«Ντε φάκτο μέλος του ΝΑΤΟ» η Ουκρανία, λέει ο υπουργός Άμυνάς της

Η Ουκρανία έχει γίνει «ντε φάκτο μέλος του ΝΑΤΟ» είπε στο BBC ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρέζνικοφ, καθώς οι χώρες της Δύσης, που ανησυχούσαν πως η στρατιωτική βοήθεια θα εκλαμβανόταν από τη Ρωσία ως κλιμάκωση, αλλάζουν τον «τρόπο που σκέφτονται».

Ο Ρέζνικοφ δήλωσε βέβαιος πως η Ουκρανία θα λάβει όπλα τα οποία ζητά εδώ και καιρό, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών, καθώς τόσο η Ουκρανία

όσο και η Ρωσία φαίνονται να ετοιμάζουν νέες επιθέσεις την άνοιξη. «Αυτός ο προβληματισμός για το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης, για μένα, είναι κάποιου είδους πρωτόκολλο» είπε ο Ρέζνικοφ. «Η Ουκρανία ως χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της έγιναν μέλος του ΝΑΤΟ. Ντε φάκτο, όχι de jure. Επειδή έχουμε όπλα, και γνώση πώς να τα χρησιμοποιούμε».

Ο Ρέζνικοφ είπε πως δεν θεωρεί ότι τα σχόλιά του είναι αμφιλεγόμενα- τόσο από την οπτική της Ρωσίας όσο και του ΝΑΤΟ- καθώς η Συμμαχία έχει μεριμνήσει ώστε να μη θεωρεί ότι συμμετέχει στον πόλεμο. «Γιατί αμφιλεγόμενα; Είναι αλήθεια, είναι δεδομένο» είπε. «Είμαι βέβαιος πως στο κοντινό μέλλον θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, de jure».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Σολεντάρ,για το οποίο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε την Παρασκευή πως έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, είπε πως είναι «πολύ δύσκολη» μα «υπό έλεγχο». Υποστήριξε ότι μαχητές της μισθοφορικής Wagner χρησιμοποιούνταν σε επιθέσεις «το ένα κύμα μετά το άλλο», οδηγώντας σε πολλούς θανάτους, και ότι ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ενδιαφέρεται για τα πιθανά οικονομικά οφέλη από την κατάληψη της πόλης, που έχει τα μεγαλύτερα αλατωρυχεία της Ευρώπης. «Θα βγάλουν λεφτά από αίμα» είπε. Επίσης, υποστήριξε ότι η Wagner πρέπει να παρουσιάσει κάποιου είδους απόδειξη πως είναι καλύτερη από τις τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας και πως αν πέσει το Μπαχμούτ θα ανοίξει ο δρόμος για μια ρωσική επίθεση προς το Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ, ουκρανικά προπύργια στο Ντονέτσκ.

Ο Ρέζνικοφ υποστήριξε ότι κάθε μέρα 500-600 Ρώσοι μαχητές σκοτώνονται ανά τη χώρα, ενώ η Ουκρανία χάνει το 1/10 αυτών- αριθμοί που δεν γίνεται να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα. Ο ίδιος εκτιμά πως η Ρωσία ίσως προσπαθεί να συγκετρώσει δυνάμεις, πυρομαχικά και όπλα για μια επίθεση από κατεχόμενες περιοχές στα νότια και τα ανατολικά.

Η Ουκρανία, είπε, χρειάζεται χρόνο για να ανασυνταχθεί και να επανεξοπλιστεί, ενώ περιμένει την παράδοση δυτικών όπλων. «Η άνοιξη είναι η καλύτερη περίοδος για ανανέωση των κινήσεων για όλες τις πλευρές...καταλαβαίνουμε πως θα είναι έτοιμοι να αρχίσουν και σίγουρα πρέπει και εμείς να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε» είπε. Ωστόσο δεν φαίνεται να θεωρεί πιθανή μια επίθεση από την κατεύθυνση της Λευκορωσίας.

Με την Πολωνία και τη Βρετανία να αποκαλύπτουν σχέδια για παραδόσεις αρμάτων μάχης για πρώτη φορά, ο Ρέζνικοφ είπε πως είναι βέβαιος ότι η Ουκρανία θα λάβει «άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό μακράς εμβέλειας για να πλήττει στόχους στα 300 χλμ», επειδή «τα πράγματα αλλάζουν» στη Δύση. Απέρριψε τις ανησυχίες πως οι ανακοινώσεις αυτές θα προκαλέσουν ρωσική απάντηση, παρά τις συνήθεις πλέον απειλές από τη Μόσχα. «Έχω πόλεμο στη χώρα μου» είπε. Χτυπούν τις πόλεις μου, το νοσοκομείο μου, τους παιδικούς σταθμούς μου, τα σχολεία μου. Σκότωσαν πολλούς αμάχους...είναι ένας στρατός βιαστών, δολοφόνων και λεηλατητών. Ποιο είναι το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης;».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Κηδεία Κωνσταντίνου: Και ο Πικραμμένος παρών - Οι βασιλικοί «γόνοι» και ο Πρίγκιπας ΟυίλιαμΛίζα Μαρί Πρίσλεϊ: Η αμύθητη περιουσία του Έλβις που έγινε στάχτηΗ Κιρούνα θα σώσει την Ευρώπη;
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντε, ΝΑΤΟ, Ουκρανία, Άμυνάς,nte, nato, oukrania, amynas