«Πολύ σπάνιο» πήλινο ειδώλιο του Ερμή ανακαλύφθηκε σε ρωμαϊκή τοποθεσία στο Κεντ

Ένα «πολύ σπάνιο» πήλινο ειδώλιο του θεού Ερμή, ένα από τα λιγότερα από 10 που βρέθηκαν ποτέ στη Βρετανία, ανακαλύφθηκε σε έναν προηγουμένως άγνωστο ρωμαϊκό οικισμό που κάποτε βρισκόταν δίπλα σε ένα πολυσύχναστο λιμάνι - αλλά τώρα απέχει 16 χιλιόμετρα από τη θάλασσα.

Η τοποθεσία του οικισμού, στο χωριουδάκι Small Hythe, κοντά στο Tenterden στο Κεντ, βρίσκεται τώρα ανάμεσα σε χωράφια, αλλά κάποτε ήταν ένας σημαντικός προορισμός στο δίκτυο εισαγωγών και υποδομών της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στη νότια Αγγλία και τη Μάγχη.

Η ακτογραμμή σε αυτό το τμήμα

του Κεντ έχει αλλάξει δραματικά από τη ρωμαϊκή εποχή, χάρη στη μεγάλης κλίμακας αποστράγγιση και αποκατάσταση της γης και τις προσχώσεις μιας εκβολής ποταμού, αναφέρει ο Guardian.

Οι αρχαιολόγοι στη δεκαετία του 1990 ανέσκαψαν το χώρο ενός μεσαιωνικού ναυπηγείου στο Small Hythe που κάποτε επισκέφθηκε ο βασιλιάς Henry V.

Η ανακάλυψη ότι προηγουμένως ήταν επίσης η τοποθεσία ενός ρωμαϊκού οικισμού, μαζί με τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί, ήταν «συναρπαστική», σύμφωνα με τη Nathalie Cohen, αρχαιολόγο του National Trust.

Ο οικισμός ήταν μικρός σε κλίμακα και μέτριος σε κύρος, δήλωσε ο Cohen. «Δεν είναι το Roman Londinium, δεν είναι το Cirencester. Είναι ένας μικρός οικισμός δίπλα σε ένα λιμάνι». Τούτου λεχθέντος, «θα ήταν ζωτικής σημασίας στην εφοδιαστική αλυσίδα για την εξαγωγή ξυλείας και σιδήρου από τη [νοτιοανατολική Αγγλία] και την εισαγωγή υλικών».

Άλλα ευρήματα από την περιοχή περιλαμβάνουν ένα κεραμίδι σφραγισμένο με το σήμα της Classis Britannica, του ρωμαϊκού στόλου στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παραθαλάσσιας τοποθεσίας.

**NEWS** Rare Roman head of Mercury discovered @SmallhytheNT!
Finds from a previously unrecorded 1st-3rd century #Roman settlement included the head of an 'incredibly rare' pipeclay figurine of the god Mercury.#FindsFriday#TheDig2023@southeastNT

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολύ, Ερμή, Κεντ,poly, ermi, kent