Ουκρανία: Το Κίεβο επανακτά περιοχές-κλειδιά, οπισθοχωρούν οι Ρώσοι

Η Ρωσία εγκατέλειψε τον κύριο προμαχώνα της στη βορειοανατολική Ουκρανία το Σάββατο, σε μια ξαφνική κατάρρευση μιας από τις κύριες γραμμές του πολεμικού μετώπου, μετά την ταχεία προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων.

Η σημασία της Ουκρανικής αντεπίθεσης και το μέλλον του πολέμου

Η πτώση του Ιζιουμ στην επαρχία Χάρκοβο ήταν η χειρότερη ήττα της Μόσχας από τότε που τα στρατεύματά της αναγκάστηκαν να επιστρέψουν από το Κίεβο τον Μάρτιο. Η Ουκρανία χαιρέτισε αυτή την νίκη ως «σημείο

καμπής» στον πόλεμο των 6 μηνών, με χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες να αφήνουν πίσω τους πυρομαχικά και εξοπλισμό καθώς τράπηκαν σε φυγή.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το Ιζιουμ ως βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης για μια από τις κύριες εκστρατείες τους - την πολύμηνη επίθεση από τα βόρεια στη γειτονική περιοχή του Ντονμπάς, που αποτελείται από το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στα στρατεύματα να εγκαταλείψουν την περιοχή και να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις σε άλλα σημεία στο Ντόνετσκ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στο Χάρκοβο είπε στους κατοίκους να εκκενώσουν την επαρχία και να καταφύγουν στη Ρωσία για να «σώσουν ζωές», μετέδωσε το TASS.

Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα για τη Ρωσία, η οποία σύμφωνα με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχει υποστεί τεράστιες απώλειες. Συνιστά, επίσης μια μεγάλη ώθηση για την Ουκρανία, η οποία θέλει να δείξει στα δυτικά έθνη ότι αξίζει να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με όπλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέδειξαν ότι είναι ικανές να νικήσουν τον ρωσικό στρατό με τα όπλα που τους δόθηκαν.

«Και λοιπόν επαναλαμβάνω: όσο περισσότερα όπλα λάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε και τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος», είπε. 

Στη νυχτερινή του ομιλία με βίντεο το Σάββατο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ανακτήσει περίπου 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τότε που ξεκίνησε η αντεπίθεσή της νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η ρωσική ανακοίνωση αποχώρησης ήρθε λίγες ώρες αφότου τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Κουπιάνσκ πιο βόρεια - τον μοναδικό σιδηροδρομικό κόμβο που τροφοδοτεί ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου της Ρωσίας σε όλη τη βορειοανατολική Ουκρανία

Αυτό απέκοψε απότομα χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα από τις προμήθειες, κατά μήκος ενός μετώπου όπου έχουν σημειωθεί μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες του πολέμου.

Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, πρώην διοικητής των φιλορωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, χαρακτήρισε τη ρωσική αποχώρηση «μεγάλη ήττα» σε δηλώσεις του στο Telegram.

Η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει εκτεταμένα εδάφη στο Ντονμπάς και στο νότο, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που κατέλαβε το 2014.

Πριν από μέρες, οι δυνάμεις του Κιέβου διέρρηξαν τη γραμμή του μετώπου στα βορειοανατολικά και έκτοτε έχουν ανακαταλάβει δεκάδες πόλεις και χωριά σε μια ταχεία αντεπίθεση.

Σύμφωνα με τη Βρετανία, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντικά κέρδη στο Χάρκοβο τις τελευταίες 24 ώρες.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 11 September 2022

Find out more about the UK government's response: https://t.co/XE7QGQnZeh

Keywords
Τυχαία Θέματα