Ο καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Νότη Μαυρουδή

Η αιφνίδια, τραγική απώλεια του βραβευμένου συνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου 2023 στο σπίτι του στην Κουκουράβα Πηλίου, όπου περνούσε μεγάλο μέρος της ζωής του τα τελευταία χρόνια, όταν έπεσε από ύψος τριών μέτρων, ήταν σοκ.

Με αναρτήσεις στα social media, φίλοι και συνοδοιπόροι στη μουσική, αποχαιρετούν με θλίψη και συγκίνηση

τον συνθέτη, ενώ το δικό του «αντίο» στον καλλιτέχνη με την περισσότερο από μισό αιώνα αδιάλειπτη παρουσία στην ελληνική μουσική, στέλνει και ο πολιτικός κόσμος. 

Η πολιτική κηδεία του Νότη Μαυρουδή, όπως ενημέρωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο γιος του συνθέτη, Χάρης, θα γίνει στο κοιμητήριο Χαλανδρίου το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου, στις 10.30 το πρωί, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αποτέφρωσή του στη Ριτσώνα.

Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να δοθούν χρήματα για την αγορά μουσικών οργάνων για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του δήμου Χαλανδρίου.

Γιώργος Νταλάρας: Με συγκίνηση και οδύνη αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας

«Χαράζει η μέρα και η πόλη έχει ρεπό…Με συγκίνηση και οδύνη αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας, ξεχωριστό συνθέτη και μουσικό, τον σπάνιο, θαρραλέο, δίκαιο, τρυφερό κι ευαίσθητο άνθρωπο Νότη Μαυρουδή», γράφει ο Γιώργος Νταλάρας.

Γιάννης Κότσιρας: Ένας σπουδαίος και συνάμα ταπεινός συνθέτης

«Δεν μπορώ να το πιστέψω», γράφει ο Γιάννης Κότσιρας. «Ο Νότης Μαυρουδής δεν είναι πια μαζί μας. Ένας από τους πιο ευγενείς και καλόκαρδους ανθρώπους που γνώρισα ποτέ. Ένας σπουδαίος και συνάμα ταπεινός συνθέτης. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου Νότη...».

Φοίβος Δεληβοριάς: Αντίο -συντετριμμένο- με ένα τσιγάρο αθάνατο

Με το αγαπημένο «Πρωινό Τσιγάρο» του Νότη Μαυρουδή, αποχαιρέτησε ο Φοίβος Δεληβοριάς τον συνθέτη.

Γλυκερία: Η θλίψη μου βαθιά για τον άδοξο θάνατό σου αγαπημένε μου Νότη!

«Χαράζει η μέρα και η πόλη έχει ρεπό

στη γειτονιά μας καπνίζει ένα φουγάρο

κι εγώ σε ζητάω σαν πρωινό τσιγάρο

και σαν καφέ πικρό και σαν καφέ πικρό...

Η θλίψη μου βαθιά για τον άδοξο θάνατό σου αγαπημένε μου Νότη! Χάρηκα πολύ που σε γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί σου! Ήσουν πολύ σπουδαίος! Καλό σου ταξίδι στο φως!», γράφει η Γλυκερία στην ανάρτηση της, με ένα απόσπασμα από κοινή τους εμφάνιση το 2006.  

Τάνια Τσανακλίδου: Τιμή μου που τον γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί του

«Ο Νότης Μαυρουδης. Ένας σοβαρός άνθρωπος, ένας υπέροχος μουσικός, ένας τρυφερός συνθέτης ταλαντούχος και γενναιόδωρος δεν είναι πια μαζί μας.

Τιμή μου που τον γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί του. Δυο αράδες από ένα τραγούδι του που έχω πει: «Ποτέ δεν είν’ αργά για να ματώσεις ποτέ δεν είν’ αργά να γιατρευτείς» και μια φωτογραφία με την Ελένη, την Αρλέτα και τον Μανώλη από τις ηχογραφήσεις του δίσκου «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια», γράφει η Τάνια Τσανακλίδου στο «αντίο» της. 

Στάθης Δρογώσης: Ένας ευγενικός, γλύκος άνθρωπος, σπουδαίος ερμηνευτής και συνθέτης

«Ένας ευγενικός γλύκος άνθρωπος σπουδαίος ερμηνευτής και συνθέτης έφυγε σήμερα άδικα από κοντά μας.Κε Μαυρουδή καλό ταξιδι.Ήταν τιμή μου που σας γνώρισα.Κουράγιο στην αγαπημένη οικογένεια σας». Με αυτά τα λόγια τον αποχαιρετά ο Στάθης Δρογώσης. 

