Πέντε πρακτικές για κοφτερό μυαλό και διάθεση που χτυπάει κόκκινο

Η φροντίδα του εγκεφάλου είναι εξίσου σημαντική με την φροντίδα του σώματός μας ή τη στοματική υγιεινή. Ακριβώς όπως βουρτσίζουμε τα δόντια ή φοράμε αντηλιακό για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας, με ανάλογο τρόπο θα πρέπει να μας απασχολεί και η καλή υγεία του εγκεφάλου.

Οι διάφορες μέθοδοι που αποσκοπούν στην καλή υγεία του εγκεφάλου έχουν εξίσου ευεργετική επίδραση και στην υγεία της καρδιάς, ενώ μας βοηθούν να είμαστε πιο εξωστρεφείς, συνδεδεμένοι με τους άλλους ανθρώπους και ως εκ τούτου, πιο αισιόδοξοι.

Αξίζει λοιπόν μια προσπάθεια! Είτε είμαστε

νεαροί είτε λιγάκι πιο μεγάλοι, ακολουθούν πέντε συνήθειες που συνιστούν oι ειδικοί προκειμένου να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου, προσβλέποντας στη συνολική μας ευεξία.

Μια βόλτα με έναν φίλο

Η τακτική σωματική άσκηση υπάγεται στη λίστα με τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είμαστε υπεραθλητές προκειμένου να αποκομίσουμε τα οφέλη της άσκησης.

Έρευνες αποδεικνύουν πως οι ηλικιωμένοι που επιδίδονταν σε τακτική βάση σε έναν «περίπατο αναψυχής» είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με εκείνους που δεν έβγαιναν να περπατήσουν.

Εάν δε, η αερόβια άσκηση που μας εξασφαλίζει το περπάτημα δέσει και με τη συντροφιά ενός καλού φίλου, ο συνδυασμός σωματικής δραστηριότητας και κοινωνικής συναναστροφής, αυτόματα θα περιορίσει το στρες, που απειλεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου.

Επομένως, είτε επιλέξουμε έναν φίλο και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για περίπατο, είτε απλώς καλούμε κάποιο από τα αγαπημένα μας πρόσωπα τις φορές που σκεφτόμαστε να βγούμε μια βόλτα, σύντομα ο εγκέφαλός μας θα μας ευγνωμονεί για αυτή μας την απόφαση.

Ένας δεκάλεπτος διαλογισμός σε ημερήσια βάση

Το άγχος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας, με την επιστήμη να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το χρόνιο στρες βλάπτει τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, επιφέροντας  με την πάροδο του χρόνου ουσιαστική ζημιά στη μνήμη

Και δεδομένου ότι η σύγχρονη καθημερινότητα δεν πρόκειται ποτέ να πάψει από μόνη της να μας φαίνεται αγχωτική, οφείλουμε επιτέλους να αξιοποιήσουμε το πιο πολύτιμο όπλο μας για την καταπολέμηση του άγχους. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον διαλογισμό.

Σύμφωνα με μελέτες του UCLA μόλις δέκα λεπτά διαλογισμού πέρα από τη διάθεση βελτιώνουν και τη γνωστική λειτουργία.Το στυλ ή η μέθοδος διαλογισμού δεν έχει τόση σημασία όσο η συνέπειά μας απέναντι στην ευεργετική αυτή συνήθεια.

Ένα «ημερολόγιο ευγνωμοσύνης»

Το να είμαστε κυνικοί και απαισιόδοξοι δεν επηρεάζει απλώς και μόνο τη διάθεσή μας. Είναι τρομερά επιβλαβές και για τον εγκέφαλό μας. Οι αρνητικές σκέψεις που επανέρχονται διαρκώς στο μυαλό μας έχουν συσχετιστεί με παθήσεις όπως η άνοια και η γνωστική έκπτωση. 

Το να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να βρίσκει παντού την ομορφιά και την καλοσύνη, «εξασκώντας» το αίσθημα της ευγνωμοσύνης μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό αντίδοτο απέναντι στο στρες και τις μικρές ή τις μεγάλες ατυχίες της καθημερινότητας. 

Το να κρατάμε ένα ημερολόγιο για όλα αυτά τα όμορφα που μας προκύπτουν μέσα στη μέρα επιδρά ευεργετικά στον προμετωπιαίο φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και την ανάκληση πληροφοριών.  

Κι αν δεν είμαστε λάτρεις του ημερολογίου μπορούμε να δοκιμάσουμε να γράψουμε γράμματα στα αγαπημένα μας πρόσωπα, συνδυάζοντας την ευεργετική επίδραση της γραφής με την σύνδεση μας με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους.

Διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Ο ύπνος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Όσο περιηγούμαστε στη χώρα των ονείρων, ο εγκέφαλός μας εργάζεται σκληρά για να παγιώσει τις μνήμες και να καθαρίσει τις τοξίνες που εκκρίνονται όταν είμαστε ξύπνιοι. 

H  άμεση σχέση μεταξύ της στέρησης ύπνου και της νόσου Αλτσχάιμερ οφείλεται στο γεγονός πως δεν δίνουμε στον εγκέφαλό μας αρκετό χρόνο ώστε να «καθαρίσει» από αυτές τις τοξίνες.  

Ακόμη και μία ώρα λιγότερου ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ. Και ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουμε τη στέρηση ύπνου είναι να διατηρούμε μια σταθερή ώρα που ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, η οποία θα μας επιτρέπει τουλάχιστον επτά ώρες ποιοτικού ύπνου.

Ένα ομαδικό άθλημα

Εάν στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση, οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα, είτε πρόκειται για μια συνεδρία γιόγκα, είτε για ένα μάθημα χορού, είτε για έναν φιλικό αγώνα μπάσκετ, μας διδάσκει νέα πράγματα, μας κοινωνικοποιεί και θέτει το σώμα μας σε κίνηση.

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα και η δημιουργία ισχυρών δεσμών  περιορίζει την απώλεια της φαιάς ουσίας, δηλαδή του εγκεφαλικού ιστού που είναι υπεύθυνος για την κανονική καθημερινή λειτουργία, καθώς και τη γνωστική έκπτωση.

Οποιοδήποτε χόμπι συνδυάζει τη μάθηση και την κοινωνική αλληλεπίδραση είναι εξίσου διεγερτικό για το μυαλό, ενώ υπόσχεται να μας προσφέρει ένα σωρό ευχάριστα συναισθήματα. Μια δοκιμή αξίζει!

Related...Χρυσές διατροφικές συμβουλές που εκμηδενίζουν τον κίνδυνο άνοιας και ΑλτσχάιμερΓι' αυτό τα τραγούδια «κολλούν» στον εγκέφαλό μας κι ο πιο απίθανος τρόπος να ξεφύγουμεΠέντε σούπερ τροφές που εκτοξεύουν τη διάθεση. Πώς και πότε θα δούμε αποτέλεσμα
Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα