Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Νοσοκομεία στα όρια στη Γάζα, τραυματίες σε επίθεση από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός συμφώνησε να βοηθήσει στην απομάκρυνση μωρών από το νοσοκομείο αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας, για το οποίο ο ΠΟΥ έχει πει πως είναι εκτός επικοινωνίας. Ωστόσο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) διαψεύδουν αναφορές πως είναι χωρίς ηλεκτρισμό, ενώ λένε πως η Χαμάς έχει κρύψει εκεί αρχηγείο/ βάση της. Οι IDF αναφέρουν πως δεν χτυπούν το ίδιο το νοσοκομείο, ωστόσο αναγνωρίζουν πως μάχες με Παλαιστίνιους ενόπλους μαίνονται στην περιοχή.

Η

Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (Palestine Red Crescent Society- PRCS) είπε ότι το νοσοκομείο αλ Κουντς είχε μείνει καύσιμα και δεν ήταν πλέον λειτουργικό. Προηγουμένως είχε υποστηριχθεί ότι το νοσοκομείο ήταν κυκλωμένο από ισραηλινά άρματα μάχης. Το πρωί της Κυριακής το Reuters έδειξε βίντεο με γιατρούς στο ινδονησιακό νοσοκομείο της βόρειας Γάζας να φροντίζουν μωρό που είχε τραυματιστεί, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έλεγαν ότι δεν έχουν ηλεκτρισμό ή αποθέματα οξυγόνου. Ο ισραηλινός στρατός είπε για τα νοσοκομεία Ραντίσι και αλ Νασρ πως όλοι εκτός από λίγα μέλη του προσωπικού και ασθενείς τα έχουν εγκαταλείψει, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είπαν πως είχαν αναφορές ότι το Ραντίσι ήταν κυκλωμένο από ισραηλινά τεθωρακισμένα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε ανθρωπιστικός διάδρομος την Κυριακή για να κινηθούν άμαχοι προς τα νότια, καθώς και μια προσωρινή παύση εχθροπραξιών το πρωί. Στο μεταξύ, αναφέρθηκε πως σκοτώθηκαν 13 άτομα σε επίθεση σε κτίριο στη Χαν Γιούνις, που βρίσκεται στη νότια Γάζα. Το Reuters μετέδωσε ότι ομάδα αμάχων εγκατέλειψε τη Γάζα, περνώντας από τη Ράφα στην Αίγυπτο

Ο Έιλον Λεβί, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, κατηγόρησε διεθνείς οργανισμούς που επιχειρούν εντός της Γάζας πως θέτουν ενεργά ζωές Παλαιστινίων σε κίνδυνο, κατονομάζοντας συγκεκριμένα τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τον ΠΟΥ και το γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό Ανθρωπιστικών Θεμάτων σε κατεχόμενα εδάφη: «Για έναν μήνα αρνούνται να υποστηρίξουν μια εκκένωση στον βορρά. Τώρα θέτουν σε κίνδυνο τους πάντες ζητώντας μια βιαστική εκκένωση στη μέση μάχης σε αστικό περιβάλλον στο έδαφος».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως άμαχοι τραυματίστηκαν – ένας κρίσιμα- από αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε κατά του Ισραήλ από τον Λίβανο, χτυπώντας πολιτικά οχήματα κοντά στο Ντοβέβ, κοντά στα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου, σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυροβολικό, ενώ σε άλλο περιστατικό είπε ότι χτύπησε ομάδα ενόπλων στον νότιο Λίβανο που ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει ρουκέτες ή πυραύλους κατά του Ισραήλ. Επίσης τη νύχτα ισραηλινό drone έπληξε ομάδα με αντιαρματικούς πυραύλους, επίσης στον νότιο Λίβανο, που ετοιμαζόταν για επίθεση κοντά στη Μέτουλα.

Footage from the scene of the anti-tank missile attack near Dovev pic.twitter.com/WUEJ6kHrMo

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 12, 2023

Ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν πως υπήρχε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι δεν θα συζητούσε λεπτομέρειες για οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία, η οποία σύμφωνα με το Ν12 News θα περιελάμβανε 50-100 παιδιά, ηλικιωμένους και γυναίκες που θα απελευθερώνονταν σταδιακά, κατά τη διάρκεια μιας παύσης 3-5 ημερών.

Ο Νετανιάχου, μιλώντας το Σάββατο, τόνισε πως ο πόλεμος συνεχίζεται με «πλήρη ισχύ» και ότι ο μόνος στόχος είναι η νίκη, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική. Κατάπαυση του πυρός θα ήταν δυνατή μόνο αν απελευθερώνονταν όλοι οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα, τόνισε, ενώ επέμεινε ότι μετά τον πόλεμο η Γάζα θα έχει αποστρατιωτικοποιηθεί και ότι το Ισραήλ θα διατηρεί έλεγχο ασφαλείας εκεί. Ερωτηθείς τι εννοούσε με αυτό, είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να μπορούν να μπαίνουν στη Γάζα ελεύθερα και να κυνηγούν αντάρτες. Επίσης απέρριψε την ιδέα πως η Παλαιστινιακή Αρχή, που διοικεί αυτόνομες περιοχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε κάποια φάση θα έλεγχε τη Γάζα.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ανακοινώσεις, έχουν σκοτωθεί 46 στρατιώτες από τότε που άρχισαν οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Οι αρχές της Χαμάς κάνουν λόγο για πάνω από 11.000 νεκρούς Παλαιστίνιους στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, που έλαβε χώρα η τρομοκρατική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ, με περίπου 1.200 νεκρούς Ισραηλινούς.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, Times of Israel

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧεζμπολάχ: Το μέτωπο στον νότιο Λίβανο «θα παραμείνει ενεργό» δηλώνει ο Χάσαν ΝασράλαΜακρόν: Βομβαρδίζονται μωρά στη Γάζα, παροτρύνουμε το Ισραήλ να σταματήσειΠόλεμος στη Γάζα: Πόσο κοντά στους στόχους του είναι το Ισραήλ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς, Νοσοκομεία, Γάζα, Λίβανο,polemos israil- chamas, nosokomeia, gaza, livano