«Οι πέτρες μιλούν» στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού

Ο πρώτος μήνας της δράσης «Οι πέτρες μιλούν», που φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου την παρακολούθησαν εκατοντάδες επισκέπτες όλων των εθνικοτήτων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και από σήμερα, Παρασκευή 30 Ιουνίου, και για έξι συνολικά εμφανίσεις (1, 2, 7, 8, και 9 Ιουλίου,  11:00-13:00), οι «Πέτρες» παρουσιάζονται στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού

Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού εγκαινιάστηκε μεταξύ των ετών 130 και 132 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Αδριανός επισκέφθηκε για τρίτη φορά την Αθήνα. Ο

Αδριανός ήταν μια εξέχουσα φυσιογνωμία, πολύ σημαντική και ιδιαίτερη, καθώς ήταν λάτρης της Αθήνας, προώθησε όσο λίγοι τις τέχνες και τα γράμματα και έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να προσδώσει στην Αθήνα τη χαμένη της αίγλη.

Η Βιβλιοθήκη είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός, με μεγάλους αριθμούς επισκεψιμότητας, και αυτό γιατί είναι ένας εύκολα προσβάσιμος και πολύ εντυπωσιακός σε όψη και ιστορία χώρος.

Λίγα λόγια για τη δράση

Η πολιτιστική δράση «Οι πέτρες μιλούν» διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής & Αργοσαρωνικού επιδιώκοντας να φέρει τους επισκέπτες της Αθήνας σε επαφή με το πνεύμα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους σε κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πόλης.

Ο λόγος σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και ιστορικών, όπως ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης, και ο Θουκυδίδης ζωντανεύει από νέους ηθοποιούς σε ένα είδος θεατρικών δρώμενων, σκηνοθετημένων ειδικά για τις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου από την Έφη Θεοδώρου. 

Οι θεατρικές περφόρμανς παρουσιάζονται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (Νέα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), συνοδεία «ζωντανής» μουσικής.

Το όλο εγχείρημα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, χωρίς εισιτήριο ή άλλη υποχρέωση, με ελεύθερη παρακολούθηση από όλους. 

Η επιλογή των κειμένων

Ο Επιτάφιος του Περικλή δια χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία. Ο Πλάτωνας μας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Έρωτα, ενώ ο Αριστοτέλης ανατέμνει τη νεανική ψυχή που «αγαπά την υπεροχή». Ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης. Στον περίφημο ομηρικό ύμνο «Εις Αφροδίτην» κυριαρχεί η μοναδική ομορφιά και δύναµη της θεάς του έρωτα. Στην «Απολογία του Σωκράτη», ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας. Τέλος, το προοίμιο της Οδύσσειας αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.

Καλλιτεχνικοί συντελεστές

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτερη Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης. Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Νίκου Πλάτανου.

Ερμηνεύουν οι απόφοιτοι της Σχολής «Δήλος»: Νέδη Αγαπίου, Φάνος Θεοφάνους, Νεφέλη Μπένου, Ιωάννα Σίσκου, Μπάμπης Συμεωνίδης. 

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΕΟΤ, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Related...Τι διαβάζουμε τώρα: Η HuffPost προτείνει 15+1 βιβλία για τις θερινές διακοπέςΟι Πυξ Λαξ επιστρέφουν στο Θέατρο ΛυκαβηττούΤουρκία: Το αρχαίο θέατρο της Λαοδίκειας λειτούργησε ξανά μετά από 1.700 χρόνια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βιβλιοθήκη, Αδριανού,vivliothiki, adrianou