Ολοι στους δρόμους για την κλιματική αλλαγή: Η μεγαλύτερη γενική απεργία στην ιστορία του πλανήτη

Από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και από το Περθ της Αυστραλίας στο Παρίσι (και φυσικά στην Ελλάδα), οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα του πλανήτη θα συμμετέχουν στη σημερινή γενική απεργία, που αναμένεται να είναι η πιο μαζική ημέρα διαδηλώσεων στην ιστορία του πλανήτη.

Η Παγκόσμια Απεργία για το Κλίμα είναι η τρίτη σε μια σειρά παγκόσμιων συγκεντρώσεων για την κλιματική αλλαγή

που διοργανώνονται από μαθητές σχολείων και ηγείται η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Ωστόσο, στη σημερινή απεργία δεν συμμετέχουν μόνο έφηβοι, αλλά τόσο ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και υπάλληλοι ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στις 23 Σεπτεμβρίου, έχουν οργανωθεί περίπου 4.638 εκδηλώσεις σε 139 χώρες.

Πραγματοποιώντας απεργίες στις 20 Σεπτεμβρίου και στις 27 Σεπτεμβρίου στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, οι διαδηλωτές ελπίζουν να ασκήσουν πίεση στους πολιτικούς, ώστε να αντικρίσουν την κλιματική αλλαγή ως το σοβαρότερο πρόβλημα του αιώνα μας και να χαράξουν την κατάλληλη πολιτική.

Απεργούν μέχρι και εργαζόμενοι της Microsoftκαι της Amazon

Τον Μάρτιο, πάνω από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στην πρώτη παγκόσμια απεργία για το κλίμα, με σκοπό να απαιτήσουν δράση για την κλιματική κρίση.

Το παγκόσμιο κίνημα των νέων έχει ζητήσει από τους ενήλικες να συμμετάσχουν αυτή τη φορά και πολλοί έχουν πει ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα.

Περισσότεροι από 1.500 υπάλληλοι της Amazon δεσμεύονται να απεργήσουν, ενώ και οι εργαζόμενοι της Microsoft έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στις απεργίες.

Σε κλίμα απεργιών βρίσκονται εκατοντάδες εταιρείες παγκοσμίως, φοιτητές, όμιλοι και οργανισμοί.

Στη Νέα Υόρκη θα απεργήσουν 1,1 εκατομμύρια παιδιά

Τα παιδιά της Νέας Υόρκης έχουν δυο λόγους παραπάνω να απεργήσουν, μιας και η σύσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα διεξαχθεί στην πόλη τους, ενώ και η ηγέτης της παγκόσμιας απεργίας, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, βρίσκεται εκεί.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάζιο, υποστήριξε την κίνηση: «Η Νέα Υόρκη στέκεται στους νέους ανθρώπους μας, επειδή είναι η συνείδησή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αντίποδας

Σύμφωνα με τους Financial Times, κορυφαίες οικονομίες όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία δεν θα κληθούν να μιλήσουν στη σύνοδο κορυφής για τις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής, λόγω της «αδυναμίας» τους στον άνθρακα και τον πλούτο του, οπότε είναι σε αντίθεση με τους στόχους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκουτέρες.

Η συνθήκη του Παρισιού, η οποία υπογράφηκε το 1951 από 195 έθνη, υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ αν ήταν εφικτό να παλέψουν ακόμα και για 1,5 βαθμό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη συνθήκη το 2017.

Το 2017, ο Ομπάμα κατήγγειλε την απόφαση του Τραμπ αναφέροντας ότι η συμφωνία είχε σκοπό να «προστατεύσει τον κόσμο που αφήνουμε στα παιδιά μας».

Πηγή: CNN

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Δανία: 2,4 εκατ. ευρώ σε τηλεμαραθώνιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής «Ηράκλειος άθλος»: H Άνγκελα Μέρκελ έθεσε το θέμα της κλιματικής αλλαγής στο International Motor Show Germany «Δεν υπάρχει καμιά καταστροφή λόγω της κλιματικής αλλαγής», λέει ο ΥΠΕΞ της Βραζιλίας
Keywords
Τυχαία Θέματα