Πανελλαδική απεργία: Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα (βίντεο, φωτογραφίες)

Με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, από την Ομόνοια στο Σύνταγμα, κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της Πανελλαδικής απεργίας για την ακρίβεια, που στήριξαν ομόθυμα συνδικάτα και σωματεία σε όλη τη χώρα - μεταξύ των οποίων και η Ενωση Συντακτών Ημερησίων

Εφημερίδων Αθήνας (με τους δημοσιογράφους της Huffpost Greece να στηρίζουν και να συμμετέχουν στην απεργία την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου).

ΓΣΕΕ και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κάλεσαν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο να δώσουν μαζικά το «παρών» στην 24ωρη Γενική Απεργία, καθώς και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη χώρα. 

Συγκλονιστική η συμμετοχή των εργαζομένων στέλνει μήνυμα αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς μας.

Η κεφαλή της πρωτης προσυγκέντρωσης έφτασε Σύνταγμα και οι υπόλοιπες προσυγκεντρώσεις είναι ακόμα στην Κάνιγγος#Απεργια9νοεμ#Απεργια_9νοεμβρηpic.twitter.com/C5Hz5K7J1O

— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) November 9, 2022

Κεντρική ομιλία από τον Γραμματέα Οικονομικού Γιώργο Γεωργακόπουλο

Για «πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας, που εκδηλώθηκε πριν από  τον πόλεμο  στην Ουκρανία και εξελίσσεται ραγδαία», έκανε λόγο στην ομιλία του ο Γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, στην κεντρική ομιλία του στην συγκέντρωση. Και τονίζει:

«Το κύμα ακρίβειας εκδηλώνεται στη χώρα μας με μεγάλη  πληθωριστικήεξέλιξη  στα είδη διατροφής, στη στέγαση που περιλαμβάνει τις δαπάνες για ηλεκτρισμό, θέρμανση της κατοικίας και μεταφορές.

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε ενεργειακή κρίση , οδήγησε σε νέα δεδομένα στα οποία οι Κυβερνήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν.

 Η Εκτίναξη του πληθωρισμού εμπεριέχει έντονα στοιχεία Κερδοσκοπίας και  αισχροκέρδειας αφού  η κυβέρνηση αδυνατεί η δεν θέλει να προχωρήσει  σε ελέγχους της κερδοσκοπίας χαρίζοντας υπερκέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Προχωράει σε σκανδαλώδης αναθέσεις τύπου ΕΛΤΑ,  και μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων.  

 Οι πολίτες στενάζουν και οι οικογένειες οδηγούνται στο κίνδυνο πλήρους ολικής αποστέρησης στα βασικά είδη κατανάλωσης.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Η απώλεια σε ετήσια βάση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, ξεπερνάει το 19% από τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Οι έχοντες εισόδημα μικρότερο του κατώτερου μισθού έχουν απώλειες που φθάνει μέχρι 40% .

Σύμφωνα με ειδική θεματική έρευνα της ΓΣΕΕ τα ευρήματα έδειξαν ότι το 70% των εργαζομένων έχει οδηγηθεί σε μεγάλο περιορισμό των δαπανών στα βασικά αγαθά διατροφής.

Το 74% το χειμώνα που πέρασε μείωσε τις δαπάνες θέρμανσης.

Οι αμειβόμενοι με τον κατώτερο μισθό θέλουν δύο μηνιάτικα για να καλύψουν τις  αυξήσεις, για την ενέργεια σε ετήσια βάση.

Μόνο το 22% των εργαζομένων στη χώρα μας καλύπτεται  από ΣΣΕ, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εν μέσω ακρίβειας  δεν είδαν καμία αύξηση.

Η χώρα μας εμφανίζεται στο δείκτη ποιότητας της απασχόλησης , στις πιο χαμηλές θέσεις  ανάμεσα  στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Χειμώνας που έρχεται, μοιάζει με ένα εφιάλτη  που μας γυρνάει σε μνήμες μακρινών δεκαετιών.»

Η απεργιακή πορεία συναντά τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ που διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο οικονομικών

Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες
Και όχι στα παράσιτα#Απεργια9νοεμ#Απεργια_9νοεμβρηpic.twitter.com/Hn7zeKY4qk

— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) November 9, 2022

ΑΔΕΔΥ: Ο πληθωρισμός εξαθλιώνει τους εργαζόμενους

Επί 12 χρόνια, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, «οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μάρμαρο», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση - κάλεσμα στις κινητοποιήσεις η ΑΔΕΔΥ:

«Οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, δίνουν τη μάχη κατά της ακρίβειας που στραγγαλίζει τα νοικοκυριά και τους πολίτες. Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, ο πληθωρισμός που τρέχει με 12% εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, τους φτωχοποιεί και τους εξαθλιώνει. Στη χώρα μας οι εργαζόμενοι ζουν πλέον σε μια μόνιμη κρίση, αφού 12 χρόνια τώρα αυτοί πληρώνουν το «μάρμαρο» ενώ η οικονομική ολιγαρχία του τόπου αυξάνει τον πλούτο και τα κέρδη της.

Ήρθε, πλέον, η ώρα να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους.

Διεκδικούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, αυξήσεις στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια.Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.»

Τεράστια απεργιακή συγκέντρωση αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Ήδη η κεφαλή της πορείας έχει φτάσει σχεδόν στο Σύνταγμα και από την Ομόνοια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι διαδηλωτές! #Απεργια_9Νοεμβρηpic.twitter.com/ra4l6qFmQE

— Οδηγητής (@odigitis) November 9, 2022Related...Θεσσαλονίκη: Κλεφτοπόλεμος από κουκουλοφόρους με μολότοφ και χημικά από τα ΜΑΤΠανελλαδική απεργία: Ποιοι απεργούν, πώς κινούνται τα ΜΜΜΑρρυθμίες στην καρδιά της Ευρώπης
Keywords
Τυχαία Θέματα