός κόσμου που βυθίζεται.

Από 10 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στη συνέχεια σε επιλεγμένους κινηματογράφους.

Μάγια η Μέλισσα: Η Χρυσή Σφαίρα

Η Μάγια έχει βαρεθεί να είναι κλεισμένη λόγω του χειμώνα και το σκάει νωρίς με τον φίλο της Γουίλι αναλαμβάνοντας  μία άκρως μυστική αποστολή. Τους έχει ανατεθεί η προστασία του ιερού «σπόρου», και οι δυο τους ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους παλιόφιλους τους, Άρνι και Μπάρνι, για να παραδώσουν τον σπόρο στη νέα του κατοικία, στην κορυφή του μυστηριώδους βουνού Μπονζάι. Αλλά όταν ο «σπόρος» εκκολάπτεται, η Μάγια και ο Γουίλι έρχονται αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ευθύνη της ζωής τους, μία μικροσκοπική και εύθραυστη πριγκίπισσα που ακούει στο όνομα Σμους.

«Οι περιπέτειες της Μάγια της Μέλισσας» είναι το πασίγνωστο παραμύθι που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1912, έγινε παγκόσμιο best seller και έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες. Τη δεκαετία του ’70, η χαριτωμένη μέλισσα κατέκτησε με τις περιπέτειες της τη μικρή οθόνη ανά τον κόσμο.

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Σαββίνα Γεωργίου, Αντώνυ Παπαμιχαήλ, Άρης Κυπριανού, Πλάτωνας Μουρατίδης, Μαριλένη Σταύρου, Ανδρέας Τσελεπός, Μαριάν Κυπριανού, Ευρώς Βασιλείου.Τραγούδι: Ποίμης Πέτρου, Ραφαέλα Λιαπάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το «The Zone Of Interest» Ταινία της Χρονιάς από την Ένωση Κριτικών Λονδίνου

«Back to Black»: Η Μαρίζα Αμπέλα μεταμορφώνεται σε Έιμι Γουάινχαουζ

Τι διαβάζουμε τώρα: Πέντε νέα βιβλία ξένης λογοτεχνίας

Keywords
ελβις, ταινιες, νεες ταινιες, ελβις, myth, animation, σταρ, ροκ, σημαίνει, καλοκαιρι, θεσσαλονικη, μπεν, time, vimeo, νέα, αρης, zone, black, βιβλια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, στρατος, Καλή Χρονιά, αρνι, σταυροι, η ζωη, ξανα, τι σημαινει, φεστιβαλ θεσσαλονικης, φεστιβαλ κινηματογραφου, πλατωνας, αυστραλια, γερμανια, γυναικα, μορα, νησια, ντοκιμαντερ, οψη, πιεση, προγραμμα, σταρ, time, vimeo, αγαπη, απιστευτο, βραδυ, γεωργιου, δημητρα, γινεται, γινονται, διαστημα, δικη, εγινε, ευα, ελξη, ενεργεια, εξι, εποχη, ερχονται, ετων, ευθυνη, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηρωες, θωμας, κοστουμια, κτημα, μαγια, ματια, μελισσα, μηκος, μοιρα, μοναξια, μπεν, μυστηρια, νυχτα, παντα, οθονη, ονομα, περιβαλλον, πρωταγωνιστες, ραντεβου, ροκ, σεζον, συνεχεια, σκηνοθεσια, σοου, σοφια, σπιτι, σουπερ, σχεδια, φεστιβαλ, φοντο, φορα, χαμογελο, χρυση, animation, ενωση, γλωσσες, ιδανικο, κωμικα, μπροστα, myth, σημαίνει, σκηνη, ταξιδι, τριαντα, ζευγαρι, zone
Τυχαία Θέματα
Νέες, Όταν, Priscilla, Ελβις, Animal,nees, otan, Priscilla, elvis, Animal