«Νηνεμία» στα ελληνοτουρκικά εν όψει εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία

.

«Νηνεμία» - κόντρα στις προβλέψεις για εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία μέσα σε σκηνικό έντασης, που κυριαρχούσαν μέχρι (και) τον Ιανουάριο - επικρατεί στα ελληνοτουρκικά εν όψει των επερχόμενων εκλογών και στις δύο χώρες και στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, αλλά και της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Σε επίπεδο παραβιάσεων, χαρακτηριστικό είναι το ότι από τις 6 Φεβρουαρίου

ως τις 16 Μαρτίου ήταν 28 οι ημέρες που χαρακτηρίστηκαν από μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα (αν και δεν έλειψαν περιπτώσεις ημερών όπου οι γείτονες φάνηκαν να επιστρέφουν στις προηγούμενες «συνήθειές» τους, όπως στις 14 Μαρτίου που 3 τουρκικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν 23 παραβιάσεις και 3 παραβάσεις στο κεντρικό Αιγαίο). Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αντίστοιχη είναι και η εικόνα στη θάλασσα, με μεγάλο αριθμό τουρκικών σκαφών να κινούνται στα ανοιχτά σεισμόπληκτων περιοχών και τα υπόλοιπα να βρίσκονται στις βάσεις τους. Όσον αφορά στον Έβρο, επικρατεί επίσης ησυχία, με περιπολίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες να διεξάγονται κανονικά από ελληνικής πλευράς. Σε κάθε περίπτωση, στρατιωτικές πηγές διευκρινίζουν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει σε επίπεδο επαγρύπνησης, δεν υπάρχει καμία χαλάρωση και όλες οι δραστηριότητες διεξάγονται κανονικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φαίνεται να κινείται στο πνεύμα της διατήρησης επαφών με την τουρκική πλευρά και του κλίματος ηρεμίας: Ενδεικτικά, o υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε στις 9 Μαρτίου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογραμμίσθηκε η σημασία διατήρησης της επικοινωνίας και των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας και συνεργασίας.Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον Τούρκο ομόλογό του για τα χιλιάδες θύματα και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού στη γείτονα χώρα, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Ακάρ μετέφερε στον κ. Παναγιωτόπουλο τα συλλυπητήριά του για τις ανθρώπινες απώλειες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογο μου στην

Keywords
Τυχαία Θέματα