Πέντε επιφάνειες που δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να καθαρίζουμε με σαπούνι πιάτων

Χάρη στις θαυματουργές του ιδιότητές, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του λίπους και της βρωμιάς, το σαπούνι πιάτων είναι ένα από τα πιο ευέλικτα «όπλα» καθαρισμού.

Από τον καθαρισμό των ντουλαπιών και άλλων αποθηκευτικών χώρων, μέχρι την καταπολέμηση των σκληρών λεκέδων από τα ρούχα, αυτός ο μυρωδάτος ήρωας μπορεί να σταθεί πολύτιμος σύμμαχός μας ακόμα και έξω από την κουζίνα.

Κι όμως, υπάρχουν πράγματα που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με το σαπούνι των πιάτων. Οι ειδικοί μας εξηγούν ποια είναι αυτά για να μας κρατήσουν μακριά από λάθη την επόμενη φορά.

1.
Τα ξύλινα έπιπλα

Αν χύσουμε κάποιο υγρό σε ένα ξύλινο τραπέζι, το σαπούνι πιάτων δεν είναι η λύση. Κι αυτό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια και τα φινιρίσματα που προστατεύουν το έπιπλό μας, σύμφωνα με τη Μουφέτα Κρούγκερ, ιδιοκτήτρια του Muffetta’s Domestic Assistants. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, αποχρωματισμό και μακροπρόθεσμη ζημιά στο ξύλο.

Επομένως, αντί για σαπούνι πιάτων, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό καθαριστικό ξύλου ή απλά ένα υγρό πανί από μικροΐνες. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε μετά το καθάρισμα να στεγνώσουμε καλά την επιφάνεια, για να αποτρέψουμε την καταστροφή του ξύλου από την υπερβολική υγρασία.

2. Tα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη

Το σαπούνι των πιάτων απειλεί να καταστρέψει τις επιφάνειες χυτοσιδήρου μαζί με τις αντικολλητικές τους ιδιότητες. Ο καθαρισμός του χυτοσιδήρου με σαπούνι μπορεί επίσης να προκαλέσει σκουριές.

Αντί λοιπόν να τρίβουμε τα μαντεμένια μαγειρικά μας σκεύη με σαπούνι και νερό, όπως θα κάναμε με τα υπόλοιπα πιάτα, χρησιμοποιούμε απλώς ζεστό νερό και μια ειδική αλυσίδα καθαρισμού.

Εάν υπάρχουν σκληρά λίπη, βάζουμε λίγο επιτραπέζιο αλάτι στην βρώμικη περιοχή και τρίβουμε με μια στεγνή χαρτοπετσέτα. Φροντίζουμε να στεγνώσουμε πλήρως το μαντεμένιο σκεύος μετά τον καθαρισμό, γιατί αν μείνει επάνω το νερό, ελλοχεύει ο κίνδυνος το σκεύος μας να σκουριάσει. 

3. Oι πάγκοι από φυσική πέτρα

Οι πάγκοι από φυσική πέτρα, όπως το μάρμαρο ή ο γρανίτης, δεν πρέπει να καθαρίζονται με σαπούνι πιάτων. Γιατί; Επειδή, ορισμένα σαπούνια πιάτων περιέχουν όξινα συστατικά που θα μπορούσαν να βλάψουν την επιφάνεια της φυσικής πέτρας.

Γι′ αυτό, μια εξίσου καλή ιδέα είναι να αποφεύγουμε και άλλα όξινα καθαριστικά, όπως το ξύδι και το λεμόνι. Το πιο ασφαλές είναι να προμηθευτούμε ένα ειδικό καθαριστικό μαρμάρου ή γρανίτη με ουδέτερο pH. 

4. Οι αντίκες και τα ευαίσθητα γυαλικά

Tο σαπούνι πιάτων μπορεί να αφήσει πίσω του υπολείμματα που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Ως εκ τούτου, η ασφαλέστερη λύση για τα συλλεκτικά μας αντικείμενα, είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα ήπιο διάλυμα ξιδιού και ζεστού νερού.

5. Xάλκινα αντικείμενα και διακοσμητικά

Το σαπούνι πιάτων περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να αμαυρώσουν ή να διαβρώσουν τον ορείχαλκο και τον χαλκό.

Και σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιούμε καθαριστικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτά τα μέταλλα.

(Με πληροφορίες από thespruceeats).

Related...Το απίθανο τρικ για να μην λερώσουμε ποτέ ξανά τον γιακά του άσπρου μας πουκάμισου με make upΠόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα σουτιέν μας; Η απάντηση εκπλήσσειΚι όμως, είναι αναγκαίο να πλένουμε την μπανάνα πριν την ξεφλουδίσουμε. Να γιατί.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέντε,pente