Οκτώ πολύτιμες συμβουλές για να ενεργοποιήσουμε το σώμα μας τώρα που έφτιαξε ο καιρός

Υπάρχει κάτι σχετικά με την άνοιξη που μπορεί να κάνει ακόμα και τους πιο απρόθυμους να γυμναστούν, να βγουν έξω και να αρχίσουν δράση. Ισως είναι η χαρά των ηλιόλουστων ημερών μετά από καιρό με κρύο, ή η ανθοφορία της άνοιξης που σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα. 

1. Ας θυμηθούμε, δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος να μπούμε σε δράση

Αν η ιδέα να πάμε στο γυμναστήριο μας αποθαρρύνει, ας μην το κάνουμε, λέει η Κέιτ Ντέιλ, επικεφαλής της εκστρατείας για το This Girl

Can.

«Όπως και αν σηκωθούμε, τεντωθούμε, κάνουμε βόλτα ή σπριντ, η κίνηση με τους δικούς μας όρους σημαίνει ότι θα έχουμε κίνητρο και θα απολαμβάνουμε την άσκησή μας», λέει. «Αν ανεβάζει τον καρδιακό μας ρυθμό, (αυτό) μετράει!»

Ομοίως, ο γκουρού της φυσικής κατάστασης και επιχειρηματίας Στεφ Γουίλιαμς λέει ότι το να βρούμε μια προπόνηση που πραγματικά απολαμβάνουμε θα μας ενθουσιάσει (και θα θέλουμε) να την ξανακάνουμε. Ας δοκιμάσουμε κάτι που μας κάνει να χαμογελάμε, από το χούλα χουπ μέχρι το σχοινάκι.

«Δεν υπάρχει κάτι που να ταιριάζει σε όλους όσον αφορά την κίνηση, επομένως είναι τόσο σημαντικό να απολαμβάνουμε πραγματικά αυτό που κάνουμε και να μην το βλέπουμε ως αγγαρεία», λέει. «Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε θετικούς συσχετισμούς με την προπόνηση και η συνέπεια θα είναι πολύ πιο εύκολη».

2. Ας δοκιμάσουμε την ενσυνείδητη άσκηση 

Τα fitness apps και οι «ιχνηλάτες» (γυμναστικών προγραμμάτων) λειτουργούν για μερικούς ανθρώπους, αλλά προσωπικά είμαι πιο χαρούμενος χωρίς αυτούς. Αντίθετα, είμαι λάτρης του ενσυνείδητου τρεξίματος, όπου επικεντρωνόμαστε στο να παραμένουμε παρόντες και να παρακολουθούμε το περιβάλλον μας, αντί να «κολλάμε» με την ταχύτητα και την απόσταση.

Εάν μας λείπει το κίνητρο, γιατί να μην το δοκιμάσουμε; Ας φορέσουμε άνετα αθλητικά παπούτσια κι ας πάμε μια βόλτα για να δούμε τους νάρκισσους να έχουν ανθίσει στην περιοχή μας. Και αν αυτή η βόλτα μετατραπεί σε τρέξιμο, καταπληκτικό! Αν όχι, έχουμε κάνει μια υπέροχη βόλτα.

Όπως λέει ο Γουίλιαμς: «Η άσκηση δεν χρειάζεται πάντα να είναι προσανατολισμένη στο στόχο. Είναι εξίσου σημαντικό να βγαίνουμε έξω για να απολαμβάνουμε τον ωραίο καιρό ή να χορεύουμε στο σπίτι – όλα έχουν να κάνουν με την αίσθηση του να κινείται το σώμα μας».

3. Ας ακολουθήσουμε τακτικά άτομα που κάνουν fitness εξορμήσεις

Έρευνα από την Sport England δείχνει ότι πάνω από το ένα τρίτο (35%) μεταξύ των γυναικών που δεν συμμετέχουν σε ομαδική άσκηση, λένε το ότι δεν αισθάνονται fit, αυτό είναι εκείνο που τους «ρίχνει». Αλλά ας θυμηθούμε, όλοι από κάπου ξεκινούν.

Ας προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε συνομηλίκους στο Διαδίκτυο που να βρίσκονται σε παρόμοια θέση με εμάς. Ακολουθώντας hashtags όπως #CouchTo5K και #ThisGirlCan θα διασφαλίσουμε ότι οι επαφές μας γίνονται με φυσιολογικούς ανθρώπους σε διαφορετικά στάδια της ενασχόλησής τους με το fitness, όχι μόνο με εξαιρετικά γυμνασμένους influencers.

