Πώς μπορείς να καταλάβεις έναν ψυχοπαθή

Man celebrate halloween with pumpkin on his head

Άτομα με υψηλά επίπεδα «αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας» - αυτός είναι ο όρος για τα άτομα με ψυχοπάθεια στον τομέα της Ψυχολογίας -  μπορεί να κινούν λιγότερο το κεφάλι τους όταν μιλούν από εκείνους με χαμηλότερους βαθμούς ψυχοπάθειας, αποκάλυψε νέα  μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual differents.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτό το λεπτό μοτίβο μη λεκτικής

επικοινωνίας είχε προηγουμένως εντοπιστεί σε άνδρες ψυχοπαθείς και τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι ίδιες τάσεις ισχύουν και για τις γυναίκες.

Τα πέντε κοινά χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών είναι: Λένε συχνά ψέματα, εξαπατούν και χειραγωγούν για να πάρουν αυτό που θέλουν, συνήθως γιατί έτσι διασκεδάζουν τον εαυτό τους. Εμπλέκονται σε παρορμητική συμπεριφορά. Είναι συχνά ευερέθιστοι και επιθετικοί, μπορεί συχνά να επιτίθενται σε άλλους ή να τσακώνονται. Αδιαφορούν παγερά για την ασφάλεια των ιδίων και των άλλων. Δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει τύψη και ενοχή των πράξεων τους, αναφέρει το Iflscience.

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί ένας ψυχοπαθής λόγω της ικανότητάς του να κρύβει αυτά τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, προηγούμενη εργασία έχει εντοπίσει μια σειρά από εκπληκτικά ενδεικτικά σημάδια στη γλώσσα του σώματος των ψυχοπαθών.

Για παράδειγμα, οι άνδρες με υψηλά επίπεδα ψυχοπάθειας τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερες χειρονομίες από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα, ενώ σύντομες «εκρήξεις» στις βλεφαρίδες έχουν επίσης συνδεθεί με την πάθηση.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι συγγραφείς της μελέτης κατέγραψαν σε βίντεο κλινικές συνεντεύξεις με 213 έγκλειστες γυναίκες, κατά τις οποίες χορήγησαν ένα ερωτηματολόγιο ψυχοπάθειας προκειμένου να αξιολογήσουν τον βαθμό στον οποίο κάθε συμμετέχων πληροί τα κριτήρια για αυτή τη διάγνωση.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ένας αυτοματοποιημένος αλγόριθμος ανίχνευσης για την παρακολούθηση της κίνησης του κεφαλιού κάθε γυναίκας σε κάθε καρέ βίντεο.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερα σκορ ψυχοπάθειας έτειναν να κρατούν το κεφάλι τους περισσότερο ακίνητο από εκείνες με χαμηλότερες βαθμολογίες.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες πέρασαν το 40% της συνέντευξης με το κεφάλι τους μέσα στο «εύρος της μέτριας κίνησης».

Ωστόσο, οι ψυχοπαθείς γυναίκες κράτησαν το κεφάλι τους σε ένα «εύρος ελάχιστης κίνησης» μακριά από τη μέση θέση του για το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης.

Με βάση αυτή την παρατήρηση, οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν ότι τα αποτελέσματά τους «βοηθούν στον εντοπισμό ενός μοναδικού μοτίβου κουνήματος του κεφαλιού που είναι χαρακτηριστικό των γυναικών που σημειώνουν υψηλή βαθμολογία στην ψυχοπάθεια».

Σε άλλη μελέτη επιστήμονες ανέπτυξαν έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο που αναλύει τις κινήσεις του κεφαλιού και τον δοκίμασαν σε 507 κρατούμενους στη φυλακή κατά τη διάρκεια ηχογραφημένων συνομιλιών, με διάρκεια από μία έως δύο ώρες.

Η μελέτη ισχυρίζεται ότι οι τρόφιμοι με «σοβαρή και επίμονη αντικοινωνική συμπεριφορά» είχαν πιο άκαμπτο και εστιασμένο προσανατολισμό του κεφαλιού τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Άλλη εργασία εξήγησε πως όταν μιλάμε και κουνάμε γρήγορα τα χέρια μας, πάνω-κάτω ενδεχομένως να κάνουμε όλες αυτές τις κινήσεις για να χειραγωγήσουμε τους ακροατές. Το αυτό συμβαίνει όταν τονίζουμε λέξεις ή «ρίχνουμε» την ένταση σε μέρη προτάσεων που δε βολεύουν.

Οι ψυχοπαθείς μπορεί τέλος, να τείνουν να νευριάζουν περισσότερο, να κάνουν πράγματα όπως να ξύνουν το κεφάλι τους ή να παίζουν με τα κοσμήματα που φορούν, για να αποσπούν την προσοχή του ακροατή τους από τις ασυνέπειες όσων βγαίνουν από το στόμα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos