Οταν η ελληνική Βουλή μετατρέπεται σε ρινγκ: «Θερμά» επεισόδια που έμειναν στην ιστορία

.

Η επίθεση μέσα στην αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου, με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο που γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο, εκτός από θύελλα αντιδράσεων, έφερε στη μνήμη παλαιότερες «ένδοξες» στιγμές Ελλήνων βουλευτών.

Το 1993ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου, που διαγράφηκε από το κόμμα του τρεις φορές εξαιτίας του «εκρηκτικού του χαρακτήρα», χαστούκισε τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή

Κόρακα.

Σε μια μεταμεσονύκτια συνεδρίαση της Βουλής ο Κεδίκογλου αγόρευε από το βήμα της Βουλής υπέρ μιας νομοθετικής ρύθμισης, που επανέφερε απόστρατους στο στράτευμα.

Τότε, ο βουλευτής του ΚΚΕ τον διακόπτει λέγοντας «πάλι τους δικούς σου πας να βολέψεις;».

Και τότε, σαν αίλουρος ο Κεδίκογλου άρχισε να πηδά πάνω από έδρανα της Βουλής για να φτάσει τον Στρατή Κόρακα, χαστουκίζοντας τον.

Οι εφημερίδες της εποχής είχαν γράψει ότι ήταν το πρώτο χαστούκι σε βουλευτή μέσα στο Κοινοβούλιο από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου.

Το 2015, εν μέσω της κρίσης και μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την είσοδο της Χρυσής Αυγής για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, ήταν μια ιδιαίτερα έντονη περίοδος. Πολλές φορές βουλευτές της ΧΔρυσής Αυγής συγκρούστηκαν με βουλευτές άλλων κομμάτων όπως ο Πύρρος Δήμας και ο Νίκος Τόσκας. 

Στις 16 Οκτωβρίου του 2015, η αντιπαράθεση μέσα στη Βουλή οξύνθηκε επικίνδυνα όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός διαδέχθηκε στο βήμα τον Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ αφήνοντας αιχμές για τα οικονομικά του κόμματος.

Κάποια στιγμή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός εξοργισμένος πλησιάζει τον Λαγό σε απόσταση αναπνοής την ώρα που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής άρχισαν να τραμπουκίζουν τους βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι γροθιές αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή με την παρέμβαση της Σοφίας Βούλτεψη που μπήκε ανάμεσά τους με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής να βρίσκεται εκτός εαυτού.

Όλα αυτά έγιναν την ώρα της διακοπής της συνεδρίασης από τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιώργο Βαρεμένο.

,

Τον Μάιο του 2018, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην Ένωση Κεντρώων) Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ξυλοκόπησε συνεργάτη της στο καφενείο της Βουλής.

Η βουλευτής του επιτέθηκε χτυπώντας τον με το κινητό της τηλέφωνο και πετώντας του μια καρέκλα, ζητώντας ταυτόχρονα σε «υψηλούς τόνους» να απομακρυνθεί από το Κοινοβούλιο, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της αστυνομικής φρουράς.

Στην ιστορία έχει μείνει ο διάλογος που μεταφέρθηκε στους δημοσιογράφους με τη βουλευτή να φωνάζει «βγες έξω καθίκι! Πως μπήκες μέσα παλιάνθρωπε. Ποιος σου έδωσε άδεια;
Και τον συνεργάτη της να απαντά «δεν πάω πουθενά. Φώναξε τον φρούραρχο».
Φυσικά, μετά τον ξυλοδαρμό αποχώρησε.

Φρουρά, φρουρά

Όμως εκτός από τα ακραία περιστατικά χειροδικίας, στην ιστορία έχουν μείνει και τα έντονα φραστικά επεισόδια, που απετράπησαν την τελευταία στιγμή από την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων ή των φρουρών.

Τον Ιούλιο του 2020 ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου αντάλλαξαν βαριές κουβέντες.
Το κλίμα δυναμιτίστηκε όταν πριν ξεκινήσει η εισήγηση του ΚΙΝΑΛ από τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο Κ. Μάρκου είπε σε παρακαθήμενο βουλευτή «θα περίμενα να ακούσω τον Κεγκέρογλου αλλά τα είπε ο Πλεύρης».

Τότε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος φέρεται να του είπε «μιλάς εσύ που είσαι χωμένος στη διαπλοκή; Έχω πολλά ράμματα για τη γούνα σου» με τον Μάρκου να απαντά «μιλάς σε εμάς για διαπλοκή εσείς που είστε ανοιχτοί», κάνοντας μια άσεμνη χειρονομία.

Τότε άρχισαν τις ανταλλαγές εκφράσεων όπως «ντροπή», «ξεφτιλισμένε», «σεβάσου την ιστορία σου» με το προεδρείο να αποβάλει τον κ. Μάρκου λέγοντας: «Κύριε Μάρκου, παρακαλώ βγείτε από την αίθουσα! Αυτή είναι η εντολή του προεδρείου και πρέπει να την υπακούσετε! Να βγείτε από την αίθουσα, γιατί σας είδα εγώ! Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!

 Στα μέσα του 2017, σε συνεδρίαση συναρμόδιων επιτροπών στην αίθουσα της Ολομέλειας, καταγράφηκε μια από τις πιο έντονες λεκτικές επιθέσεις ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Ηλία Κασιδιάρη.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής μιλούσε από τα έδρανα, όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πέρασε από μπροστά του.

«Μη περνάς από μπροστά μου δεν βλέπεις ότι μιλάω» είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης με τον Νίκο Δένδια να σταματά και να του ζητά το λόγο.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε νέα αντίδραση από τον χρυσαυγίτη βουλευτή που του είπε: «όταν μιλάω εγώ, ρε, δεν θα περνάς από μπροστά μου» σπρώχνοντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες τον «έλουσαν» με μπουκάλια με νερό.

Τότε επενέβη ο προεδρεύων της συνεδρίασης Μάκης Μπαλαούρας λέγοντας «τι είναι τώρα αυτά; Ε!ΕΕ! Φρουρά φρουρά! Σας παρακαλώ! Φρουρά!».

Όμως τα αίματα ανάβουν συχνά στην ελληνική Βουλή ανάμεσα στους οξύθυμους εκλεγμένους του λαού.

Στις 31 Ιανουαρίου του 2022 ξέσπασε άγριος καβγάς ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Παύλο Πολάκη.

Οι δύο βουλευτές πιάστηκαν σχεδόν στα χέρια στο καφενείο της Βουλής, στο περιθώριο της συζήτησης για πρόταση μομφής. Σύντομα ο «πολιτισμένος» διάλογος έδωσε τη θέση του σε τσαμπουκάδες με τη συμπλοκή να περιορίζεται σε ύβρης και σκληρές κατηγορίες μεταξύ τους, με τους παρευρισκόμενους να κάνουν λόγο για «ροντέο».

Related...Γροθιά στη Βουλή: 15μερη αποβολή Φλώρου από το Κοινοβούλιο για την επίθεση κατά ΓραμμένουΓροθιά στη Βουλή: Στην ΓΑΔΑ ο βουλευτής Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη ΓραμμένοΧοντρό επεισόδιο στη Βουλή: Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος έριξε γροθιά στον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Keywords
Τυχαία Θέματα
Οταν, Βουλή, Θερμά,otan, vouli, therma