Λίνα Μενδώνη: Δίδαξε ευαισθησία και μας μετέφερε το πάθος του για τη μουσική, με την ευγένεια και τη σεμνότητα του

Πληροφορούμενη την απώλεια του Νότη Μαυρουδή, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο ξαφνικός, άδικος, τραγικός χαμός του Νότη Μαυρουδή μας γεμίζει βαθιά θλίψη. Άρχισε την πορεία του μαθητεύοντας δίπλα στον σπουδαίο Δημήτρη Φάμπα και εξελίχθηκε σε διακεκριμένο, διεθνούς επιπέδου κλασικό κιθαρίστα, πριν ασχοληθεί με τη σύνθεση. Στις έξι δεκαετίες της ασταμάτητης δημιουργικής παρουσίας του στη μουσική ως δάσκαλος και αγαπητός δημιουργός, ο Νότης Μαυρουδής δίδαξε ευαισθησία και μας μετέφερε το πάθος του για τη μουσική, με την ευγένεια και τη σεμνότητα που τον χαρακτήριζε ως προσωπικότητα. Επίσης, υπήρξε ένας άνθρωπος με ενεργή δραστηριότητα στην κοινωνία, με άποψη, με θέσεις που υποστήριζε με συνέπεια, αλλά πάντοτε με ηρεμία.

Με το έργο του, ο Νότης Μαυρουδής μας αφήνει μια πλούσια μουσική κληρονομιά, που τον κατατάσσει μεταξύ των σημαντικών μας σύγχρονων δημιουργών. Τα μελωδικά του τραγούδια, βασισμένα στην ποίηση μεγάλων ποιητών, τραγουδισμένα με τις φωνές σπουδαίων ερμηνευτών, θα συνεχίζουν να μας συντροφεύουν και να μας θυμίζουν το σημαντικό του αποτύπωμα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους φίλους του».

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Δημιουργούσε διαρκώς, δεν άφησε την σπουδαία του ιστορία και παρακαταθήκη να τον εγκλωβίσει

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«O Νότης Μαυρουδής θα μπορούσε να έχει προσδιοριστεί μόνο από την διεθνή του σταδιοδρομία στην κλασική κιθάρα, θα μπορούσε να αποτελεί μόνο τον εκφραστή της γενιάς του ’60, θα μπορούσαμε να τον θυμόμαστε ως τον άνθρωπο που μελοποίησε Ελύτη. Για άλλους αυτά τα πολύ σημαντικά θα ήταν από μόνα τους αρκετά για να τους εξασφαλίσουν μια θέση στο πάνθεο της ελληνικής μουσικής, αλλά ο Νότης Μαυρουδής δεν περιορίστηκε σε αυτά: Ήταν ένας άνθρωπος που δημιουργούσε διαρκώς, που πειραματιζόταν διαρκώς, που δεν άφησε την σπουδαία του ιστορία και παρακαταθήκη να τον εγκλωβίσει, παρέμεινε με τις κεραίες του ενεργές, παρέμεινε σε απευθείας σύνδεση με τις νεότερες γενιές, δέχτηκε την πρόκληση να λειτουργήσει ως εκδότης περιοδικού, ραδιοφωνικός παραγωγός και διευθυντής δισκογραφικού label και πέτυχε, ήταν ένας ενεργός «δημοκρατικός άνθρωπος» όπως είχε προσδιορίσει ο ίδιος τον εαυτό του, με διαρκή συμμετοχή και παρουσία στα κοινά. Η απώλεια είναι μεγάλη και το κενό δυσαναπλήρωτο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΣΥΡΙΖΑ: Το έργο του αποτελεί ακριβή παρακαταθήκη για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό

«Από εχθές το βράδυ όλη η Ελλάδα θρηνεί για την ξαφνική απώλεια του Νότη Μαυρουδή, κορυφαίου συνθέτη και σολίστ της κλασικής κιθάρας», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,στη συλλυπητήρια ανακοίνωση του, τονίζοντας ότι «ο Νότης Μαυρουδής υπήρξε μία εκ των σημαντικότερων καλλιτεχνικών φυσιογνωμιών στη χώρα μας τα τελευταία 60 χρόνια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο Νότης Μαυρουδής «σφράγισε το ελληνικό τραγούδι με τις πάνω από 200 συνθέσεις του, ενώ έγινε γνωστός διεθνώς με τα δεκάδες ρεσιτάλ που έδωσε ανά τον κόσμο. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές και στιχουργούς, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο ’Ακος Δασκαλόπουλος και ο Ηλίας Κατσούλης, ενώ μελοποίησε ακόμα ποίηση του Μάνου Χατζιδάκι και του Γιάννη Κακουλίδη. Για το έργο του βραβεύτηκε σε διεθνή φεστιβάλ και παράλληλα δίδαξε κλασική κιθάρα στη Scuola Ciciva di Milano και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Ακόμα τιμήθηκε από την πρεσβεία της Βραζιλίας με το βραβείο Heitor Villa-Lobos, για τη διάδοση του έργου του μεγάλου Βραζιλιάνου μουσικού».

Προσθέτει δε ότι «ως πολίτης ήταν διαρκώς ανήσυχος για τις πολιτικές εξελίξεις με συχνότατη παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο, είτε με τακτική αρθρογραφία του σε διάφορες εφημερίδες, είτε μέσω του διαδικτύου».  

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επιπλέον ότι τα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή «με την ξεχωριστή και γνώριμη ευαισθησία που διαπνέονταν, καθώς και οι ερμηνείες του στην κλασική κιθάρα αποτελούν ακριβή παρακαταθήκη για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό». 

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους μουσικούς του εκλιπόντος.

Δ. Μάντζος: Σπάνια η διαδρομή που διέγραψε

«Η αιφνίδια και πρόωρη απώλεια του Νότη Μαυρουδή προκαλεί θλίψη και συγκίνηση», σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.Και προσθέτει: «Ένας σπουδαίος συνθέτης δεν είναι πια κοντά μας. Από τις Φυλακές Αβέρωφ, όπου γεννήθηκε, ως τη διεθνή καταξίωση και τη διδασκαλία της τέχνης, διέγραψε με σπάνια διαδρομή, με σκληρή δουλειά και αστείρευτη έμπνευση. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΚΚΕ: Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή

«Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή, που βρήκε τραγικό θάνατο το βράδυ της Τρίτης», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Ο Νότης Μαυρουδής ανήκε στους πρωτοπόρους του ”Νέου Κύματος”. Με δημιουργικά κριτική στάση απέναντι σε κάθε είδους ”τυποποίηση” και στηρίζοντας όλη τη δημιουργία του στην κλασσική κιθάρα, χάραξε τον δικό του ξεχωριστό δρόμο στη μουσική.

Οι μελωδίες του εκφράζουν τον λυρισμό και τις αναζητήσεις της γενιάς του σε μια εποχή ανατάσεων και ηττών, αλλά με την ελπίδα για ένα πιο φωτεινό κόσμο να μην χάνεται ποτέ.

Μαθητής του μεγάλου Δημήτρη Φάμπα, σφράγισε την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής ως βιρτουόζος και δάσκαλος της κλασσικής κιθάρας, με διεθνή παρουσία, αλλά και ως συνθέτης μέσα από την εξαιρετική μελοποίηση σπουδαίων ποιητών και τη συνεργασία του με μεγάλους ερμηνευτές.

Ο Νότης Μαυρουδής, παιδί εργατικής οικογένειας, έμεινε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του στις Φυλακές Αβέρωφ, καθώς η μητέρα του ήταν πολιτική κρατούμενη.

Αναπόσπαστη πλευρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Νότη Μαυρουδή υπήρξε η ειλικρινής ανησυχία του για το μέλλον της πνευματικής δημιουργίας, του πολιτισμού και ιδιαίτερα των παιδιών, της νέας γενιάς. Το υψηλής καλλιτεχνικής αξίας μουσικό έργο του είναι η δική του απάντηση-παρακαταθήκη στα μεγάλα ερωτήματα κάθε ανθρώπου που ανησυχεί και προβληματίζεται», επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Related...Πέθανε ο συνθέτης Νότης ΜαυρουδήςΤο Άμστερνταμ ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη έκθεση Βερμέερ που έχει γίνει ποτέ«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»: Μηνύουν την Paramount για τη γυμνή σκηνή της ταινίας του 1968
Keywords
υφυπουργός πολιτισμού, οδυσσέας ελύτης, ωδείο αθηνών, σοκ, media, θλίψη, κηδεία, φως, εμφάνιση, ταξιδι, ευγένεια, συλλυπητήρια, συμμετοχή, συριζα, ελλαδα, milano, αθηνα, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, γυμνες, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, Οδυσσέας Ελύτη, κοινωνια, ωδείο αθηνών, ελενη, θλίψη, αβερωφ, γλυκερια, δουλεια, κιθαρα, μητερα, μουσικη, νταλαρας, οδυσσέας ελύτης, τραγουδια, υψος, φωτογραφια, αγορα, αμστερνταμ, ανθρωπος, απωλεια, αρλετα, βιρτουοζος, βραδυ, γειτονια, γινει, δασκαλος, δημοσιο, δηλωση, δικη, εγινε, ειλικρινα, ειλικρινης, εκθεση, ελυτης, ελπιδα, εμπνευση, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, εποχη, εφυγε, ζωης, κηδεία, η δικη, ηρεμια, υφυπουργος, λογια, μονα, οδυσσεας, ποιηση, οικογενεια, παιδι, παθος, πεθανε, πρωινο, πρωι, ρεσιταλ, ριτσωνα, σαββατο, συμμετοχή, συλλυπητήρια, σοκ, σπιτι, συγχρονο, τανια τσανακλιδου, τιμη, τσιγαρο, υφυπουργός πολιτισμού, φεστιβαλ, φοιβος, οδυνη, ωδειο, δημητρης, ευγένεια, εθνικο, φυλακες, φιλοι, χωρα, ιδιαιτερα, media, milano, villa, ορχηστρα, ποιητες, σκηνη, ταξιδι, θεσεις
Τυχαία Θέματα