Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία- Ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό

Αμερικανικό Μ1 Abrams που προορίζεται για την Ουκρανία. 

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η παροχή από τις ΗΠΑ πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία είναι «εγκληματική ενέργεια», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει επαφές με τις ΗΠΑ για ανθρωπιστικά ζητήματα, αλλά

δεν συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον σε μεγάλα ζητήματα. «Δεν υπάρχει διάλογος εκεί», επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής βοήθειας που ανήγγειλε χθες, Τετάρτη, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που κατ’ αυτή θα δώσει «νέα ορμή» στην αντεπίθεση της Ουκρανίας για να ανακαταληφθούν ουκρανικά εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Η βοήθεια ανακοινώθηκε στο Κίεβο από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Δεν πρόκειται απλώς για ένα βήμα κλιμάκωσης, αλλά μια αντανάκλαση της εξωφρενικής αδιαφορίας της Ουάσινγκτον για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης αυτού του είδους των πυρομαχικών σε μια εμπόλεμη ζώνη. Είναι, ουσιαστικά, μια εγκληματική ενέργεια, δεν μπορώ να κάνω άλλη εκτίμηση», υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου λόγω της δυτικής «πίεσης» στη χώρα του, όπως δήλωσε.

«Τώρα αυτή η πίεση ισορροπεί επικίνδυνα στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», εκτίμησε.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ κατήγγειλε ήδη από χθες την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντας αυτού του είδους τη βοήθεια «ξεκάθαρη ένδειξη απανθρωπιάς».

«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να στείλει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κίεβο αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη απανθρωπιάς», έγραψε στο Telegram, τονίζοντας τον κίνδυνο να δημιουργηθούν «κινούμενα ραδιενεργά σύννεφα» από τις εκρήξεις των όπλων αυτών.

Τα πυρομαχικά αυτά, που προορίζονται για τα αμερικανικά άρματα μάχης Μ1 Abrams τα οποία στέλνονται στην Ουκρανία, είναι ικανά να διαπερνούν θωρακίσεις αρμάτων, αλλά θεωρούνται αμφιλεγόμενα εξαιτίας των τοξικών κινδύνων για τους στρατιωτικούς και τους άμαχους.

«Οι ΗΠΑ μεταφέρουν σκοπίμως όπλα που έχουν επιπτώσεις αδιακρίτως», κατήγγειλε η ρωσική πρεσβεία.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ουάσινγκτον «αρνείται να αποδεχθεί την αποτυχία της λεγόμενης αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» και είναι έτοιμη «να ξεγράψει τις επόμενες γενιές».

Στο μεταξύ, ρωσική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκαφών-καμικάζι προκάλεσε ζημιές σε λιμενικές υποδομές, σιλό με σιτηρά και διοικητικά κτίρια στην περιοχή Ισμαήλ της Οδησσού, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της τελευταίας, Όλεχ Κίπερ.

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στην επιδρομή, την τέταρτη σε πέντε ημέρες στην Ιζμαήλ, όπου βρίσκεται ουκρανικό λιμάνι-κλειδί για την εξαγωγή σιτηρών μέσω Δούναβη, σύμφωνα με τον κ. Κίπερ.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας μετά τον τερματισμό από τη Μόσχα της συμφωνίας που επέτρεπε από τον Ιούλιο του 2022 την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών της μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στη Μόσχα, στον εναέριο χώρο του Ροστόφ και στην περιφέρεια Μπριάνσκ (νοτιοδυτικά), ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι τρία κτίρια υπέστησαν ζημιές στην πόλη Ροστόφ στον Ντον και ένας άνθρωπος τραυματίστηκε όταν ουκρανικό drone συνετρίβη στο κέντρο της. Το δεύτερο drone που καταρρίφθηκε στην περιφέρεια Ροστόφ κατέπεσε έξω από την πόλη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην Μπριάνσκ, συντρίμμια ενός από τα δυο drones που καταρρίφθηκαν έσπασαν υαλοπίνακες σε κτίριο σιδηροδρομικού σταθμού και προκάλεσαν ζημιές σε οχήματα σταθμευμένα σε μικρή απόσταση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- AFP

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Κακοκαιρία Daniel: Προβλήματα στην ΑθήναLive-Κακοκαιρία Daniel: Μετρά απώλειες η Θεσσαλία - Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμαΚακοκαιρία Daniel: Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός την Πέμπτη, πότε υποχωρούν τα φαινόμενα
Keywords
Τυχαία Θέματα