Ουρακοτάγκος έφτιαξε κατάπλασμα από θεραπευτικό φυτό και το εφάρμοσε στην πληγή του (βίντεο)

Ένας ουρακοτάγκος της Σουμάτρας στην Ινδονησία αυτοθεραπεύτηκε χρησιμοποιώντας ένα κατάπλασμα που έφτιαξε από φυτά και το χρησιμοποίησε για να επουλώσει μια μεγάλη πληγή στο μάγουλό του.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αυτή είναι η πρώτη καταγραφή κατά την οποία ένα ζώο θεραπεύει έναν τραυματισμό κάνοντας χρήση των ευεργετικών ιδιοτήτων ενός φυτού.

Οι ερευνητές είδαν τον Ρακους να εφαρμόζει το κατάπλασμα  στο πρόσωπό του, η πληγή έκλεισε και μέσα σε έναν μήνα είχε επουλωθεί. 

Όπως αναφέρουν, η πρακτική αυτή θα μπορούσε να προέρχεται από έναν κοινό πρόγονο

που μοιράζονται οι άνθρωποι και οι μεγάλοι πίθηκοι.

″Είναι οι πιο κοντινοί μας συγγενείς και αυτό που παρατηρήσαμε δείχνει για μια ακόμη φορά τις ομοιότητες που μοιραζόμαστε μαζί τους. Είμαστε περισσότερο όμοιοι παρά διαφορετικοί”, σχολίασε η βιολόγος δρ. Ισαμπέλα Λόμερ από το ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία και επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Μια ερευνητική ομάδα στο Εθνικό Πάρκο Gunung Leuser της Ινδονησίας εντόπισε τον Ρακους και παρατήρησε την μεγάλη πληγή που έφερε στο μάγουλο του λίγο πιο κάτω από δεξί του μάτι, τον Ιούνιο του 2022.

Πιστεύουν ότι είχε τραυματιστεί παλεύοντας με αντίπαλους αρσενικούς ουρακοτάγκους επειδή νωρίτερα έβγαζε συγκεκριμένες δυνατές κραυγές, χαρακτηριστικές τέτοιων περιστατικών. 

Στη συνέχεια, η ομάδα είδε τον Rakus να μασάει το στέλεχος και τα φύλλα του φυτού που ονομάζεται Akar Kuning που έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες που χρησιμοποιείται επίσης τοπικά για τη θεραπεία της ελονοσίας και του διαβήτη.

Ο Ρακους εθεάθη να απλώνει επανειλημμένα το υγρό που παρήγαγε το φυτό στην πληγή του για επτά λεπτά. Στην συνέχειαάλειψε τα μασημένα φύλλα στην πληγή μέχρι αυτή να καλυφθεί πλήρως.

Συνέχισε να τρέφεται με το φυτό για πάνω από 30 λεπτά.

Το ”γιατρικό” φαίνεται πως...έκανε την δουλειά του καθώς οι ερευνητές δεν εντόπισαν σημάδια μόλυνσης και η πληγή έκλεισε μέσα σε πέντε ημέρες.

Μετά από ένα μήνα, ο Ράκους είχε θεραπευτεί πλήρως. 

Η ερμηνεία των ερευνητών

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το BBC, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ράκουςήξερε πως εφάρμοζε φάρμακο στην πληγή του επειδή αφενός οι ουρακοτάγκοι τρώνε πολύ σπάνια αυτό το συγκεκριμένο φυτό αλλά και επειδή επανέλαβε σε βάθος χρόνου την ίδια πρακτική. 

″Εφάρμοσε επανειλημμένα το εκχύλισμα του φυτού και αργότερα την πιο στερεή φυτική ύλη. Η όλη διαδικασία διήρκεσε πραγματικά ένα σημαντικό χρονικό διάστημα - γι′ αυτό πιστεύουμε ότι την εφάρμοσε σκόπιμα”, εξηγεί η Λούμερ.

Nature - SREP

Οι ερευνητές είδαν επίσης τον Ρακους να ξεκουράζεται για πολύ μεγαλύτερα διαστήματα από το συνηθισμένο - περισσότερο από το μισό της ημέρας - υποδηλώνοντας ότι προσπαθούσε να αναρρώσει μετά τον τραυματισμό.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι οι μεγάλοι πίθηκοι χρησιμοποιούσαν φάρμακα για να προσπαθήσουν να θεραπεύσουν τον εαυτό τους. 

Την δεκαετία του 1960, η βιολόγος Τζέιν Γκουντολ είδε ολόκληρα φύλλα στα κόπρανα των χιμπατζήδων και άλλοι τεκμηρίωσαν ότι είχαν δει  μεγάλους πιθήκους να καταπίνουν φύλλα με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Αλλά δεν είχαν δει ποτέ ένα άγριο ζώο να εφαρμόζει εκχυλίσματα φυτού σε μια πληγή. 

Ο Λόμερ λέει ότι είναι πιθανό αυτή να ήταν η πρώτη φορά που ο Ράκους ακολούθησε αυτό το είδος θεραπείας. 

”Μπορεί να άγγιξε κατά λάθος την πληγή του με το δάχτυλό του, ενώ αυτό είχε το φύλλο πάνω του. Και μετά επειδή το φυτό έχει αρκετά ισχυρές αναλγητικές ουσίες, μπορεί να ένιωσε άμεση ανακούφιση από τον πόνο, κάτι που τον έκανε να το εφαρμόζει ξανά και ξανά”, λέει η επιστήμονας.

Μπορεί επίσης να έμαθε αυτή την πρακτική παρακολουθώντας άλλους ουρακοτάγκους στην ομάδα του.

Οι ερευνητές θα παρακολουθούν τώρα στενά και άλλους ουρακοτάγκους για να διαπιστώσουν εάν και αυτοί έχουν τις ίδιες...ιατρικές δεξιότητες που επέδειξε ο Ρακους.

″Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα ανακαλύψουμε ακόμη περισσότερες συμπεριφορές και περισσότερες ικανότητες του που μοιάζουν πολύ με αυτές των ανθρώπων”. 

Ουρακοτάγκος έφτιαξε κατάπλασμα από θεραπευτικό φυτό και το εφάρμοσε σε ανοιχτή πληγή του

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουρακοτάγκος,ourakotagkos