Ποιος θα πληρώσει «τη νύφη» για την υπερπολυτελή ενθρόνιση του Καρόλου

Σχεδόν μια εβδομάδα πριν από την στέψη του Βασιλιά Καρόλου στις 6 Μαΐου, το θέμα συζήτησης δεν είναι μόνο πόση ώρα θα μείνει ο πρίγκιπας Χάρι στη Βρετανία, αλλά και ποιος θα «πληρώσει τη νύφη» για την υπερπαραγωγή που ετοιμάζει το βρετανικό ζεύγος.

Κι ενώ το παλάτι δεν έχει αποκαλύψει το συνολικό κόστος της ενθρόνησης ενός βασιλιά, (που έχει ήδη αναλάβει το θρόνο) και η βρετανική κυβέρνηση αποφεύγει να σχολιάσει ή να πάρει θέση σε αυτό, ο βρετανικός Τύπος υπολογίζει ότι η «Επιχείρηση Χρυσή

Σφαίρα» όπως αποκαλείται η στέψη του Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Καμήλα – θα κοστίσει στους βρετανούς έως και 100 εκατομμύρια λίρες.

Θα είναι δηλαδη, η πιο ακριβή ενθρόνηση στην ιστορία της Βρετανικής μοναρχίας με κόστος διπλάσιο από αυτό της ενθρόνισης της Ελισάβετ Β΄το 1953.

Και φυσικά, τα υπέρογκα αυτά ποσά δεν θα βγουν από την τεράστια προσωπική περιουσία του Καρόλου, που ανέρχεται στα 1,8 δισ λίρες, αλλά από τις τσέπες των Βρετανών φορολογούμενων, οι οποίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ τους.

Ενθρόνιση εν μέσω απεργιών για αυξήσεις μισθών 

Σύμφωνα με τον Independent, η στέψη της Ελισάβετ κόστισε το 1953, περίπου 912.000 λίρες,που αντιστοιχούν σήμερα σε 20,5 εκατομμύρια λίρες– ενώ ο παππούς του Καρόλου, Γεώργιος VI στέφθηκε το 1937 με κόστος 454.000 λίρες δηλαδή 24,8 εκατομμύρια σήμερα.

Όμως η στέψη του Καρόλου συμπίπτει με μια δύσκολη εποχή για τους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν δει τους μισθούς τους να εξανεμίζονται από τον πολύ υψηλό πληθωρισμό (πάνω από 10%), έχοντας πληγεί σημαντικά από το Brexit και την πανδημία βρισκόμενοι σε οικονομικά δύσκολη θέση.

Κι ενώ η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα γιατρών, δασκάλων και άλλων δημοσίων υπαλλήλων για αυξήσεις μισθών, αδιαφορώντας για τις συνεχιζόμενες απεργίες, κλείνει τα μάτια στα εκατομμύρια που θα δεχθεί να δαπανήσει για μια «παρωδία» όπως την χαρακτηρίζουν οι επικριτές της.

Όμως οι φωνές που αντιδρούν στις σπατάλες της βρετανικής μοναρχίας ολοένα και πληθαίνουν με τα χρόνια. Δημοσκόπηση της You Govέδειξε ότι το 51% των Βρετανών δεν θέλουν να πληρώσουν αυτοί για την ενθρόνιση.Το 32% είναι θετικοί στο να πληρώσουν αυτοί «τη νύφη», ενώ περίπου το 18% δεν έχει άποψη.

Εντονες αντιδράσεις

Ο Graham Smith, επικεφαλής της εκστρατείας Republic κατά της Μοναρχίας στη Βρετανία , δήλωσε «ότι οι Βρετανοί καλούνται να πληρώσουν για έναν διάδοχο που έχει στεφθεί ήδη βασιλιάς» χαρακτηρίζοντας όλο αυτό «πανηγύρι, θέατρο και παρωδία».

