Νεπάλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει περιορισμό των αδειών αναρρίχησης στο Έβερεστ

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ διέταξε την κυβέρνηση να περιορίσει τον αριθμό αδειώνορειβασίας που εκδίδονται για το Έβερεστ και άλλες κορυφές της χώρας, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ένας δικηγόρος, την στιγμή που οι αποστολές προετοιμάζονται για την εαρινή περίοδο αναρρίχησης.

Η χώρα των Ιμαλαΐων φιλοξενεί οκτώ από τις 10 υψηλότερες κορυφές του κόσμου και υποδέχεται εκατοντάδες αναριχητές κάθε άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ζεστές και οι άνεμοι συνήθως ήρεμοι.

Η

απόφαση του Δικαστηρίου εκδόθηκε στα τέλη Απριλίου, αλλά η περίληψη δημοσιεύθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα.

Ο δικηγόρος Deepak Bikram Mishra, ο οποίος είχε καταθέσει αίτηση με την οποία ζητούσε να περιοριστούν οι άδειες, δήλωσε στο AFP ότι το δικαστήριο ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες του κοινού για τα βουνά του Νεπάλ και το περιβάλλον του.

″ (σ.σ Το Δικαστήριο)Έδωσε εντολή για περιορισμό του αριθμού των ορειβατών... και αποφάσισε επίσης μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων και τη διατήρηση του περιβάλλοντος του βουνού”, δήλωσε ο Mishra.

Η περίληψη της ετυμηγορίας ανέφερε ότι η χωρητικότητα των βουνών ”πρέπει να γίνει σεβαστή” και ότι πρέπει να καθοριστεί ο κατάλληλος μέγιστος αριθμός αδειών.

Το πλήρες κείμενο της ετυμηγορίας δεν έχει δημοσιευθεί και η περίληψη δεν αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο όριο στον αριθμό των αδειών που θα εκδοθούν.

Το Νεπάλ χορηγεί επί του παρόντος άδειες σε όλους όσοι υποβάλλουν αίτηση και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 11.000 δολάρια για να ανέβουν στο Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου στα 8.850 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πέρυσι, η χώρα εξέδωσε 478 άδειες για το Έβερεστ, αριθμός ρεκόρ.

Ένα τεράστιο ανθρώπινο... μποτιλιάρισμα στο Έβερεστ το 2019 ανάγκασε τις ομάδες να περιμένουν ώρες στην κορυφή σε παγωμένες θερμοκρασίες, με κίνδυνο να εξαντληθούν τα επίπεδα οξυγόνου κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια και εξάντληση.

Τουλάχιστον τέσσερις από τους 11 θανάτους στην κορυφή εκείνη τη χρονιά αποδόθηκαν στον συνωστισμό.

«Το βουνό χρειάζεται λίγη ανάπαυση»

″Πιέζουμε το βουνό πάρα πολύ και πρέπει να του δώσουμε λίγη ανάπαυση”, δήλωσε ο Mishra.

Η δικαστική απόφαση διατάσσει επίσης περιορισμούς στη χρήση ελικοπτέρων μόνο για διασώσεις έκτακτης ανάγκης.

Τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια συχνά για την αερομεταφορά ορειβατικών ομάδων σε κατασκηνώσεις βάσης και σε επικίνδυνα εδάφη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ορειβασίας του Νεπάλ, Nima Nuru Sherpa, δήλωσε ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μετά από κατάλληλη μελέτη και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

″Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή πώς θα επηρεάσει τον κλάδο. Δεν γνωρίζουμε σε ποια βάση θα γίνουν τα όρια και πώς θα μοιραστούν μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης αποστολών”, δήλωσε ο Sherpa.

″Αντ′ αυτού, η προσοχή μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς μπορούμε να κάνουμε τα βουνά πιο ασφαλή”.

Το Νεπάλ έχει εκδώσει μέχρι στιγμής φέτος άδειες σε 945 ορειβάτες για τα βουνά του, συμπεριλαμβανομένων 403 για το Έβερεστ.

Πηγή: France24

Keywords
Τυχαία Θέματα