4. Ας τακτοποιήσουμε ζήτημα πυρετού (σε περίπτωση που προκύπτει)

Η βουλωμένη μύτη και τα υγρά μάτια θα μας αποτρέψουν από το να ασκηθούμε σε εξωτερικούς χώρους. Εάν είμαστε ευαίσθητοι στον αλλεργικό πυρετό, είναι η εποχή που πρέπει να προμηθευτούμε αντιισταμινικά (και άλλα ανάλογα προϊόντα) τώρα.

5. Ας ξεκινήσουμε ένα μάθημα  


Υπάρχουν ατελείωτες επιλογές, από ομαδική κολύμβηση μέχρι χορό, HIIT, περιστροφές ή ακόμα και μίνι τραμπολίνο!

Θα μπορούσαμε επίσης να δούμε τα μαθήματα που προσφέρει το This Girl Can. Ξεκίνησαν πέρυσι κι επικεντρώνονται στην απόλαυση και όχι στην ικανότητα μέσω της διασκέδασης και της κίνησης χαμηλής έντασης.

«Τα μαθήματα είναι ένας ευχάριστος και χωρίς πίεση χώρος για να ενδυναμωθούν οι γυναίκες που δεν δραστηριοποιούνται επί του παρόντος σε τακτική βάση – ή φοβούνται να δοκιμάσουν ομαδική άσκηση – να δραστηριοποιηθούν μεταξύ των ανθρώπων που έχουν παρόμοια σκέψη», εξηγεί η Ντέιλ. 

«Με μια σειρά στυλ ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της γυμναστικής χορού, της πυγμαχίας fitness και των διατάσεων εμπνευσμένων από τη γιόγκα, υπάρχει κάτι πολύ (ωφέλιμο για όλους) και οι εκπαιδευτές έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για να δημιουργήσουν ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον».

6. Ας γιορτάσουμε τις νίκες μας

Όσο μεγάλο ή μικρό πράγμα κι αν είναι, το να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να γιορτάζεται. «Είτε περπατάμε γύρω από το πάρκο, κολυμπάμε ή διασχίζουμε τη γραμμή τερματισμού ενός μαραθωνίου, οι στόχοι μας είναι προσωπικοί για εμάς και ο καθένας είναι σημαντικός», λέει η Ντέιλ.

«Ακόμα και μόνο να δραστηριοποιηθούμε ξανά είναι μια νίκη – κι αν η πίεση του να πετύχουμε κάτι ή έναν στόχο μας αποθαρρύνει, απλώς ας γιορτάσουμε το γεγονός ότι κινούμε το σώμα μας!»

7. Ας εγγραφούμε σε ένα event

Μόλις μπούμε στη «δίνη», το να προσθέσουμε ένα γεγονός στο ημερολόγιό μας, μπορεί να μας βοηθήσει ως κίνητρο. Αυτό μπορεί να είναι ένα τρέξιμο 5 ή 10 χιλιομέτρων, ένα εργαστήριο χορού, ένα καταφύγιο στη γιόγκα. Το κλειδί είναι να βρούμε κάτι που μας ενθουσιάζει και μας παρακινεί – η εγγραφή δεν πρέπει να δημιουργεί άγχος.

8. Ας μην περιμένουμε αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη

Το να αρχίσουμε να ασκούμαστε τακτικά είναι ένα τεράστιο επίτευγμα από μόνο του, επομένως μην τα βάζουμε με τον εαυτό μας εάν μια συνεδρία είναι δύσκολη ή δεν πηγαίνει καλά το σχέδιό μας.

«Μην εγκαταλείπετε τη διαδικασία. Η πρόοδος απαιτεί μήνες, ακόμη και χρόνια, επομένως η συνέπεια είναι το κλειδί για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων», λέει ο Γουίλιαμς.

«Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να θέτουμε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους και το πιο σημαντικό, να φροντίζουμε να ”ακούμε” το σώμα μας. Είναι καλύτερο να ξεκινάμε αργά παρά να κάνουμε πράγματα πάρα πολύ πολύ σύντομα και να ”καούμε” ή να τραυματιστούμε».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Εξι πανέξυπνοι τρόποι να διατηρήσουμε την φυσική μας κατάσταση με το τέλος της τηλεργασίαςΤι παθαίνουμε αν δεν κάνουμε διατάσεις μετά την γυμναστική και πώς να τις κάνουμε σωστάΤρόποι για να ξαναβρούμε την φόρμα μας μετά από μήνες αποχής
Keywords
Τυχαία Θέματα