Ο Ρίτσαρντ Μπέργκον, βουλευτής των Εργατικών στο Λιντς, ζήτησε από τη Βουλή των Κοινοτήτων να αποκαλύψει το ποσό που θα πληρώσουν οι πολίτες για τη στέψη, καθώς ο Κάρολος εκτός της υπέρογκης προσωπικής του περιουσίας (είναι ο πλουσιότερος της βρετανικής μοναρχίας) λαμβάνει κάθε χρόνο, όπως και όλη η βασιλική οικογένεια, ένα σημαντικό ποσό από το κράτος ενώ έχει απαλλαγή και από τον φόρο κληρονομιάς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα δεν έχει διχάσει μόνο την κοινή γνώμη αλλά και τα πολιτικά κόμματα.

Ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Ρόνι Κόουαν υπογράμμισε πως η ενθρόνιση θα έπρεπε να είναι πιο λιτή όταν ο λαός αντιμετωπίζει καθημερινά τις προκλήσεις της ακρίβειας. «Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην εκλογική μου περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, ζει σε συνθήκες φτώχειας» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι άνθρωποι ζουν σε κρύα σπίτια και αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος λόγω του Covid και του Brexit. Τι σας κάνει να πιστεύεται ότι θέλουν να πληρώσουν για αυτή τη στέψη;»

Στον αντίποδα, ο Όλιβερ Ντάουεν – βουλευτής του Hertsmere – υποστήριξε ότι ο λαός παραδοσιακά, εδώ και αιώνες, πληρώνει για τις στέψεις των βασιλιάδων του και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει κι αυτή η ενθρόνιση να είναι μεγαλειώδεις.

«Στη δική μου εκλογική περιφέρεια, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από τη δική σας, κύριε Κόουαν, οι άνθρωποι μου λένε ότι περιμένουν από τον βασιλιά μια εντυπωσιακή στέψη, και αυτό σκοπεύει να κάνει».

Από τον Γεώργιο τον Δ′ στον Κάρολο

Το 1821, η στέψη του Γεωργίου Δ΄ ήταν ένα μεγάλο θεατρικό θέαμα και ο πρώην Πρίγκιπας Ρέτζεντ, γνωστός για την υπερβολή του, ξόδεψε τεράστια χρηματικά ποσά σε αυτήν. Υπολογίεται ότι σπαταλήθηκαν 238.000 λίρες που αναλογούν σε 20,9 εκατομμύρια σήμερα.

Αντίθετα, ο διάδοχός του, Γουλιέλμος Δ’, αρνείτο να γίνει μια μεγαλειώδεις στέψη και ξόδεψε το 1831 τόσα λίγα χρήματα που έμεινε στην ιστορία ως “The Penny Coronation” - με τον λογαριασμό να ανέρχεται σε περίπου 43.000 λίρες, 3,6 εκατομμύρια σημερινές λίρες.

Οι εορτασμοί στέψης της Βασίλισσας Βικτώριας το 1838 ήταν πολύ πιο μεγαλειώδεις από του θείου της, και στοίχισαν 69.000 λίρες - 6,2 εκατομμύρια σε σημερινά χρήματα.

Ο πρώτος που ύψωσε τη φωνή του καταδικάζοντας τις άσκοπες σπατάλες κρατικού χρήματος για αυτές τις φανφάρες, ήταν το 1911 στη στέψη του Γεωργίου του 5ου.

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Keir Hardie, ο πρώτος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στο βρετανικό κοινοβούλιο, είχε χαρακτηρίσει τότε ως «όργιο για την επίδειξη πλούτου και παράλογες δαπάνες» τα 85.000 λίρες ή 17,4 εκατομμύρια σήμερα που σπαταλήθηκαν τότε,

Κι όλα αυτά, όταν πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση πλήρωσε 8 εκατομμύρια λίρες για το πορτρέτο του Καρόλου Γ′ που θα κοσμεί στο εξείς συμβούλια, δικαστήρια, σχολεία, αστυνομικά τμήματα και δεκάδες άλλες υπηρεσίες της χώρας.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΛίθιο: Ποιος θα κυριαρχήσει στην αγορά του «λευκού χρυσού» - Το μεγάλο στοίχημαΙκανοποιητική η ζήτηση για ταξίδια το τριήμερο της ΠρωτομαγιάςDeutsche Bank: Στοχεύει στο City του Λονδίνου μετά την εξαγορά της Numis
Keywords
Τυχαία Θέματα